Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Κίνδυνος για διαδοχικούς χρηματοπιστωτικούς σεισμούς: Τα ανοιχτά μέτωπα που απειλούν με παγκόσμιες κρίσεις τύπου Lehman

Κίνδυνος για διαδοχικούς χρηματοπιστωτικούς σεισμούς: Τα ανοιχτά μέτωπα που απειλούν με παγκόσμιες κρίσεις τύπου Lehman
«Πολυκρίσεις» η νέα κανονικότητα για την παγκόσμια οικονομία...
Σχετικά Άρθρα
Από ταυτόχρονες και συνεχείς πολυκρίσεις χαρακτηρίζεται το οικονομικό μέλλον του πλανήτη όπως διαβλέπουν στελέχη επιχειρήσεων, αναλυτές, ακαδημαϊκοί και χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί.
«Έρχονται πολλαπλά σοκ» εκτιμάται, ενώ εντείνονται οι φωνές ανησυχίας που υποστηρίζουν ότι ίσως έρθουν «καταστροφικά αποτελέσματα» για την κοινωνία και την παγκόσμια οικονομία συνολικά.
Τα μέτωπα ουκ ολίγα... Από την αγορά των εμπορικών ακινήτων, μέχρι τον κλάδο των χημικών, τα CLO και τα εμπορεύματα...
Κοινός παρονομαστής; Η νομισματική σύσφιξη έπειτα από μια παρατεταμένη περίοδο εξαιρετικής χαλαρότητας, με αρνητικά επιτόκια και υψηλή μόχλευση.
Η «πολυκρίση», όρος που ακούγεται τελευταία σε ολοένα και περισσότερες συναντήσεις «ρυθμιστών» – πολιτικών και επιχειρηματικών ηγετών, φαίνεται λοιπόν ότι μονοπωλεί πλέον τις συζητήσεις και στον χρηματοπιστωτικό τομέα.
Και το σίγουρο είναι ένα: το τοπίο σκοτεινιάζει επικίνδυνα...

Goldman Sachs, Morgan Stanley: Έρχεται τσουνάμι στην αγορά ακινήτων

Η Lisa Shalett, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley Wealth Management, βλέπει «τεράστια εμπόδια» για τα εμπορικά ακίνητα, και ιδιαίτερα για τους γραφειακούς χώρους, που παρουσιάζουν αυξημένα ποσοστά κενών θέσεων και πτώση στις τιμές.
Εν τω μεταξύ, ολόκληρος ο κλάδος έχει να αντιμετωπίσει ένα κύμα λήξης δανείων, πιθανότατα εν μέσω πιστωτικής κρίσης.
Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση των καθυστερήσεων και αθετήσεων και σε μείωση στις τιμές των ακινήτων, κάτι που η Shalett απηχεί στην αξιολόγησή της.
«Περισσότερο από το 50% των δανείων στην αγορά εμπορικών ακινήτων, ύψους 2,9 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, θα πρέπει να τύχει επαναδιαπραγμάτευσης τους επόμενους 24 μήνες, όταν τα νέα επιτόκια δανεισμού θα αυξηθούν» έγραψε η Shalett.
Γι’ αυτούς τους λόγους, η Shalett και οι αναλυτές της τράπεζας «προέβλεψαν πτώση της τιμής των CRE (εμπορικών ακινήτων) έως και 40% και κρίση χειρότερη από τη Μεγάλη Χρηματοπιστωτική Ύφεση».
Η Shalett προτείνει επίσης ότι κανένας τομέας δεν θα έχει «ανοσία» στις επιπτώσεις που θα προκύψουν από αυτές τις χρεοκοπίες και καθυστερήσεις.
Από την άλλη, οι αναλυτές της Goldman Sachs αναφέρουν πως ότι εμπορικά στεγαστικά δάνεια αξίας 1,07 τρισεκατομμυρίου δολαρίων θα λήξουν πριν από το τέλος του έτους 2024.
Αυτό σημαίνει ότι «πολλοί δανειολήπτες πιθανότατα θα πρέπει να αναχρηματοδοτήσουν δάνεια σταθερού επιτοκίου με υψηλότερα επιτόκια», έγραψαν οι αναλυτές.
Για τους πολιορκημένους ιδιοκτήτες εμπορικών ακινήτων, η δυνατότητα και η προθυμία να αναχρηματοδοτήσουν τα χρέη τους με υψηλότερο επιτόκιο θα είναι περιορισμένες.
Τέλος, οι αναλυτές της Goldman Sachs προτείνουν ότι οι συνθήκες χρηματοδότησης θα «σφίξουν» περαιτέρω.

Παγκόσμιος συναγερμός για ντόμινο από τον κλάδο των χημικών

Την περασμένη εβδομάδα, η γερμανική εταιρεία χημικών Lanxess AG προειδοποίησε ότι οι πρόσφατες μειώσεις στον όγκο των πωλήσεων ήταν πιο σοβαρές από ό,τι κατά την ύφεση του 2008/2009.
Για να ενισχύσει την άποψή του, ο Διευθύνων Σύμβουλος Matthias Zachert πρόσθεσε: «Αυτό μοιάζει με Lehman II».
Ανταγωνιστές της Lanxess στην Ευρώπη και τις ΗΠΑ, καθώς και μια σειρά από εταιρείες σε άλλους κυκλικούς τομείς, αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα, δεδομένου ότι τα αυξημένα αποθέματα συνδυάζονται με τον ταχύτερο κύκλο αύξησης των επιτοκίων εδώ και δεκαετίες, καθώς και με μια κινεζική οικονομία που τραυλίζει.
Είτε το αποκαλείτε "Mεγάλο ξεστοκάρισμα", "ύφεση αποθεμάτων", είτε απλά ύφεση, φαίνεται όλο και περισσότερο ότι ο κόσμος των υλικών και της βιομηχανίας είτε βρίσκεται είτε οδεύει προς την κατάρρευση – μια εντύπωση που ενισχύεται από τις ζοφερές προοπτικές στις ΗΠΑ, βάσει του δείκτη PMI.
Αν και ομολογουμένως είναι λιγότερο ευπώλητο θέμα από την τεχνητή νοημοσύνη, οι χημικές ουσίες εξακολουθούν να αξίζουν προσοχή:
Συχνά αποτελούν αξιόπιστο κορυφαίο δείκτη της παγκόσμιας οικονομίας, λόγω της θέσης τους σε αλυσίδες αξίας και ποικίλων εφαρμογών.
Ως εκ τούτου, ο πρόσφατος κατακλυσμός των προειδοποιήσεων για τα κέρδη της χημικής εταιρείας είναι ανησυχητικός.
Ο ευρωπαϊκός γίγαντας αρωμάτων και βιταμινών DSM-Firmenich AG επίσης έκρουσε τον κώδωνα του κινδύνου όταν ανακοίνωσε την περασμένη Τετάρτη, επικαλούμενος πίεση σε ό,τι αφορά τις τιμές, ξεστοκάρισμα με discount περίπου 30% σε ετήσια βάση, που θα αποτυπωθεί στα προσαρμοσμένα κέρδη του δεύτερου τριμήνου.
Ο τομέας των χημικών προϊόντων βρίσκεται σε μια «βαθιά ύφεση τύπου 08/09» και το γενικό κλίμα είναι «απαίσιο», είπε στους πελάτες ο αναλυτής της Exane, Laurent Favre.
Οι αποστολές - ένα αξιοπρεπές εύρος πωλήσεων αγαθών - συρρικνώνονται με τον ταχύτερο ρυθμό από τη Μεγάλη Ύφεση, ενώ την περασμένη εβδομάδα η Fedex Corp ανακοίνωσε ότι θα περικόψει περισσότερα αεροσκάφη από τον στόλο της λόγω της μειωμένης ζήτησης.
Δεν χρειάζεται να πιστεύετε ότι οδεύουμε προς μια ύφεση τόσο σοβαρή ή συστημική όσο αυτή που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers – αλλά αυτό που ξεκινά από τα χημικά σπάνια μένει στα χημικά.

Tα CLOs δίνουν σήμα κατάρρευσης

Πολλοί πιστεύουν πως οι αγορές έχουν προεξοφλήσει το β’ εξάμηνο του 2023… δικαίως – αλλά τι θα γίνει αν ξεσπάσει μια ισχυρή ύφεση… εκεί έξω στον ωκεανό του εταιρικού χρέους;
Πέρα από τα παραπάνω, η πυξίδα δείχνει την αγορά των CLO (τιτλοποιήσεις εγγυημένων δανειακών ομολόγων), στην οποία μπορεί να υπάρξει καταιγίδα.
«Ανησυχώ ολοένα και περισσότερο για την ταχεία άνοδο των επιτοκίων και τη συνεχή αυστηροποίηση των όρων δανεισμού, γιατί αυτό σημαίνει ότι οι δανειολήπτες στο εξής θα δυσκολεύονται να εξυπηρετούν τις υποχρεώσεις τους» αναφέρει ο αναλυτής της Shard Capital Bill Blain.
Τα εξαιρετικά χαμηλά επιτόκια μας είχαν κάνει να εφησυχάζουμε σχετικά με την εταιρική πίστωση. Μπορεί να έρθει καταιγίδα, συμπλήρωσε.
Η δυναμική του πληθωρισμού στην οικονομία παραμένει ισχυρή.
Αν και το ονομαστικό επιτόκιο μπορεί να υποχωρήσει, θα χρειαστεί πολύ, πολύ περισσότερος χρόνος για να φτάσει στο 2%… οπότε τα υψηλά επιτόκια θα παραμείνουν σε ισχύ.
Ο πληθωρισμός μοιάζει να είναι ενσωματωμένος στο σύστημα – και αυτό έχει κάθε είδους επιπτώσεις για τις αγορές που πίστευαν ότι θα αποδεικνυόταν βραχυπρόθεσμο φαινόμενο.
Ο κύριος φόβος της Shard Capital αφορά την αγορά αλλά και την αύξηση των αθετήσεων στα εταιρικά ομόλογα.
Οι συνέπειες είναι ήδη εμφανείς – οι εκδότες παλαιών ομολόγων αναχρηματοδότησης (είναι μια αγορά 3,5 τρισεκατομμυρίων δολαρίων) αναγκάζονται να πληρώσουν διψήφια κουπόνια, καθιστώντας τις επιχειρήσεις τους μη βιώσιμες.
Δεδομένου ότι τα επιτόκια παραμένουν υψηλά και οι χρεοκοπίες αυξάνονται, αναπόφευκτη συνέπεια είναι οι αυστηρότεροι όροι χρηματοδότησης – δημιουργώντας ένα αρνητικό «βρόχο καταστροφής» στις πιστωτικές αγορές.
Και καθώς ο εταιρικό βρόχος καταστροφής βαθαίνει, αναμένεται να δείτε γρήγορα τις συνέπειες στις αγορές των CLO – όπου οι αυξανόμενες αθετήσεις τους θα προκαλέσουν κλυδωνισμούς.
Υπενθυμίζεται πως το 2007 επήλθε ξαφνικά κατάρρευση στην αγορά των CMO, η οποία προκλήθηκε από τη συνειδητοποίηση ότι η αγορά κατοικίας ήταν υπερβολικά υπερμοχλευμένη – γεγονός που πυροδότησε τις Παγκόσμιες Χρηματοπιστωτικές Κρίσεις και την παρ’ ολίγον κατάρρευση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος.
Υπάρχουν πάνω από 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε εκκρεμή CLOS - το 70% των δανείων αφορούν δανειολήπτες που έχουν ήδη υψηλή μόχλευση στις ΗΠΑ και την Ευρώπη.
Σε αυτό το πλαίσιο, λέει ο Blain, έχω την ενοχλητική αίσθηση ότι κάτι κακό μπορεί να συμβεί στα CLO καθώς οι χρεοκοπίες επιταχύνονται. Αποχρώσεις του 2008; διερωτάται ο αναλυτής της Shard Capital.

Η πτώση στις τιμές εμπορευμάτων αναδεικνύουν τον κίνδυνο ύφεσης

Φόβους για ένα ζοφερό οικονομικό μέλλον έχει πυροδοτήσει η κατάρρευση των τιμών στα εμπορεύματα (commodities).
Παρατηρητές της αγοράς ανέφεραν στο CNBC ότι οι τιμές των εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο και το σιδηρομετάλλευμα έχουν υποχωρήσει φέτος, ανακλώντας τη συνεχιζόμενη οικονομική καταστροφή που παρατηρείται σε όλο τον κόσμο και τους πιθανούς κινδύνους ύφεσης. Τα παγκόσμια εμπορεύματα έχουν υποχωρήσει περισσότερο από 25% τους τελευταίους 12 μήνες, όπως αντικατοπτρίζεται από τον δείκτη S&P GSCI Commodities, που μετρά την ευρύτερη απόδοση των αγορών.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου (μέχρι τις 30 Ιουνίου), από τα διάφορα καλάθια, τα βιομηχανικά μέταλλα έχουν υποχωρήσει 3,79%, ενώ τα ενεργειακά προϊόντα όπως το πετρέλαιο και το φυσικό αέριο έχουν διολισθήσει 23%.
Αντίθετα, τα γεωργικά προϊόντα όπως τα σιτηρά, το σιτάρι και η ζάχαρη έχουν κερδίσει περίπου 11%. Αλλά η συνολική διολίσθηση του δείκτη είναι πιθανό να υποδηλώνει μια παγκόσμια οικονομική επιβράδυνση και μια ύφεση, λένε οι αναλυτές, καθώς η ανάκαμψη της Κίνας Covid-19 χάνει τη δυναμική της.
«Το σιδηρομετάλλευμα και ο χαλκός είναι βαρόμετρα των πολύ κυκλικών τμημάτων της παγκόσμιας οικονομίας, συμπεριλαμβανομένων των κατασκευών και της μεταποίησης, που βρίσκονται σε ύφεση σε πολλά μέρη», δήλωσε ο Senior Commodity Analyst της Kpler, Reid I’Anson.
«Πιστεύω ότι αυτό θα οδηγήσει σε ευρύτερη πτώση της οικονομικής δραστηριότητας, ειδικά στη Δύση» πρόσθεσε ο I’Anson, που προβλέπει ότι οι ΗΠΑ πιθανότατα θα δουν συρρίκνωση του ΑΕΠ το δ' τρίμηνο του τρέχοντος έτους ή το πρώτο τρίμηνο του 2024 και ότι η Ευρώπη θα ακολουθήσει το παράδειγμά της σε τρεις έως έξι μήνες.
«Η αποτυχία της κινεζικής οικονομίας να ανταποκριθεί στις προσδοκίες της αγοράς είναι ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο οι αγορές εμπορευμάτων αγωνίζονται να βρουν μια βάση», συνέχισε ο I’Anson.
Η Κίνα έχει δημοσιεύσει μια σειρά οικονομικών δεδομένων που ήταν πιο αδύναμα από τις προσδοκίες της αγοράς.
Οι αναλυτές της Bank of America επιβεβαιώνουν ότι η ανάκαμψη της Κίνας ήταν πιο αδύναμη από το αναμενόμενο.
«Ειδικά για τα ακίνητα, οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 7% σε ετήσια βάση», δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας βασικών υλικών και πετρελαίου και αερίου Ασίας-Ειρηνικού της τράπεζας, Matty Zhao.
Η πτώση στην αγορά ακινήτων συχνά συνδέεται με πτώση της ζήτησης για δομικά υλικά όπως ο χάλυβας, το αλουμίνιο, ο χαλκός και το νικέλιο.
Σύμφωνα με τις τράπεζες της Wall Street, η ύφεση στον τομέα των ακινήτων της Κίνας προβλέπεται να διαρκέσει για χρόνια.
Και η κινεζική κυβέρνηση δεν φαίνεται να επιδιώκει μέτρα στήριξης.
Ακόμα κι αν το κάνει, «θα πρέπει το δημοσιονομικό πακέτο να είναι αρκετά μεγάλο για να εντυπωσιάσει τις αγορές».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης