Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Standard & Poor's: Ορόσημο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας η συνεργασία Alpha Bank - UniCredit

Standard & Poor's: Ορόσημο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας η συνεργασία Alpha Bank - UniCredit
Η συνεργασία της Alpha Bank και της UniCredit θα αποτελέσει ορόσημο για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας, λέει η Standard & Poor's
Ορόσημο αποτελεί για το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Ελλάδας της Ελλάδας η συνεργασία της Alpha Bank και της UniCredit, σύμφωνα με πρόσφατο σχόλιο της Standard & Poor’s, που, ειρήσθω εν παρόδω, για πρώτη φορά από το 2010 αξιολόγησε με ΒΒΒ- το ελληνικό αξιόχρεο, «απονέμοντας» στη χώρα την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα.
Ειδικότερα, η S&P Global Ratings ανακοίνωσε την Τρίτη 24 Οκτωβρίου ότι η στρατηγική συνεργασία μεταξύ της UniCredit SpA (UniCredit) και της Alpha Services and Holdings S.A. (Alpha), 100% μητρική της Alpha Bank S.A, είναι ορόσημο για το ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα.
Η δεσμευτική συμφωνία περιλαμβάνει κοινοπραξία στην ασφάλιση ζωής και διαχείριση περιουσιακών στοιχείων στην Ελλάδα ενώ προβλέπει πως η UniCredit θα εισέλθει στο μετοχικό κεφάλαιο της Alpha Bank.
Επιπλέον, η ιταλική τράπεζα θα αγοράσει το μεγαλύτερο μέρος των εργασιών της Alpha Bank στη Ρουμανία.
Όπως αναφέρει ο αμερικανικός οίκος, η UniCredit είναι η πρώτη μεγάλη ευρωπαϊκή τράπεζα που υπέγραψε στρατηγική συνεργασία με μία από τις κορυφαίες ελληνικές τράπεζες εδώ και περισσότερο από μια δεκαετία, «κάτι το οποίο βλέπουμε ως θετική εξέλιξη στο πλαίσιο του συνεχιζόμενου μετασχηματισμού του χρηματοπιστωτικού τομέα της Ελλάδας, συμπεριλαμβανομένης της Alpha».
Στο πλαίσιο αυτού του σχεδίου, η UniCredit υπέβαλε προσφορά για την αγορά του 9% που κατέχει επί του παρόντος το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) στην Alpha.
Εάν αυτό πραγματοποιηθεί, μια συστημικά σημαντική τράπεζα στην Ελλάδα θα επωφεληθεί από τη μειοψηφική ιδιοκτησία ενός μεγάλου πανευρωπαϊκού τραπεζικού ομίλου.
Αυτή η προσφορά προοιωνίζεται άλλες πωλήσεις μετοχών του ΤΧΣ στις υπόλοιπες τρεις μεγάλες ελληνικές τράπεζες, σύμφωνα με τη στρατηγική αποεπένδυσης του ΤΧΣ.
Στην Ελλάδα, η συμφωνία προβλέπει επίσης εμπορική συνεργασία μεταξύ της Alpha Bank και της UniCredit στη διαχείριση περιουσιακών στοιχείων και τη δημιουργία κοινοπραξίας σε προϊόντα συνταξιοδοτικής αποταμίευσης, με την UniCredit να κατέχει το 51% μέτοχο της AlphaLife.

Ρουμανία

Σύμφωνα με τη Standard & Poor’s, στη Ρουμανία, κατανοούμε ότι και τα δύο μέρη συμφώνησαν να συγχωνεύσουν τις τραπεζικές τους θυγατρικές.
Αυτό θα δημιουργήσει την τρίτη μεγαλύτερη εγχώρια τράπεζα με συνδυασμένο μερίδιο αγοράς 12% επί του συνολικού ενεργητικού.
Ενώ η Alpha bank θα διατηρήσει μόνο το 9,9% της συγχωνευθείσας οντότητας, η συναλλαγή φέρνει σημαντική ελάφρυνση του σταθμισμένου σε κίνδυνο ενεργητικού, ενώ η συνεισφορά στα έσοδα από τη Ρουμανία θα παραμείνει σε γενικές γραμμές αμετάβλητη.
Με την ολοκλήρωση, η Alpha Bank αναμένεται να λάβει χρηματικό αντίτιμο 300 εκατ. ευρώ.
Ο όμιλος αναμένει κεφαλαιακή ενίσχυση άνω των 100 μονάδων βάσης (bps) από τη συνολική συναλλαγή, γεγονός που φέρνει τις ρυθμιστικές μετρήσεις του πιο κοντά σε αυτές των ομοτίμων.
Σε αυτό το στάδιο, λαμβάνουμε υπόψη ότι τα έσοδα της συναλλαγής δεν θα οδηγήσουν σε σημαντικές αλλαγές στην κεφαλαιακή μας προβολή προσαρμοσμένη στον κίνδυνο.
Θεωρούμε ότι η συμφωνία συνάδει με το πρόσφατα ανακοινωθέν επιχειρηματικό σχέδιο της Alpha Bank για αύξηση της παραγωγής αξίας και βελτιστοποίηση της κατανομής των κεφαλαίων της.
«Η τράπεζα στοχεύει να δημιουργήσει περίπου 2,3 δισεκατομμύρια ευρώ κεφαλαίου έως το 2025 με στόχο να διατηρήσει την κεφαλαιακή της βάση στα 1,4 δισεκατομμύρια ευρώ πάνω από τον στόχο κεφαλαίου κοινών μετοχών Tier 1 και να επιτρέψει τη διανομή στους μετόχους.
Θα παρακολουθούμε στενά τις επιπτώσεις αυτών των συναλλαγών καθώς πλησιάζουν στην ολοκλήρωσή τους» καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης