Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Ο προστατευτισμός θα κοστίσει το 7% του παγκοσμίου ΑΕΠ

ΔΝΤ: Ο προστατευτισμός θα κοστίσει το 7% του παγκοσμίου ΑΕΠ
Άρθρο του ΔΝΤ, στο blog του
Οι αυξανόμενοι εμπορικοί περιορισμοί ενδέχεται να αντιστρέψουν την οικονομική ολοκλήρωση και να υπονομεύσουν τη συνεργασία που απαιτείται για την προστασία από νέα σοκ και την αντιμετώπιση των παγκόσμιων προκλήσεων, προειδοποιεί σε άρθρο του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ).
«Σε έναν κόσμο επιρρεπή σε σοκ, οι οικονομίες πρέπει να είναι πιο ανθεκτικές -ατομικά και συλλογικά. Η συνεργασία είναι κρίσιμης σημασίας και ο μεγαλύτερος προστατευτισμός θα μπορούσε να οδηγήσει σε κατακερματισμό, ακόμη και να χωρίσει τα έθνη σε αντίπαλα μπλοκ», σημειώνεται χαρακτηριστικά.
Το ΔΝΤ υπογραμμίζει ότι ενώ οι εκτιμήσεις για το κόστος του κατακερματισμού ποικίλλουν, μεγαλύτεροι περιορισμοί στο διεθνές εμπόριο θα μπορούσαν να μειώσουν το παγκόσμιο ΑΕΠ έως και 7% ή 7,4 τρισεκ. δολάρια δολάρια ΗΠΑ, μακροπρόθεσμα.
Αυτό ισοδυναμεί με το συνδυασμένο μέγεθος της γαλλικής και της γερμανικής οικονομίας και τρεις φορές το ΑΕΠ της υποσαχάριας Αφρικής, σημειώνεται.
«Απαιτείται σαφώς πιο σκόπιμη παγκόσμια συνεργασία. Οι διεθνείς θεσμοί μπορούν να διαδραματίσουν ζωτικό ρόλο, φέρνοντας τις χώρες κοντά για να βοηθήσουν στην επίλυση παγκόσμιων προκλήσεων.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι η συνεργασία παραπαίει. Όπως δείχνει το Διάγραμμα της Εβδομάδας, τα νέα εμπορικά εμπόδια που εισάγονται ετησίως, έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το 2019 σε σχεδόν 3.000 πέρυσι.
Άλλες μορφές κατακερματισμού -όπως η τεχνολογική αποσύνδεση, οι διαταραγμένες ροές κεφαλαίων και οι περιορισμοί της μετανάστευσης- θα αυξήσουν επίσης το κόστος. Επιπλέον, οι παγκόσμιες ροές αγαθών και κεφαλαίων έχουν ισοπεδωθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση. Έρευνα του ΔΝΤ δείχνει ότι οι γεωπολιτικές ευθυγραμμίσεις επηρεάζουν όλο και περισσότερο τόσο τις άμεσες ξένες επενδύσεις όσο και τις ροές χαρτοφυλακίου.
Το ΔΝΤ συνεχίζει να υπογραμμίζει ότι η διεθνής κοινότητα, με την υποστήριξη παγκόσμιων θεσμών όπως ο δικός μας, θα πρέπει να επιδιώξει στοχευμένη πρόοδο όπου υπάρχει κοινό έδαφος και να διατηρήσει τη συνεργασία σε τομείς όπου η αδράνεια θα ήταν καταστροφική».
Σε δηλώσεις της, η επικεφαλής του ΔΝΤ.
«Οι φορείς χάραξης πολιτικής πρέπει να επικεντρωθούν στα ζητήματα που έχουν μεγαλύτερη σημασία, όχι μόνο για τον πλούτο των εθνών αλλά και για την οικονομική ευημερία των απλών ανθρώπων. Πρέπει να καλλιεργήσουν τους δεσμούς εμπιστοσύνης μεταξύ των χωρών όπου είναι δυνατόν, ώστε να μπορούν να εντείνουν γρήγορα τη συνεργασία τους όταν έρθει το επόμενο μεγάλο σοκ», έγραψε η επικεφαλήςτου ΔΝΤ, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, στο Foreign Affairs.
cotw-trade-restrictions.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης