Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Το κόλπο ηλικίας χιλιάδων ετών για να αχρηστεύουν Ρωσία και Κίνα τις δυτικές κυρώσεις - Ανταλλαγές αγαθών χωρίς νόμισμα

Το κόλπο ηλικίας χιλιάδων ετών για να αχρηστεύουν Ρωσία και Κίνα τις δυτικές κυρώσεις - Ανταλλαγές αγαθών χωρίς νόμισμα
Αντιπραγματισμός - Η Μόσχα καταφέρνει να παρακάμψει τους περιορισμούς της Δύσης: Παίρνει από ημιαγωγούς έως οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, οι εξαγωγές διαμαντιών περνούν από νέους εμπορικούς δρόμους και οι οικονομικές συναλλαγές με την Κίνα συνεχίζονται στις παραμεθόριες περιοχές κάτω από το ραντάρ των αμερικανικών κυρώσεων
Ο πόλεμος στην Ουκρανία μετά τη ρωσική στρατιωτική επιχείρηση συνεχίζεται για περισσότερες από 900 ημέρες και έκτοτε, η Κίνα και η Ρωσία έχουν ενισχύσει τους οικονομικούς και αμυντικούς δεσμούς τους.
Κάτω από το ραντάρ της Δύσης, ωστόσο, οι οικονομικές σχέσεις θα μπορούσαν να επεκταθούν ακόμη περισσότερο στο μέλλον – με τη βοήθεια μιας παλιάς (τόσο όσο και η οικονομία...) τακτικής.
Η Ρωσία είναι η χώρα με τις περισσότερες κυρώσεις στον κόσμο, αλλά σε πολλούς τομείς, η Μόσχα καταφέρνει να παρακάμψει τους περιορισμούς της Δύσης: Παίρνει από ημιαγωγούς έως οικιακές συσκευές όπως πλυντήρια ρούχων, οι εξαγωγές διαμαντιών περνούν από νέους εμπορικούς δρόμους και οι οικονομικές συναλλαγές με την Κίνα συνεχίζονται στις παραμεθόριες περιοχές κάτω από το ραντάρ των αμερικανικών κυρώσεων.

Το νομισματικό εμπόδιο

Ωστόσο, οι παρακάμψεις συνδέονται με υψηλό κόστος και τα προβλήματα πληρωμών παραμένουν.
Γίνεται όλο και πιο δύσκολο για τις ρωσικές εταιρείες να πραγματοποιούν διασυνοριακές πληρωμές στο κινεζικό γιουάν.
Σύμφωνα με την ρωσική οικονομική εφημερίδα Kommersant, περίπου το 80% των πληρωμών σε γιουάν επιστρέφουν επί του παρόντος στη Ρωσία - καθιστώντας το εξωτερικό εμπόριο εξαιρετικά δύσκολο.
Επιπλέον, η Δύση είχε πρόσφατα καταστήσει το καθεστώς των κυρώσεων πολυ πιο αυστηρό...
Τώρα η Ρωσία και η Κίνα προφανώς επανενεργοποιούν ένα σύστημα χιλιετιών για να εξαλείψουν τα προβλήματα πληρωμών: τον αντιπραγματισμό.
Ο αντιπραγματισμός ή ανταλλακτική οικονομία ή ανταλλακτικό εμπόριο ορίζεται η οικονομία εκείνη εντός της οποίας λαμβάνει χώρα η ανταλλαγή αγαθών (υλικών και άυλων) μεταξύ των οικονομικών μονάδων χωρίς τη διαμεσολάβηση του χρήματος - δηλαδή χωρίς να χρειάζεται η Ρωσία να σωρεύσει γιουάν...
Αυτό αναφέρθηκε από το πρακτορείο ειδήσεων Reuters την περασμένη Πέμπτη (8 Αυγούστου), επικαλούμενο τρεις ανώνυμες πηγές από τον τομέα του εμπορίου και των πληρωμών.
Σύμφωνα με αυτό, το νέο σύστημα θα μπορούσε να ξεκινήσει ήδη από το φθινόπωρο του τρέχοντος έτους με επιχειρήσεις στον γεωργικό τομέα.

Μέταλλο για μηχανές - η «μηχανή» των ανταλλαγών

Έχουν ήδη υπάρξει συμφωνίες ανταλλαγής αγαθών μεταξύ Ρωσίας και Κίνας στο παρελθόν - αλλά η τελευταία φορά ήταν πριν από περίπου 30 χρόνια.
Το Πεκίνο, από την άλλη πλευρά, εξακολουθεί να είναι καλά στην πράξη: Το 2019, η Κίνα αντάλλαξε φοινικέλαιο από τη Μαλαισία αξίας 150 εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ για κατασκευαστικές υπηρεσίες, πρώτες ύλες και πολιτικό και στρατιωτικό εξοπλισμό, σύμφωνα με το Reuters.
Το Ιράν προμήθευσε την Κίνα με φιστίκια αξίας δύο εκατομμυρίων δολαρίων ΗΠΑ το 2021 και έλαβε κινεζικά ανταλλακτικά αυτοκινήτων σε αντάλλαγμα.
Μία τέτοια τακτική αντιπραγματισμού μπορεί επομένως να μειώσει τους συναλλαγματικούς κινδύνους και να περιορίσει τη διορατικότητα της Δύσης στις συναλλαγές.
Τον Ιανουάριο, το Υπουργείο Οικονομίας στη Μόσχα δημοσίευσε οδηγίες στις ρωσικές εταιρείες σχετικά με τον τρόπο εφαρμογής συναλλαγών ανταλλαγής, ανέφερε το Forbes Russia.
Αυτός ο τύπος επιχείρησης είναι ένας καλός τρόπος για να αποφεύγονται διακανονισμοί των διαθνών συναλλαγών και μετρητά, ανέφερε.
Και υπήρχαν συγκεκριμένες οδηγίες για παράδειγμα όσον αφορά τις εκτιμήσεις της αξίας των αγαθών.
Επί του παρόντος, η Μόσχα και το Πεκίνο προφανώς διαπραγματεύονται την εξαγωγή μετάλλου από τη Ρωσία με αντάλλαγμα μηχανήματα από την Κίνα, δήλωσε πηγή από ρωσική βιομηχανική εταιρεία στο Reuters.

 Θα έχουν η Κίνα και η Ρωσία το δικό τους σύστημα πληρωμών;

Λίγο μετά την έναρξη του πολέμου, η Ρωσία αποκλείστηκε από το σύστημα πληρωμών SWIFT.
Η Μόσχα και το Πεκίνο έχουν τα δικά τους συστήματα πληρωμών, αλλά δεν έχουν ακόμη συνδεθεί.
Η μόνη «γέφυρα» που εξυπηρετεί επί του παρόντος είναι το SWIFT ή οι υπηρεσίες εξ αποστάσεως τραπεζικής, δήλωσε πηγή στο Reuters.
Οι ειδικοί δεν αναμένουν σύνδεση μεταξύ της Ρωσικής Υπηρεσίας Χρηματοοικονομικών Πληροφοριών (SPFS) για τις χρηματοπιστωτικές συναλλαγές αφενός και του κινεζικού τραπεζικού συστήματος CIPS αφετέρου πριν από το 2028. Συζητείται επίσης ένα ξεχωριστό σύστημα πληρωμών για τις χώρες BRICS ή τα μέλη του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO).
Οι νέες κυρώσεις θα καταστρέψουν τη βάση του διεθνούς νομισματικού και χρηματοπιστωτικού συστήματος που βασίζεται στο αμερικανικό δολάριο, δήλωσε η Μόσχα τον Απρίλιο.
Ως εκ τούτου, σχεδιάζεται «ένα ξεχωριστό σύστημα χρηματοικονομικών μηνυμάτων και η δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού αξιολόγησης BRICS», δήλωσε τότε ο Ρώσος υπουργός Οικονομικών Anton Siluanov, σύμφωνα με το Reuters.
O Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin επαίνεσε την αυξανόμενη χρήση εθνικών νομισμάτων αντί του δολαρίου σε σύνοδο κορυφής του SCO στο Καζακστάν τον Ιούλιο.
Ζήτησε επίσης ένα νέο σύστημα πληρωμών εντός του ομίλου.
Αυτό θα ήταν μια πιο σύγχρονη λύση στα προβλήματα πληρωμών μεταξύ Κίνας και Ρωσίας.
Αλλά μπορεί να χρειαστεί λίγος χρόνος πριν συμβεί αυτό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης