Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Morgan Stanley: Η Wall Street βρίσκεται στο... καθαρτήριο - Έρχεται νέο sell off με τον S&P 500 στις 3.900 μονάδες

Morgan Stanley: Η Wall Street βρίσκεται στο... καθαρτήριο - Έρχεται νέο sell off με τον S&P 500 στις 3.900 μονάδες
Οι επενδυτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «υπερτιμούσαν» την αφήγηση της ήπιας προσγείωσης - στην οποία ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να χρειάζεται να επέλθει η ύφεση
Από τότε που η Federal Reserve άρχισε να αυξάνει τα επιτόκια για την καταπολέμηση του πληθωρισμού τον Μάρτιο του 2022, οι οικονομολόγοι και οι στρατηγικοί αναλυτές της Wall Street έχουν διχαστεί για το εάν μια ύφεση χτυπήσει τις ΗΠΑ και θα καταστρέψει το χρηματιστήριο μαζί της.
Ο Mike Wilson, επικεφαλής επενδύσεων της Morgan Stanley και επικεφαλής στρατηγικής μετοχών στις ΗΠΑ, ήταν πάντα στο στρατόπεδο των αρκούδων σε αυτήν τη συζήτηση.
Το 2022, προέβλεψε σωστά ότι η αύξηση των επιτοκίων και ο υψηλός πληθωρισμός θα μείωναν τις τιμές των μετοχών.
Αλλά φέτος -προς έκπληξη του Wilson και παρά την απειλή για υψηλότερα επιτόκια, επίμονο πληθωρισμό και ακόμη και περιφερειακή τραπεζική κρίση- ο S&P 500 σημείωσε ράλι έως και 19% λόγω σε μεγάλο βαθμό λόγω της ανθεκτικής αγοράς εργασίας.
Τον τελευταίο καιρό, ωστόσο, αυτό το ράλι έχει δοκιμαστεί, με τον δείκτη να υποχωρεί 6% από τα τέλη Ιουλίου.
Για τον Wilson, είναι ένα σημάδι ότι η αγορά έχει κολλήσει στο «καθαρτήριο» καθώς αναμένει το αποτέλεσμα της επιθετικής εκστρατείας αύξησης των επιτοκίων της Fed.

Σε αχαρτογράφητα ύδατα

«Η αγορά προσπαθεί να καταλάβει — σκληρή προσγείωση [ή] εκ νέου επιτάχυνση;» εξηγει ο Mike Wilson στο Bloomberg.
«Αυτή η γη του καθαρτηρίου είναι εκεί που απλώς θα κινούμαστε πέρα δώθε, με την αγορά να έλκεται προς τις σωσίβιες λέμβους».
Ο Wilson εξήγησε ότι σε «περιβάλλοντα όψιμου κύκλου» όπως αυτό στο οποίο βρισκόμαστε τώρα, όταν η Fed πλησιάζει στο τέλος μιας περιόδου σταθερών αυξήσεων των επιτοκίων, συνήθως υπάρχει μεγάλη αβεβαιότητα που οδηγεί τους επενδυτές σε μια προσεκτική προσέγγιση.
Αλλά στην αρχή του έτους, πολλοί επενδυτές μπορεί να έγιναν υπερβολικά αισιόδοξοι αφού τόσες πολλές κλήσεις για ύφεση αποδείχθηκαν πρόωρες το 2022.
«Ο κόσμος εσφαλμένα εκτίμησε ύφεση το πρώτο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και δεν συνέβη.
Και τώρα, μπορεί λανθασμένα να πιστεύουν σε αυτή την όμορφη ομαλή προσγείωση με κάποια εκ νέου επιτάχυνση τον επόμενο χρόνο», είπε, υποστηρίζοντας ότι οι επενδυτές κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού «υπερτιμούσαν» την αφήγηση της ήπιας προσγείωσης - στην οποία ο πληθωρισμός υποχωρεί χωρίς να χρειάζεται να επέλθει η ύφεση.

Αναμονή

Ο Wilson φοβάται ότι θα μπορούσαμε να βγούμε από το τρέχον "καθαρτήριο" της αγοράς και να εισέλθουμε σε ύφεση, επειδή οι καταναλωτές μεσαίου έως χαμηλότερου εισοδήματος έχουν ξεμείνει από τις πλεονάζουσες αποταμιεύσεις που δημιούργησαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας και οι αποπληρωμές φοιτητικών δανείων ξεκινούν ξανά.
Αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε επιβράδυνση των δαπανών - και οι καταναλωτικές δαπάνες αποτελούν το 70% του ΑΕΠ των ΗΠΑ.
«Αυτός είναι ο κίνδυνος το τέταρτο τρίμηνο, μπορεί ο καταναλωτής να συνεχίσει να εκπλήσσει προς τα πάνω;» αναρωτήθηκε.
Ο βετεράνος της Wall Street σημείωσε στο podcast της Morgan Stanley, Thoughts on the Market, ότι οι αποτιμήσεις στο χρηματιστήριο παραμένουν υψηλές λόγω των απειλών για τις καταναλωτικές δαπάνες, τα υψηλότερα επιτόκια και την πρόσφατη άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Ο S&P 500 διαπραγματεύεται με 18 φορές τα κέρδη, σε σύγκριση με τον ιστορικό μέσο όρο του που ήταν περίπου 15 φορές τα κέρδη.
Το βασικό σενάριο της Wilson είναι ο δείκτης blue-chip να πέσει περίπου 10% σε περίπου 3.900 μονάδες μέχρι το τέλος του έτους.
Αυτό σημαίνει ότι οι επενδυτές θα πρέπει να παραμείνουν αμυντικοί στην προσέγγισή τους, είπε, και να αποφύγουν να ξαναμπούν σε μετοχές που επικεντρώνονται στην ανάπτυξη προς το παρόν.

Αναζητήστε ποιότητα και μερίσματα

Δεδομένης της πτωτικής διάθεσης του Wilson, θα περίμενε κανείς να συστήσει τη διατήρηση μετρητών για να αποφευχθεί το βασικό σενάριο όπου οι μετοχές πέφτουν 10%.
Αλλά είπε αυτή την εβδομάδα ότι η απλή άμυνα σε μετρητά δεν είναι η καλύτερη προσέγγιση.
Αντίθετα, οι επενδυτές θα πρέπει να αναζητήσουν ποιοτικές μετοχές μεγάλης κεφαλαιοποίησης - εταιρείες που έχουν ισχυρούς ισολογισμούς και κέρδη και επομένως δεν θα χρειάζεται να δανείζονται χρήματα ενώ τα επιτόκια είναι υψηλά για να διατηρήσουν τη λειτουργία των επιχειρήσεων τους.
Επίσης, ο Wilson και η ομάδα αναλυτών του υποστήριξαν ότι οι ποιοτικές μετοχές που προσφέρουν μερίσματα, ιδιαίτερα τα αυξανόμενα μερίσματα, θα μπορούσαν να είναι μερικές από τις καλύτερες επιλογές για τους επενδυτές σε αβέβαιες περιόδους.
Διαπίστωσαν ότι οι μετοχές μερισμάτων ξεπέρασαν ιστορικά τις αντίστοιχες που δεν πληρώνουν μερίσματα, ειδικά όταν ο πληθωρισμός είναι αυξημένος, αλλά πέφτει.
«Το σημερινό μακροοικονομικό περιβάλλον υποστηρίζει γενικά την υπεραπόδοση των πληρωτών μερισμάτων», εξήγησαν.
«Τα μερίσματα παρέχουν ένα θετικό μαξιλάρι απόδοσης με αξιοσημείωτο ποσοστό υπεραπόδοσης για τους πληρωτές έναντι των μη πληρωτών που έρχονται σε περιόδους αστάθειας της αγοράς».
Ο Wilson και η ομάδα του συνέστησαν τη χρήση μιας «ολιστικής» προσέγγισης για την επιλογή μετοχών μερισμάτων που επικεντρώνεται στις αποτιμήσεις των εταιρειών σε σχέση με τους ομοτίμους, την ιστορική τους αστάθεια σε περιόδους δοκιμασίας και τη συνολική τους μόχλευση.
Οι επιλογές τους:
c85ba4c0afae2443de9569ce01b2de3a.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης