Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας την Παρασκευή 13/9
Όπως σημειώνει ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης (αναβάθμισε το outlook της Ελλάδας την Παρασκευή 13/9) για την Εθνική Τράπεζα, η αναβάθμιση των προοπτικών της Εθνικής Τράπεζας αντανακλά τις αξιολογήσεις της Ελλάδας, τον δείκτη CET1, την ισχυρή οικονομική απόδοση της τράπεζας και τη βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών τα τελευταία χρόνια.
Τα αποτελέσματα του α' εξαμήνου 2024 της Εθνικής υποδεικνύουν μια διαρκή αύξηση των εσόδων και ισχυρή κεφαλαιακή βάση που, όμως, υπονομεύεται από το υψηλό ακόμη επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (DTC) στον ισολογισμό της (3,6 δισ. ευρώ), που αποτελούν περίπου το 51% του CET1. Η φερεγγυότητα της Εθνικής υποστηρίζεται περαιτέρω από τη βελτίωση της ποιότητα του ενεργητικού με δείκτη μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) τον Ιούνιο του 2024 στο 3,3%.
«Θεωρούμε ότι η Εθνική έχει την ισχυρότερη βάση χρηματοδότησης και καταθέσεων μεταξύ των ελληνικών τραπεζών και διαθέτει ένα από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης. Η Εθνική ήταν η πρώτη ελληνική τράπεζα που αποπλήρωσε πλήρως τη χρηματοδότησή της από την ΕΚΤ (TLTRO) το πρώτο τρίμηνο του 2024 και εξακολουθεί να διατηρεί καθαρά ταμειακά αποθέματα περίπου 9 δισ. ευρώ και δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 240% από τον Ιούνιο του 2024», σχολιάζει η Moody's.
Σε ό,τι αφορά στη Eurobank, ο οίκος αξιολόγησης κάνει λόγο για ισχυρές οικονομικές επιδόσεις και γεωγραφικά διαφοροποιημένη βάση ενεργητικού. Επίσης, υπογραμμίζει τη βιώσιμη δημιουργία κερδών με τα βασικά έσοδα προ προβλέψεων να αυξάνονται κατά 10,2% σε ετήσια βάση κατά το πρώτο εξάμηνο του 2024, χάρη στην υγιή αύξηση των λειτουργικών εσόδων και την καλή διαχείριση του κόστους.
Επίσης, η Eurobank παρουσίασε δείκτη CET1 στο 16,2% τον Ιούνιο του 2024 (ενσωματώνοντας τη διανομή μερίσματος και την ενοποίηση της πρόσφατα εξαγορασθείσας Ελληνικής Τράπεζας), ενώ ο συνολικός δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας ήταν στο 19,3%.
Τούτου λεχθέντος, ο οίκος αξιολόγησης σημειώνει το υψηλό επίπεδο αναβαλλόμενων φορολογικών πιστώσεων (οι DTCs αποτελούσαν περίπου το 38% του CET1 τον Ιούνιο του 2024) που υπονομεύουν την ποιότητα του κεφαλαίου -ένα κοινό χαρακτηριστικό μεταξύ των ελληνικών τραπεζών.
Η φερεγγυότητα της τράπεζας υποστηρίζεται περαιτέρω από την ισχυρή ποιότητα του ενεργητικού, καθώς κατάφερε να συγκρατήσει τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά της (NPEs) -προς τα ακαθάριστα δάνεια- στο 3,1% τον Ιούνιο 2024.
Η επιβεβαίωση αξιολόγησης της τράπεζας λαμβάνει επίσης υπόψη την άνετη ρευστότητά της με δείκτη κάλυψης ρευστότητας (LCR) 182% και δείκτη δανείων προς καταθέσεις περίπου 72% τον Ιούνιο του 2024.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών