Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το επενδυτικό outlook της HSBC για το 2024: «Τα ομόλογα επέστρεψαν», οι αγορές εισέρχονται σε ένα «νέο παράδειγμα»

Το επενδυτικό outlook της HSBC για το 2024: «Τα ομόλογα επέστρεψαν», οι αγορές εισέρχονται σε ένα «νέο παράδειγμα»
Η HSBC Asset Management πιστεύει ότι οι παγκόσμιες αγορές οδεύουν προς ένα «νέο παράδειγμα», όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν γύρω στο 3% και οι αποδόσεις των ομολόγων γύρω στο 4%
Σχετικά Άρθρα
Σε ένα «νέο παράδειγμα» έχουν εισέλθει οι αγορές, καθώς η παγκόσμια τάξη κατακερματίζεται, ενώ ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης σημαίνει ότι «τα ομόλογα επιστρέφουν», σύμφωνα με την HSBC Asset Management.
Στο επενδυτικό outlook για το 2024, που είδε το CNBC, το τμήμα διαχείρισης asset της HSBC είπε ότι οι αυστηρές νομισματικές και πιστωτικές συνθήκες έχουν δημιουργήσει «πρόβλημα ενδιαφέροντος» για τις παγκόσμιες οικονομίες, αυξάνοντας τον κίνδυνο ενός δυσμενούς αναπτυξιακού σοκ το επόμενο έτος για το οποίο οι αγορές «μπορεί να μην να είστε πλήρως προετοιμασμένες».
Η HSBC Asset Management αναμένει ότι ο πληθωρισμός των ΗΠΑ θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% της Fed στα τέλη του 2024 ή στις αρχές του 2025, με τα στοιχεία του δείκτη τιμών καταναλωτή άλλων μεγάλων οικονομιών επίσης να υποχωρούν στους στόχους των κεντρικών τραπεζών κατά τη διάρκεια του επόμενου έτους.
Οι αναλυτές της τράπεζας αναμένουν ότι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια το β' τρίμηνο του 2024 και ότι θα τα μειώσει κατά περισσότερο από τις 100 μονάδες βάσης που έχουν υπολογιστεί από τις αγορές για το υπόλοιπο του έτους. Προβλέπουν επίσης ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα ακολουθήσει τη Fed και ότι η Τράπεζα της Αγγλίας θα ξεκινήσει έναν κύκλο μείωσης, αλλά θα μείνει πίσω από τους ομολόγους της.
«Παρ' όλα αυτά, οι αντίξοες συνθήκες αρχίζουν να συσσωρεύονται. Πιστεύουμε ότι ο περαιτέρω αποπληθωρισμός είναι πιθανό να έρθει με το τίμημα της αυξανόμενης ανεργίας, ενώ η εξάντληση των αποταμιεύσεων των καταναλωτών, οι αυστηρότερες συνθήκες πίστωσης και οι αδύναμες συνθήκες στην αγορά εργασίας θα μπορούσαν να υποδείξουν μια πιθανή ύφεση το 2024» επισημαίνει στην έκθεση ο επικεφαλής στρατηγικός αναλυτής της παγκόσμιας αγοράς Joseph Little.

Ένα νέο παράδειγμα

Η ταχεία σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής από τις κεντρικές τράπεζες τα τελευταία δύο χρόνια, όπως υποστήριξε ο Little, οδηγεί τις παγκόσμιες αγορές προς ένα «νέο παράδειγμα», όπου τα επιτόκια θα παραμείνουν γύρω στο 3% και οι αποδόσεις των ομολόγων θα παραμείνουν γύρω στο 4%, λόγω τριών σημαντικών παραγόντων.
Πρώτον, ένας «πολυπολικός κόσμος» και μια «όλο και πιο κατακερματισμένη παγκόσμια τάξη» οδηγούν στο «τέλος της υπερ-παγκοσμιοποίησης», δήλωσε ο Little. Δεύτερον, η δημοσιονομική πολιτική θα συνεχίσει να είναι πιο ενεργή, τροφοδοτούμενη από τη μετατόπιση των πολιτικών προτεραιοτήτων στην "εποχή του λαϊκισμού", τις περιβαλλοντικές ανησυχίες και τα υψηλά επίπεδα ανισότητας. Τρίτον, η οικονομική πολιτική προσανατολίζεται όλο και περισσότερο στην κλιματική αλλαγή και στη μετάβαση σε καθαρές μηδενικές εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. «Εν τω μεταξύ, οι οικονομικές υφέσεις είναι πιθανό να γίνουν πιο συχνές, καθώς ο υψηλότερος πληθωρισμός περιορίζει την ικανότητα των κεντρικών τραπεζών να τονώσουν τις οικονομίες».
Κατά τους επόμενους 12 έως 18 μήνες, η HSBC Asset Management αναμένει ότι οι επενδυτές θα εξετάζουν με μεγαλύτερη προσοχή τα εταιρικά κέρδη και τη συνεχιζόμενη συζήτηση για το «ουδέτερο» επιτόκιο, μαζί με αυξημένη προσοχή στις τάσεις της αγοράς εργασίας και της παραγωγικότητας.

Τα ομόλογα επιστρέφουν

Οι αγορές αναμένουν πλέον σε μεγάλο βαθμό ένα σενάριο «ήπιας προσγείωσης», στο οποίο οι μεγάλες κεντρικές τράπεζες θα επαναφέρουν τον πληθωρισμό στο στόχο χωρίς να οδηγήσουν τις αντίστοιχες οικονομίες τους σε ύφεση.
Η HSBC AM πιστεύει ότι ο αυξημένος κίνδυνος ύφεσης παραβλέπεται και τοποθετείται υπέρ της αμυντικής ανάπτυξης παράλληλα με την επικρατούσα άποψη ότι «τα ομόλογα επέστρεψαν».
«Μια ασθενέστερη παγκόσμια οικονομία και η επιβράδυνση του πληθωρισμού είναι πιθανό να παρουσιάσουν ένα υποστηρικτικό περιβάλλον για τα κρατικά ομόλογα και δύσκολες συνθήκες για τις μετοχές», δήλωσε o Little.
«Ως εκ τούτου, βλέπουμε επιλεκτικές ευκαιρίες σε τμήματα του παγκόσμιου σταθερού εισοδήματος, συμπεριλαμβανομένης της καμπύλης των αμερικανικών ομολόγων, τμημάτων των βασικών ευρωπαϊκών αγορών ομολόγων, πιστώσεων επενδυτικής βαθμίδας και τιτλοποιημένων πιστώσεων».
Η HSBC AM είναι επιφυλακτική όσον αφορά τις αμερικανικές μετοχές, λόγω των υψηλών προσδοκιών αύξησης των κερδών για το 2024 και των εκτεταμένων πολλαπλασιαστών της αγοράς -το επίπεδο στο οποίο διαπραγματεύονται οι μετοχές σε σχέση με τα αναμενόμενα μέσα κέρδη τους- σε σχέση με τις αγορές κρατικών ομολόγων. Η ανάλυση της έκθεσης βλέπει τις ευρωπαϊκές μετοχές ως σχετικά φθηνές σε παγκόσμια βάση, γεγονός που περιορίζει την πτώση, εκτός αν υλοποιηθεί ύφεση.
«Οι ιαπωνικές μετοχές μπορεί να υπεραποδώσουν, κατά την άποψή μας, μεταξύ των ανεπτυγμένων αγορών, λόγω των ελκυστικών αποτιμήσεων, του τέλους της μη συμβατικής νομισματικής πολιτικής και της οικονομίας υψηλής πίεσης στην Ιαπωνία», δήλωσε ο Little. Πρόσθεσε ότι οι ιδιοσυγκρασιακές τάσεις στις αναδυόμενες αγορές δικαιολογούν επίσης μια επιλεκτική προσέγγιση που βασίζεται στα θεμελιώδη μεγέθη των επιχειρήσεων, στην ορατότητα των κερδών και στις ανταμοιβές που είναι προσαρμοσμένες στον κίνδυνο. Εάν η Fed μειώσει σημαντικά τα επιτόκια το β' εξάμηνο του 2024, όπως αναμένει η αγορά, τα ινδικά και μεξικανικά ομόλογα και οι κινεζικές μετοχές Α -εγχώριες μετοχές που κυριαρχούν σε γουάν και διαπραγματεύονται στα χρηματιστήρια της Σαγκάης και της Σενζέν- θα είναι μερικές από τις κορυφαίες επιλογές της HSBC AM για τις αναδυόμενες αγορές.
Η μετά την πανδημία ανάκαμψη της Ινδίας και οι ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές και η συνεχιζόμενη έξοδος της Ιαπωνίας από τη μη συμβατική νομισματική πολιτική τις καθιστούν ελκυστικές πηγές διαφοροποίησης, πρότεινε ο Little, ενώ η κινεζική ανάπτυξη προβλέπεται ευρέως γύρω στο 5% φέτος και 4,5% το 2024, αλλά θα μπορούσε επίσης να επωφεληθεί από περαιτέρω στήριξη της δημοσιονομικής πολιτικής.
«Οι ασιατικές μετοχές βρίσκονται σε ισχυρότερη θέση όσον αφορά την ανάπτυξη και είναι πιθανό να παραμείνουν ένα σχετικό φωτεινό σημείο στο παγκόσμιο πλαίσιο», δήλωσε ο Little. «Οι περιφερειακές αποτιμήσεις είναι γενικά ελκυστικές, η τοποθέτηση των ξένων επενδυτών παραμένει ελαφριά, ενώ η σταθεροποίηση των κερδών θα πρέπει να είναι ο βασικός μοχλός των αποδόσεων το επόμενο έτος».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης