Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η Scope προειδοποιεί για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων – Στα ύψη ο κίνδυνος κατάρρευσης

Η Scope προειδοποιεί για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων – Στα ύψη ο κίνδυνος κατάρρευσης
Στην Ελλάδα προς το παρόν η κατάσταση είναι υπό έλεχγο
Σχετικά Άρθρα
Τον κώδωνα του κινδύνου για την ευρωπαϊκή αγορά ακινήτων κρούει η Scope Ratings, προειδοποιώντας πως ο κίνδυνος κατάρρευσης παραμείνει υψηλός για το 2024.
Η κατάσταση είναι ιδιαίτερα ανησυχητική στον Βορρά, όπου οι τιμές έχουν εκτιναχθεί σε ασύλληπτα επίπεδα και το χρέος σε στεγαστικά δάνεια είναι πολύ υψηλό.
Στον Νότο και την Ελλάδα, η αγορά ακινήτων παρουσιάζει μεγάλη αύξηση των τιμών, αλλά προς το παρόν ο κίνδυνος ενός κραχ είναι σημαντικά μικρότερος, όπως προκύπει από τους «χάρτες» του γερμανικού οίκου αξιολόγησης.
«Τα μέτρα πολιτικής για τη βελτίωση της ανθεκτικότητας του χρηματοπιστωτικού συστήματος μπορούν να βοηθήσουν. Η Γερμανία ενδέχεται να εισαγάγει μέτρα για τους δανειολήπτες, αλλά θα πρέπει να αξιολογηθούν προσεκτικά για να αποφευχθεί περαιτέρω περιορισμός της προσφοράς.
Έχουμε εντοπίσει χώρες που πιστεύουμε ότι έχουν μεγαλύτερη τάση σε συστημικό κίνδυνο που προκύπτει από τα χαρακτηριστικά των αγορών στεγαστικών δανείων. Οι παράγοντες συστημικού κινδύνου υπογραμμίζουν τις εγγενείς αδυναμίες που οφείλονται στη δομή της αγοράς στεγαστικών δανείων μιας χώρας. Όπου η αγορά στεγαστικών δανείων μιας χώρας εκτίθεται σε υψηλό χρέος και μόχλευση, καθώς και σε συνδυασμό ευαίσθητης στα επιτόκια δανεισμού και μη βιώσιμης αύξησης των τιμών κατοικιών, μπορεί να έχουν υπερβολικό αντίκτυπο στην κοινωνία της χώρας αυτής».
Αξιολογώντας την έκθεση κάθε αγοράς στεγαστικών δανείων, η Σουηδία, η Ολλανδία και η Νορβηγία παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο. Η Ελβετία και η Αυστρία θα επηρεαστούν λιγότερο συστημικά από την αναταραχή των στεγαστικών δανείων, καθώς έχουν χαμηλά ποσοστά ιδιοκτησιών και χαμηλότερη από το μέσο όρο μόχλευση χρέους.
Εξετάζοντας τη μόχλευση των νοικοκυριών, η Νορβηγία και η Σουηδία ξεχωρίζουν και πάλι, καθώς η προσιτότητα φαίνεται να είναι περιορισμένη. Η Δανία, η Ελβετία και η Ολλανδία έχουν επίσης υψηλούς δείκτες, αλλά η έκθεσή τους σε στεγαστικά δάνεια κυμαινόμενου επιτοκίου είναι σημαντικά μικρότερη.
Πέρα από τις αυξήσεις των επιτοκίων, ο συστημικός κίνδυνος που επηρεάζει τα νοικοκυριά καθορίζεται επίσης από την εξέλιξη των τιμών των κατοικιών. Τα νοικοκυριά είναι πιο εκτεθειμένα εκεί όπου οι τιμές των κατοικιών είναι υπερτιμημένες. (...)
Σε αυτό το πλαίσιο, η αύξηση των τιμών των κατοικιών στην Αυστρία, τη Νορβηγία και το Λουξεμβούργο ήταν επταπλάσια της μέσης ετήσιας αύξησης του πραγματικού ΑΕΠ για πάνω από μια δεκαετία. Για την Ελβετία και την Πορτογαλία, το πολλαπλάσιο είναι πέντε φορές. για τη Γαλλία και τη Σουηδία τέσσερις φορές. (...)
Οι ρυθμιστικές αρχές της Δυτικής Ευρώπης έχουν καθυστερήσει. Οι γερμανικές αρχές έχουν επιλέξει εδώ και καιρό να μην επιλέγουν στοχευμένα μέτρα με βάση τους δανειολήπτες, αλλά γενικά μέτρα εστιασμένα στις τράπεζες. Αυτό μπορεί να αλλάξει σύντομα, καθώς υπάρχουν σχέδια για μέτρα που βασίζονται σε δανειολήπτες, ιδίως με βάση το εισόδημα, ήδη από το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Πιστεύουμε ακράδαντα ότι τα καλά αξιολογημένα μέτρα με βάση τους δανειολήπτες είναι ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για να αποφευχθεί η κατάρρευση στις αγορές στεγαστικών δανείων και είναι θετικά από την άποψη της χρηματοπιστωτικής σταθερότητας».
Τα διαγράμματα της έκθεσης:
1_42.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-23_203418.png
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-01-23_203443.png
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης