Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Μην παρασύρεστε... - Έρχεται κραχ στη Wall Street - Οι προειδοποιήσεις από 4 κορυφαίους οικονομολόγους

Μην παρασύρεστε... - Έρχεται κραχ στη Wall Street - Οι προειδοποιήσεις από 4 κορυφαίους οικονομολόγους
Κορυφαίοι οικονομολόγοι προειδοποιούν για τον κίνδυνο ύφεσης επισημαίνοντας πως είναι σύνηθες να καθυστερεί η επίπτωση των υψηλότερων επιτοκίων
Σχετικά Άρθρα
Υπάρχει ένα ρητό στις αγορές που λέει ότι όταν βιάζεσαι κάνεις λάθος. Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, είναι δίκαιο να πούμε ότι τα τελευταία δύο χρόνια οι απαισιόδοξοι οικονομολόγοι και αναλυτές της αγοράς έκαναν λάθος.
Οι απαισιόδοξοι αναλυτές άρχισαν να προειδοποιούν για ύφεση και αντίστοιχο sell off στη Wall Street ήδη από τον Απρίλιο του 2022. Ενδεικτικά αναφέρεται πως σε δημοσκόπηση του Reuters τον Οκτώβριο του 2022, το 65% των οικονομολόγων ανέφερε ότι η ύφεση θα έρθει μέσα στους επόμενους 12 μήνες. Τα πράγματα υποτίθεται ότι θα γίνονταν άσχημα, και μάλιστα σύντομα.
Φτάνοντας στο σήμερα, όμως, ο ήλιος εξακολουθεί να λάμπει στην αμερικανική οικονομία. Η ανεργία είναι κάτω από το 4%, ο πληθωρισμός διολισθαίνει, οι καταναλωτές εξακολουθούν να ξοδεύουν και ο S&P 500 σημείωσε ράλι έως και 20% φέτος, προτού υποχωρήσει πρόσφατα. Και το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 1,6% σε αυτό το γ' τρίμηνο, δήλωσαν οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε έρευνα της Philadelphia Fed. Δύσκολα θα μπορούσε να θεωρηθεί ύφεση.
Οι αισιόδοξοι οικονομολόγοι απολαμβάνουν βέβαια την ευκαιρία να πουν «σας τα έλεγα», καθώς η πλειοψηφία αρχίζει να στρέφεται προς την άποψή τους ότι η οικονομία θα επιτύχει μια ήπια προσγείωση - χαμηλότερο πληθωρισμό χωρίς την ανάγκη για ένα οικονομικό σοκ όπως μια ύφεση. Οι οικονομολόγοι της Bank of America και της JP Morgan λένε τώρα ότι μια ύφεση δεν θα συμβεί φέτος, ή ίσως και καθόλου.
Ωστόσο, το Business Insider, επισημαίνει πως επειδή η πορεία πτήσης της οικονομίας φαίνεται τώρα ήπια, δεν σημαίνει ότι δεν θα υπάρξουν αναταράξεις στο μέλλον. «Σύμφωνα με κορυφαίους στρατηγικούς και οικονομολόγους της Wall Street με τους οποίους μίλησα τις τελευταίες εβδομάδες, υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι μια ύφεση είναι καθ' οδόν. Με άλλα λόγια, οι ταύροι κηρύσσουν τη νίκη πολύ νωρίς» αναφέρει ο αρθρογράφος.
«Το να λέμε σήμερα ότι θα έχουμε μια ήπια προσγείωση είναι πολύ πρόωρο», επισημαίνει ο Michael Kantrowitz από τη Piper Sandler και συνεχίζει «η ιστορία σας λέει ότι πραγματικά δεν μπορείτε να κάνετε αυτή την εκτίμηση».

Καθυστερεί η επίδραση των υψηλών επιτοκίων

Ο άξονας πάνω στον οποίο περιστρέφεται μεγάλο μέρος της οικονομίας είναι η πολιτική επιτοκίων της Fed. Τα υψηλότερα επιτόκια για διάφορους τύπους δανείων -υποθήκες, δάνεια αυτοκινήτου και πιστωτικές κάρτες- δυσχεραίνουν την ικανότητα των ανθρώπων να αντέξουν οικονομικά μικρές και μεγάλες αγορές, για να μην αναφέρουμε ότι επιβαρύνουν την ικανότητα των επιχειρήσεων να δανείζονται. Θεωρητικά, αυτά τα υψηλότερα επιτόκια πιέζουν τη ζήτηση και επιβραδύνουν τον πληθωρισμό, αναγκάζοντας τις εταιρείες να μειώσουν τις τιμές για να προσελκύσουν πελάτες. Τα χαμηλότερα επιτόκια λειτουργούν αντίστροφα, τονώνοντας την οικονομία κάνοντας φθηνότερο τον δανεισμό.
Η επέλαση των αυξήσεων των επιτοκίων της Fed τους τελευταίους 16 μήνες -από σχεδόν μηδενικά στο 5,5%- ήταν στο επίκεντρο του επιχειρήματος «έρχεται ύφεση». Ο τρέχων κύκλος αυξήσεων είναι ο ταχύτερος και πιο επιθετικός από τις αρχές της δεκαετίας του 1980, και αυτή η ιστορική αύξηση του κόστους δανεισμού υποτίθεται ότι θα έβαζε φρένο στη ζήτηση, θα επιβράδυνε τις καταναλωτικές δαπάνες, θα έβλαπτε τα εταιρικά κέρδη και θα κόστιζε θέσεις εργασίας.
Ωστόσο, αντί αυτής της σκληρής επανεκκίνησης, η οικονομία έχει περάσει περισσότερο από μια ήπια επανεκκίνηση. Ο πληθωρισμός, όπως μετράται από τον Δείκτη Τιμών Καταναλωτή, έχει μειωθεί από το ετήσιο μέγιστο του 9,1% τον Ιούνιο του 2022 σε 3,2% τον Ιούλιο. Και οι Αμερικανοί ξοδεύουν μέσα από τα υψηλότερα επιτόκια: Οι αριθμοί των προσωπικών καταναλωτικών δαπανών και των λιανικών πωλήσεων συνέχισαν να κινούνται ανοδικά.
Βέβαια, η οικονομία φαίνεται να έχει αποτινάξει τη Fed μέχρι στιγμής, αλλά οι ειδικοί λένε ότι το υψηλότερο κόστος του χρέους τελικά θα έχει επιπτώσεις. Όπως έχει πει ο θρυλικός οικονομολόγος Milton Friedman, οι αλλαγές στα επιτόκια καθυστερούν να φανούν στην οικονομία, χρειάζεται χρόνος για να φτάσουν οι αλλαγές στα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις. Ο Bob Doll, επικεφαλής επενδύσεων στην Crossmark Global Investments και πρώην επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής μετοχών στις ΗΠΑ στην BlackRock, προειδοποιεί -μιλώντας στο Business Inider, ότι ο πλήρης αντίκτυπος δεν έχει γίνει ακόμη αισθητός. «Το να πιστεύουμε ότι η μόνη συνέπεια είναι ότι μερικές τράπεζες θα χρεοκοπήσουν στα μέσα Μαρτίου για περίπου μιάμιση ημέρα και μετά θα συνεχίσουμε την πορεία μας, νομίζω ότι είναι λίγο αφελές», επισημαίνει ο Doll, αναφερόμενος στην κατάρρευση της Silicon Valley Bank και άλλων περιφερειακών τραπεζών.
Ο David Rosenberg, οικονομολόγος και ιδρυτής της Rosenberg Research, ήταν από τους πρώτους που διαισθάνθηκαν τον κατακλυσμό που μετατράπηκε σε ύφεση το 2008. Ο ίδιος κάνει λόγο για ύφεση από πέρυσι και επισημαίνει ότι, παρά τα πιο αισιόδοξα πρόσφατα στοιχεία, η ύφεση εξακολουθεί να βρίσκεται καθ' οδόν. Ο Rosenberg σημείωσε ότι ο μέσος χρόνος από την πρώτη αύξηση των επιτοκίων της Fed σε έναν κύκλο μέχρι την έναρξη της ύφεσης είναι περίπου 15 μήνες - και ο τρέχων κύκλος αύξησης των επιτοκίων διαρκεί 16 μήνες. Αλλά όπως συνέβη και στην ύφεση του 2008, τα πράγματα φαίνεται ότι εξελίσσονται σε λίγο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα σε αυτόν τον κύκλο. Όταν η οικονομία βυθίστηκε στην ύφεση τον Δεκέμβριο του 2007, είχαν περάσει 3,5 χρόνια από τότε που η Fed άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια τον Ιούλιο του 2004.
1_324.JPG
Ο Rosenberg πιστεύει ότι η μεγαλύτερη καθυστέρηση αυτή τη φορά οφείλεται στα δημοσιονομικά κίνητρα που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της κορύφωσης της πανδημίας COVID-19. Το μέγεθος του «μαξιλαριού» που παρείχαν οι παροχές σημαίνει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αντέξουν τα υψηλότερα επιτόκια για λίγο και οι καταναλωτές μπορούν να υιοθετήσουν μια πιο «YOLO» (σσ. ζεις μόνο μια φορά) στάση όσον αφορά τις δαπάνες. Αλλά τελικά, αυτή η στάση θα εξασθενίσει καθώς οι άνθρωποι θα συνειδητοποιήσουν ότι τα υψηλότερα επιτόκια δεν είναι μια αναλαμπή. Ακόμα και τώρα, ο αριθμός των Αμερικανών που καθυστερούν να πληρώσουν το χρέος τους με πιστωτικές κάρτες αρχίζει να αυξάνεται - το 7,2% του χρέους με πιστωτικές κάρτες θεωρείται πλέον ληξιπρόθεσμο, από λίγο πάνω από το 4% το 2021. Στον απόηχο της Μεγάλης Ύφεσης, ο αριθμός αυτός έφτασε μέχρι και το 14% περίπου. Οι καθυστερήσεις των δανείων αυτοκινήτου και των ενυπόθηκων δανείων επίσης αυξάνονται.
Για άλλους, η υστέρηση του ίδιου του πληθωρισμού θα επιβαρύνει τους καταναλωτές και θα βοηθήσει την οικονομία να οδηγηθεί σε ύφεση. Ο Tom Essaye, ιδρυτής της Sevens Report Research, η οποία μετρά μεταξύ των πελατών της μερικά από τα μεγαλύτερα ιδρύματα της Wall Street, δήλωσε ότι ενώ ο πληθωρισμός σε ετήσια βάση έχει μειωθεί σημαντικά, οι σωρευτικές αυξήσεις των τιμών που έχουμε δει από την έναρξη της πανδημίας θα αναγκάσουν τελικά τους καταναλωτές να περιορίσουν τις δαπάνες τους.
«Οι άνθρωποι ενθουσιάζονται πολύ με τον ΔΤΚ και λένε: "Έι, ο ΔΤΚ αυξήθηκε μόνο κατά 0,1% τον τελευταίο μήνα και μόνο κατά 3% τον τελευταίο χρόνο"», δήλωσε ο Essaye. «Λοιπόν, σκεφτείτε το αυτό με πρακτικούς όρους. Αν πάω να αγοράσω στα παιδιά μου ένα σακουλάκι Skittles, το 2019 κόστισε 0,75 δολάρια. Τώρα κοστίζει 1,50 δολάρια. Υποτίθεται ότι πρέπει να ενθουσιαστώ επειδή του χρόνου κοστίζει 1,55 δολάρια;».

Επιβράδυνση στη βιομηχανία

Ο Kantrowitz της Piper Sandler επισήμανε ένα άλλο σημείο ανησυχίας: τη μεταποίηση. Η βιομηχανική παραγωγή, ένα μέτρο για το πόσα πράγματα βγαίνουν από τα εργοστάσια των ΗΠΑ, αρχίζει να παρουσιάζει πτωτική τάση. Και έρευνες σε στελέχη της μεταποίησης, όπως ο δείκτης διευθυντών αγορών του Institute for Supply Management, δείχνουν ότι υπάρχει ευρεία ανησυχία σε ολόκληρο τον κλάδο. Ακόμη και καθώς ο τομέας έχει δεχθεί πλήγμα, οι αυξήσεις των επιτοκίων εξακολουθούν να δουλεύουν στα στοιχεία της μεταποίησης.
Μια άλλη καθυστερημένη επίδραση των αυξήσεων των επιτοκίων είναι ο αντίκτυπος των αυστηρότερων προτύπων δανεισμού: Ακόμη και αν οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις ενδιαφέρονται να λάβουν δάνεια, οι τράπεζες πρέπει να είναι πρόθυμες να τα χορηγήσουν. Σύμφωνα με την έρευνα γνώμης των ανώτερων στελεχών δανείων της Fed, περισσότερες από τις μισές τράπεζες αυστηροποιούν τα πρότυπα δανεισμού για τις επιχειρήσεις, και αυτό φαίνεται στην προσφορά εμπορικών και βιομηχανικών δανείων, η οποία μειώνεται από τον Δεκέμβριο. Όταν συμβαίνει αυτό, μπορεί να σημαίνει ότι οι τράπεζες ανησυχούν περισσότερο για την ικανότητα των δανειοληπτών να αποπληρώσουν τα δάνεια εν μέσω οικονομικής αβεβαιότητας. Οι επιχειρήσεις χρησιμοποιούν αυτά τα δάνεια για να αναπτυχθούν και να πληρώσουν τους εργαζομένους, πράγμα που σημαίνει ότι μια πτώση στις εκδόσεις δανείων επιβαρύνει την απασχόληση και την ανάπτυξη των επιχειρήσεων.

Καταναλωτικά και επιχειρηματικά δάνεια
2_240.JPG
Αλλά οι Kantrowitz και Rosenberg δεν είναι οι μόνοι που πιστεύουν ότι οι καθυστερήσεις όσον αφορά τον αντίκτυπο των υψηλών επιτοκίων στην αγορά, εξακολουθούν να υφίστανται. Ο Rosenberg επισήμανε τις δηλώσεις του προέδρου της Fed, Jerome Powell, σε συνέντευξη Τύπου τον Ιούλιο: «Έχουμε καλύψει πολύ έδαφος και οι πλήρεις επιπτώσεις της σύσφιξης δεν έχουν γίνει ακόμη αισθητές».

Καθυστερημένη συνειδητοποίηση για τους επενδυτές

Φυσικά, υπήρξαν φορές που η Fed αύξησε τα επιτόκια και δεν προκάλεσε ύφεση. Αλλά αυτές οι περιπτώσεις ήταν ανώμαλες - το 80% των κύκλων αύξησης των επιτοκίων της Fed από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και μετά οδήγησαν σε ύφεση. Αυτό δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικό ιστορικό.
Υπάρχει ένας βασικός διαφοροποιητικός παράγοντας, δήλωσε ο Rosenberg, που θα δείξει αν η οικονομία βρίσκεται σε πορεία προς μια πραγματική ήπια προσγείωση ή θα καταλήξει σε ύφεση: τα επιτόκια των διαφόρων ειδών κρατικών ομολόγων. Η καμπύλη αποδόσεων των κρατικών ομολόγων μετρά τα διαφορετικά επιτόκια που καταβάλλονται για διάφορα ομόλογα που εκδίδει η κυβέρνηση των ΗΠΑ. Συνήθως, το επιτόκιο των βραχυπρόθεσμων κρατικών ομολόγων -ομόλογα που πληρώνουν τους επενδυτές σε λιγότερο από ένα έτος- είναι χαμηλότερο από τις αποδόσεις των μακρόπνοων ομολόγων όπως το 10ετές κρατικό ομόλογο. Όταν όμως αυτό αντιστρέφεται και τα επιτόκια των βραχυπρόθεσμων ομολόγων είναι υψηλότερα από τα μακροπρόθεσμα -γνωστό ως αντιστροφή της καμπύλης αποδόσεων- είναι ένα σίγουρο σημάδι ύφεσης, δήλωσε ο Rosenberg. Αυτό συμβαίνει επειδή είναι ένα σημάδι ότι οι επενδυτές ανησυχούν για τη σταθερότητα της οικονομίας τους επόμενους μήνες και αναζητούν ασφάλεια στα μακροπρόθεσμα ομόλογα. Η καμπύλη απόδοσης και η καμπύλη είναι ανεστραμμένη από τα τέλη του περασμένου έτους. Από τη δεκαετία του 1960, ο δείκτης έχει τέλειο ιστορικό στο να προηγείται των υφέσεων.

Τo spread μεταξύ 10ετών και 3ετών ομολόγων
3_164.JPG
Εάν όντως έρθει ύφεση, οι επενδυτές είναι πιθανό να περάσουν μια δύσκολη περίοδο. Όπως το έθεσε ο Rosenberg, «η χρηματιστηριακή αγορά κινείται σαν όλα να είναι τέλεια». Και υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι αυτό είναι αλήθεια. Οι δείκτες κλίματος και τα μέτρα αποτίμησης δείχνουν σήμερα ότι οι επενδυτές αναμένουν συνεχή ανάπτυξη μπροστά τους.
Ο Kantrowitz επεσήμανε ότι το φετινό ράλι είναι ένα από τα πιο έντονα των τελευταίων 25 ετών, αλλά είναι αποκομμένο από τα θεμελιώδη μεγέθη. Για παράδειγμα, η αγορά εκτινάσσεται παρά το γεγονός ότι οι προσδοκίες για τα μελλοντικά κέρδη είναι αρνητικές και η μεταποίηση παραμένει σε έδαφος συρρίκνωσης. Είναι η ίδια ιστορία κάθε φορά, λένε τόσο ο Kantrowitz όσο και ο Rosenberg: Οι επενδυτές δεν είναι ικανοί να εκτιμήσουν μια ύφεση πριν αυτή ξεδιπλωθεί.
Το πόσο θα υποχωρήσουν οι μετοχές σε ένα σενάριο ύφεσης εξαρτάται πιθανότατα από το βάθος της ύφεσης. O Doll, για παράδειγμα, βλέπει μόνο μια ήπια ύφεση μπροστά και, ως εκ τούτου, θεωρεί ότι ο S&P 500 ενδέχεται να υποχωρήσει ακόμη και κατά 13%. Αλλά στις τελευταίες 13 υφέσεις, ο S&P 500 έχει πέσει κατά μέσο όρο 32%, όπως σημειώνει η Royal Bank of Canada.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης