Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η «παγκόσμια ηγέτιδα» χώρα με ιδιωτικό χρέος 18 τρισ. και δημόσιο 34 τρισ. δολάρια, 260% του ΑΕΠ

Η «παγκόσμια ηγέτιδα» χώρα με ιδιωτικό χρέος 18 τρισ. και δημόσιο 34 τρισ. δολάρια, 260% του ΑΕΠ
Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε παρακμή, άσχετα με το τι θέλουν να πιστέψουμε
Σχετικά Άρθρα
Η Δύση έχει ένα μεγάλο μειονέκτημα: λόγω της παγκοσμιοποίησης και του χαρακτήρα των ελεύθερων αγορών στον νεοφιλελευθερισμό, οι δυτικές χώρες επηρεάζονται σημαντικά από τις Ηνωμένες Πολιτείες.
Από τον τρόπο ζωής και τις μόδες, μέχρι την οικονομία.
Η πιο τρανή απόδειξη ήταν η «μόλυνση» στην Ευρώπη από τη Μεγάλη Ύφεση του 2008, όταν κατέρρευσε το παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα με αφετηρία τις ΗΠΑ.
Έχοντας ζήσει -και ζώντας ακόμη- «στο πετσί μας» ως Έλληνες τον αντίκτυπο μίας κρίσης χρέους την τελευταία 15ετία, ξέρουμε καλά τι θα σήμαινε μία νέα κατάρρευση.

Κι εδώ έρχονται οι ΗΠΑ. Έχοντας εκμεταλλευυτεί στο έπακρο την ηγετική θέση του δολαρίου και καθορίζοντας με τον πιο βρώμικο τρόπο επί δεκαετίες τις γεωπολιτικές εξελίξεις, οι ΗΠΑ καταφέρνουν να μην χρεοκοπούν.
Και εδώ έρχεται το μεγάλο ερώτημα: μέχρι πότε θα μπορούσε να τραβήξει αυτό;

Σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε σήμερα 14/5 η Fed (Federal Reserve) Νέας Υόρκης, το συνολικό χρέος των νοικοκυριών αυξήθηκε κατά 184 δισεκ. δολάρια (1,1%) το α' τρίμηνο του 2024, στα 17,69 τρισεκ. δολάρια. Από αυτό το ποσό, τα υπόλοιπα των στεγαστικών δανείων αυξήθηκαν κατά 190 δισεκ. δολάρια από το προηγούμενο τρίμηνο και ανήλθαν 12,44 τρισεκ. δολάρια στο τέλος Μαρτίου 2024. Επίσης, τα υπόλοιπα δανείων αυτοκινήτων αυξήθηκαν κατά 9 δισεκ. δολάρια, συνεχίζοντας την ανοδική πορεία που παρατηρείται από το 2020 και πλέον ανέρχονται σε 1,62 τρισεκ. δολάρια. Το χρέος των πιστωτικών καρτών φθάνει σε 1,12 τρισεκ. δολάρια, επισημαίνεται.

Την ίδια στιγμή, το δημόσιο χρέος των ΗΠΑ αγγίζει τα 35 τρισεκ. δολάρια, αυξανόμενο αδιάκοπα!
Εύλογα, σε αυτό το πλαίσιο, αξιωματούχοι από διάφορα ιδρύματα προειδοποιούν πως πλησιάζουμε σε ένα σημείο καμπής, ένα Zeitenwende, και αν δεν ληφθούν μέτρα θα υπάρξουν συνέπειες σε παγκόσμιο επίπεδο.
Σύμφωνα με έκθεση του Συμβουλίου Εξωτερικών Σχέσεων, το εθνικό χρέος των ΗΠΑ ξεπέρασε την αμερικανική οικονομία, η οποία αποτιμάται σε 27,3 τρισεκατομμύρια δολάρια, ενώ αναμένεται να διπλασιαστεί τα επόμενα 30 χρόνια.
Ο Phillip Swagel, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου, σε συνέντευξή του στους Financial Times, δήλωσε ότι το χρέος της χώρας βρίσκεται σε μια «άνευ προηγουμένου» τροχιά και θα μπορούσε να προκαλέσει μια οικονομική κρίση.
Μάλιστα, το υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ αύξησε την εκτίμησή του για τον ομοσπονδιακό δανεισμό για το β' τρίμηνο 2024 κατά 41 δισεκ. -στα 243 δισεκ. δολάρια.

Και όλα αυτά σε περιβάλλον υψηλών επιτοκίων.

Έτσι, με ΑΕΠ στα 20,7 δισεκ. δολάρια στο τέλος του α' τριμήνου 2024 και χρέος 35+18 τρισεκ. δολάρια, οι ΗΠΑ παρουσιάζουν χρέος κράτουθς και νοικοκυριών ως προς το συνολικό ΑΕΠ, περίπου στο 260%!

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης