Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

DBRS: Η ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών παραμένει αδύναμη - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του 2023

DBRS: Η ποιότητα του κεφαλαίου των ελληνικών τραπεζών παραμένει αδύναμη - Τι έδειξαν τα αποτελέσματα του 2023
Βελτιώνεται η ανθεκτικότητα του ελληνικού τραπεζικού τομέα
«Τα υψηλότερα έσοδα και ο έλεγχος του κόστους έδωσαν σημαντικές στηρίξεις στις ελληνικές τράπεζες», σύμφωνα με το σχόλιο της DBRS, με αφορμή τα αποτελέσματα που ανακοίνωσαν για το 2023.
Παρά την αύξηση του πιστωτικού κόστους, σχολιάζει ο Andrea Costanzo, Αντιπρόεδρος της DBRS European Financial Institution Ratings, «η βελτιωμένη ανθεκτικότητα του τραπεζικού τομέα καθώς και οι πρόσφατες καλές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας οδήγησαν τελικά σε άνοδο της διάθεσης των επενδυτών, επιτρέποντας στο Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) να ολοκληρώσει σχεδόν την αποεπένδυσή του από τις συστημικές τράπεζες.
Την ίδια ώρα, η ρευστότητα του κλάδου στηρίζεται από τις μεγάλες και σταθερές καταθετικές βάσεις, οι αποπληρωμές του TLTRO III προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί αν και η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

Συνοπτικά τα κυριότερα σημεία από τα αποτελέσματα των ελληνικών τραπεζών:

- Οι ελληνικές τράπεζες ανέφεραν συνολικά καθαρά κέρδη 3,6 δισ. ευρώ το 2023, μειωμένα κατά 4% σε ετήσια βάση, αν και το 2022 περιελάμβανε σημαντικά θετικά μη επαναλαμβανόμενα κέρδη και άλλα έσοδα.
- Τα έσοδα το 2023 ενισχύθηκαν από την ισχυρή αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους (NII), καθώς τα χαρτοφυλάκια δανείων και χρεογράφων έχουν υψηλότερες αποδόσεις, ενώ το κόστος χρηματοδότησης των καταθέσεων έχει αυξηθεί οριακά.
Η ισχυρή πειθαρχία στο κόστος παρά τις πληθωριστικές πιέσεις έχει συμβάλει στη στήριξη της λειτουργικής κερδοφορίας.
- Το 2023, το μέσο κόστος κινδύνου ήταν ελαφρώς αυξημένο σε σύγκριση με το 2022, αλλά παραμένει σημαντικά χαμηλότερο από τα επίπεδα του πρόσφατου παρελθόντος, καθώς οι τράπεζες παραμένουν γενικά επιφυλακτικές σχετικά με τη μελλοντική ποιότητα του ενεργητικού, η οποία, ωστόσο, συνέχισε να βελτιώνεται μέσα στο έτος.
- Η ρευστότητα του κλάδου στηρίζεται από τις μεγάλες και σταθερές καταθετικές βάσεις, οι αποπληρωμές του TLTRO III προχωρούν σύμφωνα με το σχέδιο και τα κεφαλαιακά αποθέματα έχουν ενισχυθεί αν και η ποιότητα του κεφαλαίου παραμένει αδύναμη.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης