Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Moody’s: Δύσκολη η πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς – Πάνω από 38 δισ. οι ζημιές από τις διασώσεις των τραπεζών

Moody’s: Δύσκολη η πώληση των μεριδίων του ΤΧΣ σε Εθνική και Πειραιώς – Πάνω από 38 δισ. οι ζημιές από τις διασώσεις των τραπεζών
Η αποεπένδυση του ΤΧΣ από τις ελληνικές τράπεζες θα είναι πιστωτικά θετικό γεγονός για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα
Την πώληση του 1,4% που κατείχε το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας στην Eurobank σχολιάζει σήμερα, 12 Οκτωβρίου 2023, η Moody’s, χαρακτήριζοντας την στοχευμένη επαναγορά μετοχών της Eurobank ως το πρώτο βήμα στην εκποίηση των μετοχών του ΤΧΣ στις ελληνικές τράπεζες.
Η αποεπένδυση θα είναι ένα πιστωτικό θετικό για το τραπεζικό σύστημα και την τοπική οικονομία, αναφέρει ο οίκος αξιολόγησης.
Πάντως, όπως επισημαίνει ο οίκος, αν και το ΤΧΣ συσσώρευσε ζημίες εύλογης αξίας 38,6 δισ. ευρώ (με βάση τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου του 2022), εκτιμάται ότι θα μπορούσε να ανακτήσει 3-4 δισ. ευρώ με βάση τις τρέχουσες αποτιμήσεις μετοχών, μειώνοντας το συνολικό κόστος ανακεφαλαιοποίησης και σταθεροποίησης του τραπεζικού συστήματος της Ελλάδας.
1_386.JPG
Τα οφέλη της Eurobank

Σύμφωνα με την Eurobank, μετά την πλήρη διάθεση από το ΤΧΣ των μετοχών του στην Eurobank, η τράπεζα δεν θα υπόκειται πλέον στον νόμο 3864/2010 και στα ειδικά δικαιώματα που παρέχει στο ΤΧΣ, συμπεριλαμβανομένης της παροχής της συγκατάθεσής του και της παρακολούθησης των επιχειρηματικών της σχεδίων.
Κατά συνέπεια, η Eurobank θα γίνει η πρώτη εγχώρια συστημικά σημαντική τράπεζα χωρίς καμία κρατική συμμετοχή στο μετοχικό της κεφάλαιο.
Η εξέλιξη αυτή θα καταστήσει τη Eurobank πιο ελκυστική για πιθανούς ιδιώτες επενδυτές και θα της επιτρέψει να αντλήσει κεφάλαια ανάλογα με τις ανάγκες της.
Τα νέα κεφάλαια θα υποστήριζαν την ανάπτυξη και την ικανότητα της τράπεζας να παρέχει νέα δάνεια στην πραγματική οικονομία.
2_286.JPG
Με προκλήσεις η αποεπένδυση από Εθνική και Πειραιώς

Η πώληση των μετοχών του ΤΧΣ στην Εθνική και την Τράπεζα Πειραιώς θα μπορούσε να είναι πιο δύσκολη από τη συναλλαγή της Eurobank, διότι έχει σημαντικά υψηλότερες συμμετοχές (40,4% και 27%, αντίστοιχα), ενώ το μερίδιό του στην Alpha Bank (9%) θα ήταν ευκολότερο να εκποιηθεί, σύμφωνα με τη Moody’s.
Ο οίκος πιστεύει ότι το ΤΧΣ ευνοεί στρατηγικούς επενδυτές για αυτά τα σημαντικά μετοχικά μερίδια, όπως διεθνώς αναγνωρισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και μακροπρόθεσμα επενδυτικά κεφάλαια – συμπεριλαμβανομένων τυχόν αξιόπιστων υφιστάμενων μετόχων – που θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη βελτίωση της ικανότητας των τραπεζών να προσαρμοστούν και να αντιμετωπίσουν τις νέες προκλήσεις της αγοράς.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης