Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το ισραηλινό Κουτί της Πανδώρας κρύβει κόλαση, χάος και φωτιά – Πώς η «Συμμαχία του Αβραάμ» θα κάψει την Ελλάδα

Το ισραηλινό Κουτί της Πανδώρας κρύβει κόλαση, χάος και φωτιά – Πώς η «Συμμαχία του Αβραάμ» θα κάψει την Ελλάδα
Η στρατιωτική συμμαχία για τη Μέση Ανατολή, που οραματίζεται ο Ισραηλινός πρωθυπουργός θα προκαλέσει χάος και αστάθεια στην περιοχή - Είναι εξαιρετικά επικίνδυνη για Ελλάδα και Κύπρο
Σχετικά Άρθρα
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Benjamin Netanyahu περιέγραψε ένα φιλόδοξο σχέδιο για το μέλλον της αρχιτεκτονικής ασφάλειας της Μέσης Ανατολής, προτείνοντας ένα αντιιρανικό σύμφωνο τύπου ΝΑΤΟ που ονομάζεται «Συμμαχία του Αβραάμ».
Ο κορυφαίος ειδικός της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη Μέση Ανατολή, Dr Marco Carnelos εξηγεί γιατί το σχέδιο του Netanyahu πέρα από ιδιαίτερα φιλόδοξο είναι και εξαιρετικά επικίνδυνο.
«Τώρα, αυτό είναι το όραμά μου για την ευρύτερη Μέση Ανατολή.
Διαμορφώνεται εν μέρει από αυτό που είδαμε στον απόηχο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου», είπε ο Netanyahu μιλώντας στο Κογκρέσο και τους Αμερικανούς νομοθέτες το βράδυ της Τετάρτης (24/7/2024).
«Μετά από αυτόν τον πόλεμο, η Αμερική σχημάτισε μια συμμαχία ασφάλειας στην Ευρώπη για να αντιμετωπίσει την αυξανόμενη σοβιετική απειλή.
Ομοίως, η Αμερική και το Ισραήλ σήμερα μπορούν να σφυρηλατήσουν μια συμμαχία ασφάλειας στη Μέση Ανατολή για να αντιμετωπίσουν την αυξανόμενη ιρανική απειλή.
Όλες οι χώρες που έχουν ειρήνη με το Ισραήλ και όλες εκείνες οι χώρες που θα συνάψουν ειρήνη με το Ισραήλ θα πρέπει να προσκληθούν να συμμετάσχουν σε αυτή τη συμμαχία», σημείωσε ο Netanyahu.

Πώς μπορεί να εμπλακεί η Ελλάδα και η Κύπρος

Έφερε ως παράδειγμα για την επιθετικότητα της Τεχεράνης την επίθεση ιρανικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών και πυραύλων στις 14 Απριλίου στο Ισραήλ, που ήλθε απάντηση στη θανατηφόρα ισραηλινή πυραυλική επίθεση την 1η Απριλίου στο κτίριο του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό της Συρίας.
Σύμφωνα με τον Netanyahu η αντίδραση στην ιρανική επίθεση της 14ης Απριλίου αποτελεί ένα παράδειγμα για το πώς θα μπορούσε να μοιάζει αυτή η «Συμμαχία».
Αναφερόταν στα αμερικανικά βρετανικά, γαλλικά και ιορδανικά πολεμικά αεροσκάφη που αναπτύχθηκαν για να βοηθήσουν το Ισραήλ και την υποστήριξη πληροφοριών που παρείχαν οι δυνάμεις του Κόλπου.
Επίσης υποστήριξη στο Ισραήλ παρείχαν Ελλάδα και Κύπρος, τις οποίες το Ισραήλ εμπλέκει με αυτό τον τρόπο στη Συμμαχία του Αβραάμ που ανοίγει το Κουτί της Πανδώρας για μία νέα πολεμική κόλαση στη Μέση.
Δεν πρέπει να ξεχνάμε άλλωστε ότι η Κύπρος πρόσφατα δέχθηκε απειλές από τη Hezbollah για την εμπλοκή της στο πλευρό του Ισραήλ ενώ η Ελλάδα δραστηριοποιείται έντονα στην αντιμετώπιση των φιλοιρανών ανταρτών της Υεμένης Houthi.
netanyahu_2.JPG
Επέκταση των Συμφωνιών του Αβραάμ

«Η νέα συμμαχία που οραματίζομαι θα είναι μια φυσική επέκταση των ρηξικέλευθων Συμφωνιών του Αβραάμ», είπε ο Netanyahu αναφερόμενος στις αραβο-ισραηλινές συμφωνίες εξομάλυνσης που επιτεύχθηκαν μεταξύ Ισραήλ και Μπαχρέιν, Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Μαρόκου και Σουδάν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ το 2020.
Ο Netanyahu ονόμασε την πρότασή του η «Συμμαχία του Αβραάμ».
Το Κρεμλίνο αντέδρασε προσεκτικά στην πρόταση του Ισραηλινού πρωθυπουργού.
«Χρειαζόμαστε μηχανισμούς σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή;
Είναι απίθανο, αλλά πρέπει να κατανοήσουμε τις λεπτομέρειες του συλλογισμού του Netanyahu πριν βγάλουμε συμπεράσματα», δήλωσε ο εκπρόσωπος της ρωσικής προεδρίας Dmitry Peskov.

israel_1_1.JPG

Κόλαση και χάος στη Μέση Ανατολή

«Η ιδέα της Συμμαχίας του Αβραάμ είναι απολύτως συνεπής με την πολιτική που ακολουθεί ο Netanyahu για περισσότερα από 20 χρόνια.
Υποστήριξε κάτι παρόμοιο εναντίον του Ιράκ στις αρχές της δεκαετίας του 2000», δήλωσε στο Sputnik ο Dr. Carnelos Ιταλός διπλωμάτης και πρώην σύμβουλος πολιτικής Μέσης Ανατολής των πρωθυπουργών Prodi και Berlusconi, σχολιάζοντας την ουσία της πρότασης του Netanyahu.
Την εποχή εκείνη δεν ονομαζόταν «Συμμαχία του Αβραάμ», αλλά πέτυχε μια αλλαγή καθεστώτος στο Ιράκ το 2003, η οποία έφερε τουλάχιστον 15 χρόνια σύγκρουσης και αστάθειας στην περιοχή», επισημαίνει ο καθηγητής.
«Τώρα, το Ισραήλ προσπαθεί να επιτύχει το ίδιο αποτέλεσμα έναντι του Ιράν, και αν τα καταφέρει – εμπλέκοντας ξανά τις ΗΠΑ, θα ακολουθήσουν άλλα 20 χρόνια χάος», σύμφωνα με τον ίδιο.
Ο Carnelos δεν είναι σίγουρος ότι οι αραβικές δυνάμεις θα βιαστούν να υποστηρίξουν το σχέδιο του Netanyahu ιδιαίτερα εν μέσω του πλήγματος που έχει υποστεί η φήμη του Ισραήλ με τη συνεχιζόμενη σφαγή στη Γάζα.
«Η θέση της Σαουδικής Αραβίας θα είναι κρίσιμη και ειλικρινά, σε αυτό το στάδιο, δεν ξέρω εάν εν μέσω της συνεχιζόμενης σφαγής στη Γάζα η Σαουδική ηγεσία θα είναι πρόθυμη ή θα αντέξει οικονομικά να συμμετάσχει στη συμφωνία ομαλοποίησης των Συμφωνιών του Αβραάμ».
«Το στρατιωτικό αποτέλεσμα της Συμμαχίας στοχεύει στο Ιράν», τόνισε.
netanyahu_arrest.JPG
Το Ριάντ έχει αλλάξει δραματικά την πολιτική ασφαλείας και την εξωτερική του πολιτική τα τελευταία χρόνια, υπογράφοντας μια αιφνιδιαστική συμφωνία διπλωματικής ομαλοποίησης με το Ιράν, προσχωρώντας ταυτόχρονα στους BRICS+ νωρίτερα το 2024.
Ακόμη και η Ουάσιγκτον δεν μπορεί απαραίτητα να υπολογίζεται όταν πρόκειται να παραταχθεί στρατιωτικά εναντίον του Ιράν, σύμφωνα με τον Carnelos.
Ο ίδιος επισημαίνει ότι οι προτεραιότητες των ΗΠΑ έχουν μετατοπιστεί στην Κίνα.
«Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ένα αδιέξοδο», τονίζει ο Ευρωπαίος διπλωμάτης, υπογραμμίζοντας ότι μέσα σε 9 μήνες, η χώρα έχει αποδειχθεί ανίκανη «να επικρατήσει εναντίον Παλαιστίνιων μαχητών που κρύβονται σε ένα δίκτυο υπόγειων τούνελ».
«Θα μπορούσα να δεχτώ ένα τόσο εκτεταμένο χρονοδιάγραμμα εάν το Ισραήλ είχε ακολουθήσει σχολαστικούς κανόνες εμπλοκής για να αποφύγει τις απώλειες αμάχων, αλλά σκότωσε σχεδόν 40.000 ανθρώπους», κατέληξε ο Carnelos.


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης