Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Goldman Sachs: Πτώση -23% στον S&P 500 ή στις 3.400 μον. το 2023 – Οι 5 λόγοι που πρέπει να κάνετε hedging στο χαρτοφυλάκιό σας

Goldman Sachs: Πτώση -23% στον S&P 500 ή στις 3.400 μον. το 2023 – Οι 5 λόγοι που πρέπει να κάνετε hedging στο χαρτοφυλάκιό σας
Στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης, η Goldman Sachs εκτιμά πως ο S&P 500 θα ανέλθει στις 4.500 μον. (+3%)…
Πλησιάζοντας προς τα μέσα του β’ εξαμήνου του 2023 τα ανοδικά περιθώρια στα χρηματιστήρια φαίνονται να εξαντλούνται.
Έτσι, μετά τη UBS, έρχεται και η Goldman Sachs να διαπιστώσει πως μια διόρθωση είναι παραπάνω από πιθανή, με τον δείκτη βαρόμετρο του αμερικανικού χρηματιστηρίου S&P 500 να υποχωρεί τους επόμενους 12 μήνες έως -20% ή στις 3.400 μον.
Για αυτό τον λόγο, το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα καλεί τους επενδυτές… να «hedgάρουν».
Ειδικότερα, στο σενάριο της ήπιας προσγείωσης, η Goldman Sachs εκτιμά πως ο S&P 500 θα ανέλθει στις 4.500 μον. (+3%)…
Ωστόσο, στην περίπτωση της ύφεσης, ο S&P 500 θα υποχωρήσει στις 3.400 μον. ή πτώση -23%.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως η αμερικανική τράπεζα δίνει 25% πιθανότητα για το ενδεχόμενο της ύφεσης τους επόμενους 12 μήνες και 75% πιθανότητα στο ενδεχόμενο αποφυγής της ύφεσης.
«Σε κάθε περίπτωση, οι διαχειριστές κεφαλαίων και γενικότερα οι επενδυτές ίσως αναγκαστούν να εξετάσουν πώς να αντισταθμίσουν την έκθεσή τους στις μετοχές μέσω της αγοράς δικαιωμάτων προαίρεσης» αναφέρει η Goldman Sachs, προσθέτοντας πέντε λόγους:

1. Η λοξή τοποθέτηση υποδηλώνει ότι η ανάποδη τοποθέτηση είναι «γεμάτη», οπότε η προστασία έναντι πτώσης είναι ελκυστικά φθηνή:
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τριών εβδομάδων, οι επενδυτές έχουν στριμωχτεί στα call options και έχουν μειώσει τις αντισταθμίσεις της.
Και παρότι οι επενδυτές ήταν καλά αντισταθμισμένοι από τον Μάρτιο έως τον Μάιο, οι επενδυτές άρχισαν να πληρώνουν υψηλότερες τιμές για call option μεμονωμένων μετοχών στα τέλη Μαΐου και από τις 2 Ιουνίου οι αγοραστές call option για δείκτες εισήλθαν στο πάρτι…
Σύμφωνα όμως με την Goldman Sachs, αυτοί οι δείκτες είναι αντίθετοι δείκτες για τις επιδόσεις της αγοράς, αφού δείχνουν ξεκάθαρα ότι οι επενδυτές έχουν αγοράσει ανοδική ασυμμετρία σε μετοχές και δείκτες.
Με τους επενδυτές να έχουν ήδη ανοδική θέση, μπορεί να είναι πιο δύσκολο για την αγορά να αυξηθεί περαιτέρω.
1_267.JPG
2. Το «στενό» ράλι της αγοράς υποδηλώνει ότι ο κίνδυνος διολίσθησης είναι αυξημένος:
Ιστορικά, οι απότομες μειώσεις στο εύρος της αγοράς συνήθως συνδέονται με μεγάλες επενδυτικές αποχωρήσεις.
Ένας από τους δείκτες εύρους της Goldman Sachs συγκρίνει την απόσταση από το υψηλό 52 εβδομάδων για τον συνολικό δείκτη έναντι της διάμεσης μετοχής.
Το εύρος της αγοράς πρόσφατα έχει περιοριστεί σε επίπεδα που προσιδιάζουν στην εποχή της τεχνολογικής φούσκας (dot com).
Μετά από 9 άλλα επεισόδια απότομα περιορισμένου εύρους από το 1980 και εξής, ο S&P 500 συνήθως τύγχανε διαπραγμάτευσης πλαγίως κατά τους επόμενους μήνες.
Πέρα από τις κάτω του μέσου όρου αποδόσεις, οι ρευστοποιήσεις ήταν μεγαλύτερες από τον μέσο όρο.
Σε έναν ορίζοντα 6 μηνών, η τυπική απόσυρση από τον δείκτη S&P 500 είναι -11%, σε σύγκριση με -4% κατά την τυπική περίοδο 6 μηνών.
2_206.JPG
3. Οι αποτιμήσεις είναι υψηλές σε απόλυτους και σχετικούς όρους:
Οι αποτιμήσεις του S&P 500 σήμερα είναι αυξημένες έναντι του ιστορικού μέσου όρου τόσο σε απόλυτους όσο και σε σχετικούς όρους.
Ο S&P 500 με όρους P/E NTM διαπραγματεύεται στο 19x, που αντιπροσωπεύει το 88ο εκατοστημόριο από το 1976.
Ιστορικά, όταν ο δείκτης διαπραγματεύεται σε αυτό το επίπεδο ή υψηλότερα, υποχωρεί κατά μέσο όρο 14% τους επόμενους 12 μήνες.
Οι αποτιμήσεις εξακολουθούν να είναι υψηλές μετά την προσαρμογή για το επίπεδο των επιτοκίων (Σχήμα 4).
5_70.JPG
Ένας λόγος για τις σημερινές υψηλές αποτιμήσεις σε επίπεδα δεικτών είναι η υψηλή συγκέντρωση της αγοράς μετοχών των ΗΠΑ σε μετοχές τεχνολογίας που διαπραγματεύονται σε σχετικά υψηλότερους πολλαπλασιαστές.
Οι 7 κορυφαίες μετοχές τεχνολογίας (AAPL, MSFT, GOOGL, AMZN, NVDA, META, TSLA) διαπραγματεύονται με με όρους PE NTM στο 30x, σε σύγκριση με 17x για το υπόλοιπο του S&P 500.
Οι μετοχές με υψηλότερες αποτιμήσεις ενδέχεται να είναι ευάλωτες σε υποαπόδοση σε σχετική βάση εάν η Fed συνεχίσει τις αυξήσεις των επιτοκίων μετά τη συνεδρίαση του Ιουλίου.
5_71.JPG
4. Aισιόδοξη προοπτική:
Η αγορά μετοχών προεξοφλεί οικονομική ανάπτυξη περίπου 2% (Σχήμα 7).
Οι οικονομολόγοι της Goldman Sachs αναμένουν ότι η αύξηση του ΑΕΠ των ΗΠΑ θα είναι κατά μέσο όρο 1,0% κατά το β’ εξάμηνο του 2023.
Ωστόσο, όπως μετράται από την απόδοση των κυκλικών μετοχών σε σχέση με τις αμυντικές μετοχές, η αγορά μετοχών συνεπάγεται ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης περίπου 2%.
Η GS Economics προβλέπει ότι η οικονομική ανάπτυξη θα επιταχυνθεί στο 1,9% για ολόκληρο το έτος 2024.
4_97.JPG
Από την άλλη, «οι οικονομολόγοι μας προβλέπουν 25% πιθανότητα ύφεσης κατά τους επόμενους 12 μήνες…».

5. Τέλος οι ούριοι άνεμοι για τις μετοχές…

Ο Δείκτης επενδυτικού συναισθήματος στις ΗΠΑ πρόσφατα έγινε θετικός για πρώτη φορά εδώ και 27 εβδομάδες.
Τον Δεκέμβριο, ο Δείκτης Συναισθήματος έμεινε στο -1,8 — ένα επίπεδο που προηγήθηκε ιστορικά περιόδων τακτικής ισχύος στις μετοχές.
Από τη χαμηλή μέτρηση του Δεκεμβρίου, η αγορά μετοχών έχει επιστρέψει 16%.
Προϊόντος του χρόνου, οι επενδυτές αύξησαν την έκθεσή τους σε μετοχές.
Τα hedge funds αύξησαν την καθαρή μόχλευση, τα αμοιβαία κεφάλαια μείωσαν τα ταμειακά διαθέσιμα και οι ξένοι επενδυτές ήταν καθαροί αγοραστές μετοχών.
Στην πιο πρόσφατη ανάγνωση, ο δείκτης SI κατέγραψε υψηλό 114 εβδομάδων, +1,2, υποδηλώνοντας ότι η ελαφριά τοποθέτηση δεν αποτελεί πλέον ούριο άνεμο για την αγορά μετοχών.
Επίσης, υπάρχουν πολλές εύλογες εναλλακτικές λύσεις σήμερα…

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης