Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Οι αγορές ομολόγων τρελαίνονται - Οι ΗΠΑ δανείζονται πιο ακριβά από Βιετνάμ και Μαρόκο με αξιολόγηση... junk

Οι αγορές ομολόγων τρελαίνονται - Οι ΗΠΑ δανείζονται πιο ακριβά από Βιετνάμ και Μαρόκο με αξιολόγηση... junk
Η απόδοση των 10ετών αμερικανικών ομολόγων βρίσκεται στο 4,5% έναντι 2,8% του Βιετνάμ
Οι παγκόσμιες αγορές χρέους είναι το σύστημα που διακινεί μεγάλο χρήμα μεταξύ μεγάλων δανειοληπτών και δανειστών - από κυβερνήσεις και κεντρικές τράπεζες έως εταιρείες και τράπεζες. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το σωρευτικό παγκόσμιο χρέος ανερχόταν σε 235 τρισ. δολάρια στο τέλος του 2022, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό είναι σχεδόν 10 φορές το μέγεθος ολόκληρης της οικονομίας των ΗΠΑ.
Κάθε δανειολήπτης έχει την κατάλληλη θέση στην αγορά, με βάση την πιστοληπτική του ικανότητα ή την ικανότητά του να αποπληρώσει το χρέος.

Η περίπτωση των ΗΠΑ

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου, με τις μεγαλύτερες επιχειρήσεις και αποτελούν πόλο έλξης για παγκόσμιους επενδυτές. Αυτή η απαράμιλλη οικονομική δύναμη θα σήμαινε ότι η αμερικανική κυβέρνηση μπορεί να δανείζεται χρήματα πολύ πιο φθηνά από άλλες κρατικές οντότητες - ιδίως, από έθνη αναδυόμενων αγορών με ασθενέστερη πιστοληπτική αξιολόγηση.
Ωστόσο, η πραγματικότητα είναι λίγο... διαφορετική.

Ανατροπή στη δυναμική των ομολόγων

Σε μια εκπληκτική εξέλιξη που ανατρέπει ορισμένες από τις πατροπαράδοτες συμβάσεις του κόσμου των ομολόγων, το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει εκείνο των αναπτυσσόμενων χωρών με πολύ χειρότερη αξιολόγηση χρέους, όπως το Βιετνάμ, το Μαρόκο και η Βουλγαρία.
Όλα αυτά οφείλονται στον πόλεμο της Fed κατά του πληθωρισμού και στις αυξήσεις επιτοκίων που συνέβησαν με τον πιο απότομο ρυθμό από τη δεκαετία του 1980. Η Fed έχει αυξήσει το επιτόκιο αναφοράς της, το οποίο αποτελεί εξ ορισμού το κατώτατο όριο για όλα τα επιτόκια της αγοράς, κατά περισσότερες από 500 μονάδες βάσης τους τελευταίους 20 μήνες.
Και αυτό έχει αυξήσει τα επιτόκια των κρατικών ομολόγων, που αντιπροσωπεύουν το κόστος δανεισμού της κυβέρνησης. Οι αποδόσεις των 10ετών κρατικών ομολόγων αναφοράς έχουν σχεδόν τριπλασιαστεί από το τέλος του 2021 σε περίπου 4,5%. Έχουν υποχωρήσει από το υψηλό 16 ετών λίγο πάνω από το 5% που έφτασαν τον περασμένο μήνα.
Το επιτόκιο ξεπέρασε το αντίστοιχο μέτρο στο Βιετνάμ με αξιολόγηση junk φέτος. Το Βιετνάμ πληρώνει τώρα μόνο περίπου 2,8% για να δανειστεί χρήματα για 10 χρόνια στην τοπική αγορά ομολόγων.
omologa1.webp

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων των ΗΠΑ είναι τώρα υψηλότερες από εκείνες των αναδυόμενων αγορών, όπως το Μαρόκο και η Βουλγαρία.
Οι υψηλές αποδόσεις των ΗΠΑ αντανακλούν επίσης τις ανησυχίες των επενδυτών για την επιδείνωση των δημόσιων οικονομικών. Το συνολικό χρέος των ΗΠΑ έχει υπερδιπλασιαστεί την τελευταία δεκαετία και έχει ανέλθει σε 33,7 τρισ. δολάρια, ή περισσότερο από το 25% του ΑΕΠ.
Η Moody's Investors Service υποβάθμισε την περασμένη εβδομάδα τις προοπτικές για την πιστοληπτική αξιολόγηση των ΗΠΑ σε αρνητικές από σταθερές, επικαλούμενη το αυξανόμενο βουνό χρέους και τα υψηλά επιτόκια. Τον Αύγουστο, η Fitch Ratings υποβάθμισε την αξιολόγηση για το μακροπρόθεσμο χρέος των ΗΠΑ σε ΑΑ+ από ΑΑΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης