Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

ΔΝΤ: Σε ασφυκτικό κλοιό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, πνίγονται από το χρέος

ΔΝΤ: Σε ασφυκτικό κλοιό οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις σε ΗΠΑ και Ευρώπη, πνίγονται από το χρέος
Η ανάλυση «Global Financial Stability Report» του ΔΝΤ
Το περιβάλλον πολύ υψηλών επιτοκίων έχει οδηγήσει σε σημαντική αύξηση του κόστους δανεισμού για τις εταιρείες σε αναπτυγμένες και αναπτυσσόμενες οικονομίες, προειδοποιεί σε ανάλυσή του το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), υπογραμμίζοντας ότι το μεγαλύτερο πρόβλημα εντοπίζεται σε ΗΠΑ, Ευρώπη και δε, τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
Όπως υπενθυμίζει το ΔΝΤ, οι κεντρικές τράπεζες έχουν εξαπολύσει μία ταχεία σύσφιξη νομισματικής πολιτικής για να τιθασεύσουν τον πληθωρισμό, αυξάνοντας τα επιτόκια στις αναπτυγμένες οικονομίες κατά μ.ο. περίπου 400 μ.β. από τα τέλη του 2021 -και κατά περίπου 650 μ.β. στις αναδυόμενες οικονομίες.
«Οι περισσότερες οικονομίες απορροφούν αυτήν την επιθετική πολιτική σύσφιξης, επιδεικνύοντας ανθεκτικότητα το περασμένο έτος, αλλά ο δομικός πληθωρισμός παραμένει υψηλός σε αρκετές από αυτές, ειδικά στις Ηνωμένες Πολιτείες και την Ευρώπη. Ως εκ τούτου, οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες μπορεί να χρειαστεί να διατηρήσουν τα επιτόκια υψηλότερα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
Σε αυτό το περιβάλλον, οι κίνδυνοι για την παγκόσμια οικονομία εντείνονται. (...)
Ένα τέτοιο προειδοποιητικό σημάδι είναι η μειωμένη ικανότητα των επιχειρήσεων να εξυπηρετούν το χρέος τους (credit risk). Το να γίνει το χρέος πιο ακριβό είναι μια επιδιωκόμενη συνέπεια της σύσφιξης της νομισματικής πολιτικής για τον περιορισμό του πληθωρισμού. Ο κίνδυνος, ωστόσο, είναι οι δανειολήπτες να βρίσκονται ήδη σε επισφαλείς θέσεις οικονομικά και τα υψηλότερα επιτόκια να ενισχύουν αυτές τις αδυναμίες, οδηγώντας σε αύξηση των χρεοκοπιών».
Η έκθεση του ΔΝΤ δείχνει αυξανόμενο κόστος χρέους για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις τόσο σε προηγμένες όσο και σε αναδυόμενες οικονομίες: «αυτά τα προβλήματα είναι πιθανό να επιδεινωθούν το επόμενο έτος καθώς λήγει εταιρικό χρέος άνω των 5,5 τρισεκ. δολαρίων».
Την ίδια στιγμή, στα νοικοκυριά, «οι πλεονάζουσες αποταμιεύσεις στις προηγμένες οικονομίες μειώνονται σταθερά από τα υψηλ επίπεδα αιχμής στις αρχές του περασμένου έτους», ενώ «υπάρχουν επίσης σημάδια αύξησης των καθυστερήσεων πληρωμών σε πιστωτικές κάρτες και δάνεια αυτοκινήτων». Επίσης, «τα στεγαστικά δάνεια, συνήθως η μεγαλύτερη κατηγορία δανεισμού νοικοκυριών, έχουν πλέον πολύ υψηλότερα επιτόκια από ό,τι μόλις πριν από ένα χρόνο, διαβρώνοντας τις αποταμιεύσεις και επιβαρύνοντας τις αγορές κατοικιών. Οι χώρες με ενυπόθηκα δάνεια κυρίως κυμαινόμενου επιτοκίου έχουν γενικά μεγαλύτερες μειώσεις των τιμών κατοικιών καθώς τα υψηλότερα επιτόκια μεταφράζονται πιο γρήγορα σε δυσκολίες πληρωμής στεγαστικών δανείων. Τα εμπορικά ακίνητα αντιμετωπίζουν παρόμοιες πιέσεις, καθώς τα υψηλότερα επιτόκια είχαν ως αποτέλεσμα την εξάντληση των πηγών χρηματοδότησης, την επιβράδυνση των συναλλαγών και την αύξηση των χρεοκοπιών».
GFSR-CHAPTER-1-CHART-1.jpg
Αντίθετα, οι μεγάλες αναδυόμενες οικονομίες δεν αντιμετωπίζουν αυτή τη δυσάρεστη κατάσταση λόγω των καλύτερων οικονομικών μεγεθών και της χρηματοοικονομικής υγείας, αν και η ροή ξένων επενδύσεων σε αυτές τις χώρες έχει επίσης επιβραδυνθεί. Σημαντικά ποσά ξένων επενδύσεων έχουν εγκαταλείψει την Κίνα τους τελευταίους μήνες, καθώς τα αυξανόμενα προβλήματα στον τομέα των ακινήτων έχουν υποβαθμίσει την εμπιστοσύνη των επενδυτών.
«Οι περισσότεροι επενδυτές φαίνεται να έχουν αγνοήσει τα αυξανόμενα στοιχεία ότι οι δανειολήπτες αντιμετωπίζουν προβλήματα αποπληρωμής χρέους. Μαζί με τις γενικά υγιείς αγορές μετοχών και ομολόγων, οι χρηματοοικονομικές συνθήκες έχουν χαλαρώσει καθώς οι επενδυτές φαίνεται να αναμένουν μια παγκόσμια ήπια προσγείωση, στην οποία τα υψηλότερα επιτόκια συγκρατούν τον πληθωρισμό χωρίς να προκαλούν ύφεση. Αυτή η αισιοδοξία δημιουργεί δύο προβλήματα: οι σχετικά χαλαρές χρηματοοικονομικές συνθήκες θα μπορούσαν να συνεχίσουν να τροφοδοτούν τον πληθωρισμό και τα επιτόκια μπορεί να σφίξουν απότομα εάν προκύψουν δυσμενείς κραδασμοί —όπως η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία ή η ένταση του στρες στην κινεζική αγορά ακινήτων. Μια απότομη σύσφιξη των χρηματοοικονομικών συνθηκών θα πιέσει τις πιο αδύναμες τράπεζες που ήδη αντιμετωπίζουν υψηλότερους πιστωτικούς κινδύνους», υπογραμμίζει το ΔΝΤ.
GFSR-CHAPTER-1-CHART-2.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης