Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Προειδοποίηση για κατάρρευση στη Wall Street: Η χειρότερη πτώση στις αγορές ομολόγων στην ιστορία αποτελεί σοβαρή απειλή

Προειδοποίηση για κατάρρευση στη Wall Street: Η χειρότερη πτώση στις αγορές ομολόγων στην ιστορία αποτελεί σοβαρή απειλή
Η εκτόξευση των αποδόσεων «θα προκαλέσει πολύ πόνο στο μέλλον όσον αφορά την οικονομία»
Σχετικά Άρθρα
Η κατάρρευση ρεκόρ στις τιμές των αμερικανικών ομολόγων αποτελεί σοβαρή απειλή για τις μετοχές, προειδοποίησε επικεφαλής επενδύσεων (CIO) σε hedge fund.
Ειδικότερα, ο David Neuhauser της Livermore Partners εξέφρασε την ανησυχία του για τις ευρύτερες συνέπειες του πρόσφατου sell off, το οποίο έχει οδηγήσει τις αποδόσεις των 10ετών αμερικανικών ομολόγων πάνω από το 5% για πρώτη φορά από το 2007.
«Νομίζω ότι είναι τρομερά επικίνδυνο σε αυτό το σημείο», δήλωσε την Παρασκευή μιλώντας στο CNBC. «Νομίζω ότι βρισκόμαστε σε αυτόν τον κόσμο του κινδύνου όπου για σχεδόν 15 χρόνια είχαμε μια αγορά ομολόγων που βρισκόταν σε ανοδική πορεία και είχαμε αρνητικά επιτόκια για αρκετά, αρκετά χρόνια».
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αυτή η δυναμική τροφοδοτούσε όλη την παγκόσμια οικονομία, όπου οι τιμές των κατοικιών ήταν προσιτές, τα αυτοκίνητα ήταν προσιτά, οι άνθρωποι υποβάλλονταν σε ένα περιβάλλον και έναν τρόπο ζωής που είχε πολύ χαμηλότερα επιτόκια», πρόσθεσε ο Neuhauser. «Νομίζω ότι αυτό έχει κάνει στροφή 180 μοιρών, και νομίζω ότι αυτό θα προκαλέσει πολύ πόνο στην πορεία της οικονομίας».
Όταν οι αποδόσεις των ομολόγων ανεβαίνουν στα ύψη, όπως τις τελευταίες εβδομάδες, οι μετοχές τείνουν να δυσκολεύονται, επειδή οι επενδυτές έχουν κίνητρο να στραφούν σε περιουσιακά στοιχεία σταθερού εισοδήματος χαμηλότερου κινδύνου που προσφέρουν υψηλότερες σχετικές αποδόσεις.
Τα 10ετή αμερικανικά ομόλογα χρησιμεύουν επίσης ως de facto σημείο αναφοράς για τις τράπεζες, οπότε οι υψηλότερες αποδόσεις τείνουν να αυξάνουν το κόστος δανεισμού των εισηγμένων εταιρειών και να μειώνουν τις μελλοντικές ταμειακές ροές τους.
Εκτός από την προειδοποίηση για κατάρρευση του χρηματιστηρίου, ο Neuhauser επισήμανε τον κίνδυνο ότι το sell off των τελευταίων εβδομάδων οφείλεται στους λεγόμενους «εκδικητές (vigilantes) των ομολόγων» - ακτιβιστές traders που απορρίπτουν τα ομόλογα σε μια προσπάθεια να ενθαρρύνουν την κυβέρνηση των ΗΠΑ να μειώσει τη συνήθεια δανεισμού της.
«Αυτό που βλέπετε τώρα με την αγορά ομολόγων είναι, ξέρετε, ότι οι vigilantes των ομολόγων είναι ξανά στη μόδα, πίσω από τη δεκαετία του '80, πίσω από τους νεκρούς, και νομίζω ότι οδηγούν την αγορά σήμερα», δήλωσε ο CIO.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης