Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Εκρηκτικό αίνιγμα η Μέση Ανατολή: Μεγάλα παιχνίδια από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία - Ποιος θα επικρατήσει στην παγκόσμια σκακιέρα;

Εκρηκτικό αίνιγμα η Μέση Ανατολή: Μεγάλα παιχνίδια από ΗΠΑ, Ρωσία, Κίνα, Ινδία - Ποιος θα επικρατήσει στην παγκόσμια σκακιέρα;
Όχι μόνο θα υπάρξει δραστική μείωση της ποσότητας αμερικανικών ή ΝΑΤΟϊκών όπλων, πυρομαχικών και άλλου πολεμικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία, αλλά και τα οικονομικά πακέτα θα μειωθούν σημαντικά
Σχετικά Άρθρα
Είναι απόλυτα σαφές ότι ο πόλεμος Ισραήλ - Hamas θα επηρεάσει τις παγκόσμιες στρατηγικές πιο πολύ από ποτέ. Αυτό συμβαίνει επειδή τα ενδιαφέροντα και οι δυνατότητες στη σύγχρονη εποχή έχουν λάβει διαφορετικές διαστάσεις από ό,τι παρατηρήθηκε στη μεταψυχροπολεμική εποχή.
Καταρχάς, οι παγκόσμιες δυνάμεις θα είναι διατεθειμένες να μετατοπίσουν την εστίασή τους από τον πόλεμο στην Ουκρανία που διαρκεί περισσότερο από έναν χρόνο στο εκρηκτικό αίνιγμα της Μέσης Ανατολής.
Η παράταση του ουκρανικού πολέμου δείχνει ότι η πρόβλεψη της σύγκρουσης που θα λάβει τη διάσταση ενός παγκόσμιου πολέμου δεν έγινε πραγματικότητα.

Το επίκεντρο των παγκόσμιων δυνάμεων μετατοπίζεται σταδιακά από την Ουκρανία στην περιοχή Ισραήλ-Γάζας, όπου η κρίση είναι βαθιά και επικίνδυνη και εμπλέκονται πολλές ισλαμικές κοινωνίες.
Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι μια ευκαιρία για τη Ρωσία να αντιμετωπίσει τον πόλεμο της με την Ουκρανία από θέση ισχύος. 
Η κυβέρνηση Biden δέχεται έντονη πίεση από το Κογκρέσο των ΗΠΑ για να μην υποστηρίξει επ' αόριστον τον πόλεμο της Ουκρανίας.
Δέχεται επίσης πιέσεις ώστε να είναι πιο κατηγορηματική και ξεκάθαρη όσον αφορά τη δέσμευσή της να προστατεύσει το κράτος του ΙσραήλΗ μετακίνηση των δύο πιο ισχυρών αμερικανικών πολεμικών πλοίων στην Ανατολική Μεσόγειο είναι απόδειξη της πίεσης.

Πιθανή κλιμάκωση

Η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή θα μπορούσε να κλιμακωθεί λόγω της μονομερούς απόφασης του πρωθυπουργού Netanyahu να αγωνιστεί για τον αφανισμό της Λωρίδας της Γάζας. Περισσότεροι από ένα εκατομμύριο κάτοικοι της Γάζας έχουν προειδοποιηθεί να στραφούν σε έναν ασφαλέστερο προορισμό στο νότο, επειδή το Ισραήλ μετακινεί εκατοντάδες τανκς και τεθωρακισμένα στα σύνορα για να ξεκινήσει μια μαζική χερσαία επίθεση.
Το Ισραήλ έχει ένα περίπλοκο σχέδιο για την Λωρίδα της Γάζας και την ισοπέδωση των δομών του ως αντίποινα για τις βάρβαρες ενέργειες της Χαμάς στις 7 Οκτωβρίου.
Αυτή η σύγκρουση θα κλιμακωθεί επειδή οι αντι-ισραηλινοί ισλαμιστές πληρεξούσιοι, η Χεζμπολάχ, οι Χούτι, οι Σουδανοί και οι Σιίτες Σύροι έχουν ριχθεί επίσης στη μάχη. Οι Ισραηλινοί έχουν αρχίσει να βιώνουν την έλλειψη βλημάτων, δηλαδή ειδικά πυρομαχικά για τα πυροβόλα και τους εκτοξευτές πυραύλων τους. Για τις ΗΠΑ, η προμήθεια όπλων και πυρομαχικών στους Ισραηλινούς αποτελεί προτεραιότητα. Η Ουκρανία πλέον έρχεται πλέον πίσω από το Ισραήλ. Δεν αποτελεί προτεραιότητα.
Όχι μόνο θα υπάρξει δραστική μείωση της ποσότητας αμερικανικών ή ΝΑΤΟϊκών όπλων, πυρομαχικών και άλλου πολεμικού υλικού που παρέχεται στην Ουκρανία, αλλά και τα οικονομικά πακέτα θα μειωθούν σημαντικά.
Την ίδια ώρα, ο Zelensky δεν απολαμβάνει την ίδια δημοτικότητα με τους Αμερικανούς σήμερα όπως ήταν στην αρχή.
Αυτή είναι μια κατάσταση που λειτουργεί υπέρ της Μόσχας, ενώ ο Putin αναμένεται να χαιρετίσει την παράταση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή.

Η Κίνα θέλει να μεσολαβήσει

Η Κίνα υποστήριξε τη ρωσική φόρμουλα για τη δημιουργία δύο ανεξάρτητων και κυρίαρχων κρατών και, προς το σκοπό αυτό, ζητά την κατάπαυση του πυρός και την επανέναρξη των συνομιλιών μεταξύ των ενδιαφερομένων.
Ο Xi Jinping είναι πρόθυμος αν του ζητηθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των αντιμαχόμενων μερών, αν και αυτό φαίνεται να είναι μια μη ρεαλιστική επιθυμία. 
Ο Μαχμούντ Αμπάς πραγματοποίησε πρόσφατα επίσκεψη στο Πεκίνο και συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Xi. Η Κίνα προσπάθησε με επιτυχία να σφυρηλατήσει μια συμφωνία μεταξύ των πιο ουσιωδών, αλλά πρωταρχικών αντιπάλων δυνάμεων στην περιοχή του Κόλπου, δηλαδή του Ιράν και της Σαουδικής Αραβίας.
Ωστόσο, η ανακοίνωση από την Ινδία και την ΕΕ στη σύνοδο κορυφής G-20 του Νέου Δελχί για τον οικονομικό διάδρομο «Ινδία-Μέση Ανατολή-Ευρώπη» έχει ταράξει την Κίνα επειδή, σύμφωνα με Κινέζους σχολιαστές, είναι ένα έργο που θα μειώσει πάρα πολύ τις εμπορικές και πολιτική σημασία της πολυδιαφημισμένης Πρωτοβουλίας B&R της Κίνας. Το Πεκίνο θα ήθελε πολύ με κάποιο τρόπο, αυτό το έργο να ακυρωθεί.
Ιρανοί ηγέτες και αξιωματούχοι αντάλλασσαν ζωηρά επισκέψεις μεταξύ Τεχεράνης και Πεκίνου, και για ποιον σκοπό δεν είναι ξεκάθαρο.
Ωστόσο, ο Πρόεδρος Raisi του Ιράν είπε σε δημοσιογράφο ότι το Ιράν δεν θέλει οι χώρες της γειτονιάς του να δημιουργήσουν εγκάρδιες σχέσεις με το Ισραήλ. Τα ΗΑΕ είναι η μόνη μουσουλμανική χώρα που δεν θα δεχόταν την υπαγόρευση από την Τεχεράνη ή το Πεκίνο.

Με την Ινδία τι γίνεται;

Μια δύσκολη κατάσταση έχει δημιουργηθεί για την Ινδία. 
Η Ινδία είναι η μόνη χώρα που προειδοποιεί τον κόσμο τις τελευταίες δεκαετίες ή περισσότερες για τον σοβαρό κίνδυνο που ενέχει η τρομοκρατία για την ανθρωπότητα. Δεν δόθηκε σημασία στις προειδοποιήσεις της Ινδίας μέχρι που συνέβη η 11η Σεπτεμβρίου και ολόκληρη η αφήγηση της Αλ Κάιντα και του ηγέτη της, bin Landen, ήρθε στη δημοσιότητα.
Η Ινδία δεν έχασε χρόνο για να καταδικάσει τη βάναυση επίθεση της Χαμάς. Ως έχουν, οι μουσουλμανικές χώρες με τις οποίες ο Πρωθυπουργός Μόντι θα μπορούσε να πετύχει να δημιουργήσει στενές φιλικές σχέσεις δεν είναι ευχαριστημένες με την Ινδία. Ειδικότερα, το Ιράν, απ' όπου εισάγει μεγάλη ποσότητα πετρελαίου και έχει στενές εμπορικές, εμπορικές και πολιτιστικές σχέσεις, είναι δυσαρεστημένο με την Ινδία.
Η Ινδία πάντως φαίνεται ότι δεν θα διστάσει να συμμετάσχει στην έρευνα για την επίθεση της Hamas. 

Η κατρακύλα... Biden 

Οι ΗΠΑ είναι σταθερά δεσμευμένες να υποστηρίξουν το Ισραήλ. Αυτό είπε ο Πρόεδρος Biden στο μήνυμά του. Οι ΗΠΑ μετέφεραν δύο από τα πιο ισχυρά πολεμικά πλοία τους στην Ανατολική Μεσόγειο Θάλασσα. Τα πολεμικά πλοία θα εμπλακούν εάν μια εξωτερική χώρα ή δύναμη σκοπεύει να ενισχύσει τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ για να πολεμήσουν το Ισραήλ.
Αλλά αυτό είναι μόνο ένα προστατευτικό μέτρο και όχι ένα μέτρο ανταπόδοσης, το οποίο αναμένεται από την Ουάσιγκτον σε αυτή τη συγκυρία. Ξεχάστε τη Χαμάς ή τη Χεζμπολάχ, είναι το Ιράν που αμφισβητεί τις ΗΠΑ. Η παθητικότητα της Αμερικής είναι απογοητευτική.
Υπό την κυβέρνηση Biden, οι ΗΠΑ δεν επιδεικνύουν και δεν μπορούν να επιδείξουν μια σθεναρή απάντηση στο Ιράν για να σταματήσει τις «δράσεις» του στην περιοχή. Θα μπορούσε να επιβάλει αποκλεισμό της χώρας αλλά δεν το κάνει.
Ο Biden κατανοεί τη μείωση της δημοτικότητάς του και φέρει το βάρος των επικείμενων προεδρικών εκλογών στις ΗΠΑ. Ο  ομόλογος του στην Ουκρανία δεν παρουσιάζει θετικά αποτελέσματα. Η κυβέρνηση Biden δεν κατάφερε να σταματήσει την οικονομική ύφεση... μια σκέτη αποτυχία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης