Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Lacalle (οικονομολόγος): Το οικονομικό τσουνάμι ξεκινά - Σε λυκαυγές κρίσης χρέους ο κόσμος, η αξία των fiat νομισμάτων διαλύεται

Lacalle (οικονομολόγος): Το οικονομικό τσουνάμι ξεκινά - Σε λυκαυγές κρίσης χρέους ο κόσμος, η αξία των fiat νομισμάτων διαλύεται
Πολλοί επενδυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο κρίσης χρέους, αλλά οι κυβερνήσεις αγνοούν όλα τα μηνύματα…
Πολλοί επενδυτές προειδοποιούν για τον κίνδυνο κρίσης χρέους, αλλά οι κυβερνήσεις αγνοούν όλα τα μηνύματα.
Σύμφωνα με τον οικονομολόγο Daniel Lacalle, σε μια πληθωριστική κρίση, η κυβέρνηση θα πρέπει να μειώσει τις δαπάνες για να περιορίσει τις αυξήσεις των τιμών.
Παράλληλα προβλέπει σημαντική αύξηση στο κόστος δανεισμού.
Ωστόσο, σε αυτή την κρίση, οι κυβερνήσεις αγνοούν τα προειδοποιητικά σημάδια και συνεχίζουν να δανείζονται με ρυθμό ρεκόρ.
Οι κρίσεις χρέους συμβαίνουν όταν ακόμη και οι πιο συντηρητικοί επενδυτές αρνούνται επενδύσεις σε ομόλογα, με τα χαρτοφυλάκια τίτλων χρέους να γράφουν ζημίες…
Οι κεντρικές τράπεζες μπορεί να αποφασίσουν να αγοράσουν αυτά τα ανεπιθύμητα κρατικά ομόλογα, αλλά στη συνέχεια το πρόβλημα του πληθωρισμού επιδεινώνεται και οι απώλειες συσσωρεύονται.
Το τεράστιο πρόβλημα που δημιουργήθηκε από τη νομισματική και δημοσιονομική παραφροσύνη του 2020 είναι δύσκολο να επιλυθεί.
Οι κεντρικές τράπεζες δημοσιεύουν ήδη ζημίες, και αυτά τα αρνητικά αποτελέσματα πρέπει να καλυφθούν από τους φορολογούμενους.
Τα κρατικά ομόλογα ήταν μια φρικτή επένδυση το 2022 και συνεχίζουν να δημιουργούν παράγουν αρνητικά αποτελέσματα το 2023.
Επιπλέον, το δημόσιο χρέος αυξάνεται με ρυθμό ρεκόρ, με τους κρατικούς αξιωματούχους να αγνοούν επιδεικτικά το τείχος των λήξεων που αντιμετωπίζει η παγκόσμια αγορά σταθερού εισοδήματος το 2024 και το 2025.
Το εθνικό χρέος των Ηνωμένων Πολιτειών αυξήθηκε κατά 550 δισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από ένα μήνα.
Το συνολικό χρέος ήταν 31,4 τρισεκατομμύρια δολάρια τον Ιούλιο και εκτινάχθηκε στα 33,5 τρισεκατομμύρια δολάρια σε λιγότερο από τέσσερις μήνες.
Αυτό συνέβη παρότι η απόδοση του αμερικανικού 10ετούς αυξήθηκε από 3,7% σε 4,6%.
Φανταστείτε μια κυβέρνηση που αυξάνει το χρέος της μαζικά και με ταχύτητα ρεκόρ, με ομόλογα επενδυτικής βαθμίδας 500 δισεκ. δολ., που λήγουν το 2025, και ενώ τους επόμενους δώδεκα μήνες, όπως αναφέρει η Goldman Sachs, θα έρθει αντιμέτωπη με χρέος 7,6 τρισεκ. δολ.
Την ίδια στιγμή, η αμερικανική τράπεζα σημειώνει επίσης ότι τα στοιχεία CFTC δείχνουν ότι η καθαρή θέση του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ σε διετή και δεκαετή ομόλογα έχει υποχωρήσει στο χαμηλότερο επίπεδο από τον Οκτώβριο του 2018.
Αυτό είναι πραγματικά ένα επικίνδυνο σενάριο με τις γεωπολιτικές εντάσεις… να βαράνε κόκκινο.
Σύμφωνα με τον Daniel Lacalle, η κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών βασίζεται στην αυξανόμενη ζήτηση για δολάρια ΗΠΑ προκειμένου να καταφέρει να αντισταθμίσει τις αυξημένες δημοσιονομικές ανισορροπίες, καθώς επίσης και στη Fed, για να αλλάξει τη νομισματική της πολιτική - εάν χρειαστεί.
Ωστόσο, λέει ο οικονομολόγος, «αυτό είναι ένα επικίνδυνο στοίχημα, δεδομένου ότι τα αμερικανικά ομόλογα που διακρατά η Κίνα, η Σαουδική Αραβία και άλλα κράτη υποχωρούν σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.
Είναι επίσης εξαιρετικά ασύνετο να πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα απορροφήσει με οποιοδήποτε κόστος τις δημοσιονομικές ανισορροπίες των Ηνωμένων Πολιτειών εν μέσω μιας παγκόσμιας γεωπολιτικής σύγκρουσης.
Επιπλέον, είναι απερίσκεπτο να πιστεύουμε ότι η Federal Reserve θα αγοράσει όλα τα ομόλογα του Δημοσίου που απαιτούνται, δεδομένου ότι η κεντρική τράπεζα είναι ήδη ζημιογόνος.
Ένα τέτοιο επίπεδο ανευθυνότητας μπορεί να θέσει το δολάριο σε κίνδυνο μακροπρόθεσμα.

Δημοσιονομικές ανισορροπίες

Σημειώνεται πως οι δημοσιονομικές ανισορροπίες των Ηνωμένων Πολιτειών είναι τεράστιες, όπως και τα ελλείμματα πολλών ανεπτυγμένων χωρών, και σε συνδυασμό με τα υψηλά επιτόκια δανεισμού, τις απώλειες που εγγράφουν οι κεντρικές τράπεζες και τα τεράστια τείχη ομολόγων που λήγουν, συνιστούν ένα θανατηφόρο φίλτρο.
Όλα αυτά είναι απόδειξη της νομισματικής υποβάθμισης που ξεκίνησε το 2009 αλλά επιταχύνθηκε το 2020.
Οι κυβερνήσεις καταστρέφουν την αγοραστική δύναμη των νομισμάτων τους για να καλύψουν τα τεράστια επίπεδα χρέους και ελλείμματός τους, και ο πληθωρισμός διαβρώνει τις αποταμιεύσεις και τους μισθούς των πολιτών.
Σε αυτό το περιβάλλον, τα κρατικά ομόλογα δεν προστατεύουν ποτέ τους επενδυτές.
Οι κυβερνήσεις δεν θέλουν να πληρώσουν για τον κίνδυνο που αναλαμβάνουν και θα απορροφήσουν τον πλούτο των άλλων μέσω αρνητικών πραγματικών επιτοκίων ή απωλειών τιμών στα εκδοθέντα ομόλογα.
Η πληθωριστική σπείρα είναι πιθανό να παραμείνει επίμονη και η προοπτική ενός ακόμη γύρου ποσοτικής χαλάρωσης ενδέχεται να μην αντισταθμίσει τις συσσωρευμένες ζημιές στα χαρτοφυλάκια ομολόγων ενώ σίγουρα δεν θα αλλάξει το σενάριο υποτίμησης του νομίσματος.
Σε μια περίοδο όπως αυτή, ο χρυσός γίνεται το φθηνότερο περιουσιακό στοιχείο με διαφορά.
Είναι φθηνό σε σχέση με την ιστορική αγοραστική του δύναμη και τις νομισματικές του ιδιότητες, αλλά είναι ακόμα πιο ελκυστικό σε σχέση με τα νομίσματα fiat των οποίων η αξία διαλύεται.
Το τρέχον πρόβλημα χρέους και ο γεωπολιτικός κίνδυνος μας λένε ότι ο χρυσός είναι ένα ασφαλές στοίχημα σε έναν ασταθή κόσμο, καταλήγει ο Lacalle…

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης