Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέο «καμπανάκι» Fitch για ΗΠΑ: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα επιδεινωθούν... ειδικά αν δοθούν χρήματα για την Ουκρανία

Νέο «καμπανάκι» Fitch για ΗΠΑ: Τα δημοσιονομικά ελλείμματα θα επιδεινωθούν... ειδικά αν δοθούν χρήματα για την Ουκρανία
Επιμένει στις δυσοίωνες προβλέψεις για τα δημοσιονομικά των ΗΠΑ ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης
Σχετικά Άρθρα
Η έγκριση -στις 18/1- ενός ακόμη νομοσχεδίου για να αποφευχθεί ένα νέο shutdown της κυβέρνησης των ΗΠΑ, δεν σηματοδοτεί βελτίωση στη χάραξη δημοσιονομικής πολιτικής, αναφέρει σε σχόλιό της η Fitch Ratings, προειδοποιώντας ότι το έλλειμμα για το 2023 πιθανότατα θα ξεπεράσει το 9% του ΑΕΠ, ένα ποσοστό που υπογραμμίζει την αδυναμία χάραξης πολιτικής για την αντιμετώπιση της δημοσιονομικής επιδείνωσης.
Οι προθεσμίες για την αποφυγή του shutdown μετατέθηκαν για την 1η και την 8η Μαρτίου, ενώ συνεχίζονται οι προσπάθειες για συμφωνία για το τρέχον οικονομικό έτος, που ξεκίνησε την 1η Οκτωβρίου 2023, επισημαίνεται.
«Το τελευταίο συνεχιζόμενο ψήφισμα ακολουθεί τη συμφωνία της τελευταίας στιγμής για την αναστολή του ανώτατου ορίου του χρέους τον Ιούνιο του 2023 και τη συνέχιση των ψηφισμάτων τον Σεπτέμβριο και τον Νοέμβριο για την αποφυγή κυβερνητικών shutdown. Αυτό δείχνει κάποια ικανότητα για δικομματική συμφωνία για τη χρηματοδότηση, αποφεύγοντας τις οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες ενός shutdown. Ωστόσο, υπογραμμίζει πόσο διχασμένη είναι η πολιτική σκηνή.
Οι εξελίξεις συνάδουν με την άποψή μας ότι αυτή η πολιτική δυναμική θα συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τις εκλογές του Νοεμβρίου 2024. Δεν αναμένουμε να ληφθούν σημαντικά μέτρα δημοσιονομικής εξυγίανσης μέχρι τότε. Πιθανοί συμπληρωματικοί λογαριασμοί δαπανών, για παράδειγμα για την παροχή πρόσθετης υποστήριξης στην Ουκρανία ή την Ταϊβάν ή για την ασφάλεια των συνόρων, θα μπορούσαν να αυξήσουν περαιτέρω τις δαπάνες.
Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο θα χαλαρώσει η επιδείνωση μετά τις εκλογές, δεδομένης της υψηλής πολιτικής πόλωσης. Το αποτέλεσμά τους, και εάν συνεχιστεί η διχασμένη κυβέρνηση, θα είναι επίσης σημαντικά για οποιαδήποτε νέα νομοθεσία (συμπεριλαμβανομένης της πιθανής παράτασης των φορολογικών περικοπών στον νόμο για τις φορολογικές περικοπές και τις θέσεις εργασίας του 2017) και την επίλυση του ορίου χρέους τον Ιανουάριο του 2025), σχολιάζει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης.
«Η σταθερή επιδείνωση της διακυβέρνησης τα τελευταία 20 χρόνια, συμπεριλαμβανομένων των δημοσιονομικών θεμάτων, ήταν ο βασικός μοχλός της υποβάθμισης των ΗΠΑ σε AA+/Σταθερό outlook τον Αύγουστο του 2023, σε συνδυασμό με την αναμενόμενη δημοσιονομική επιδείνωση τα επόμενα τρία χρόνια και το υψηλό και αυξανόμενο δημόσιο χρέος. Μόνο δύο φορές τα τελευταία 13 χρόνια το Κογκρέσο ψήφισε όλους τους απαιτούμενους λογαριασμούς δαπανών πριν από την 1η Οκτωβρίου, βασιζόμενος συχνά σε συνεχιζόμενα ψηφίσματα. (...)
Εν τω μεταξύ, οι δημοσιονομικές προκλήσεις επιδεινώθηκαν από τα υψηλότερα επιτόκια, που υπογραμμίζονται από την αύξηση κατά 49% στις καθαρές πληρωμές τόκων για το δημόσιο χρέος το 4ο τρίμηνο του 2023 σε σχέση με το προηγούμενο έτος.
Το αυξανόμενο κόστος των τόκων συνέβαλε στον διπλασιασμό του δημοσιονομικού ελλείμματος το ημερολογιακό έτος 2023, σε περίπου 7,8% του ΑΕΠ, όπως και οι υψηλότερες δαπάνες κοινωνικής ασφάλισης και το κόστος ασφάλισης καταθέσεων. Οι δαπάνες αυξήθηκαν αλλά τα έσοδα μειώθηκαν, εν μέρει χάρη στις χαμηλότερες εισπράξεις από τον φόρο εισοδήματος φυσικών προσώπων, που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην πτώση των κεφαλαιακών κερδών και στη μείωση των εμβασμάτων της Fed. (...)
Οι πιο πρόσφατες δημοσιονομικές προβλέψεις μας, είναι ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ θα υπερβαίνει το 8% του ΑΕΠ ετησίως το 2023-2025. (...)
Τα υψηλά ελλείμματα ήδη συμβάλλουν στην αύξηση του λόγου χρέους/ΑΕΠ σε πάνω από 120% το 2025 σύμφωνα με τις τρέχουσες προβλέψεις μας».

Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-22_221020.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης