Με αντίστοιχες δημοσιονομικές επιδόσεις πριν λίγα χρόνια, η Ελλάδα είχε βυθιστεί σε «junk» και είχε χαντακωθεί στις κεφαλαιαγορές
Με αντίστοιχες δημοσιονομικές επιδόσεις πριν λίγα χρόνια, η Ελλάδα είχε βυθιστεί σε «junk» (μη επενδυτική κλίμακα) και είχε χαντακωθεί στις κεφαλαιαγορές, υπενθυμίζεται.
Ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως ενώ τον τελευταίο καιρό οι χρηματοπιστωτικές αγορές επικεντρώνονται στα δημόσια οικονομικά της Γαλλίας, αξίζει να επισημανθούν αρκετές διαρθρωτικές βελτιώσεις στην οικονομία τα τελευταία χρόνια -ιδιαίτερα στην αγορά εργασίας.
Από το 2017, η κυβέρνηση έχει εισαγάγει μια σειρά μεταρρυθμίσεων για τη στήριξη της απασχόλησης και της ανταγωνιστικότητας.
Αυτά περιελάμβαναν τη μείωση της φορολογικής επιβάρυνσης, καθώς και της ανάπτυξης θέσεων μαθητείας και επαγγελματικής κατάρτισης.
Υπάρχουν ενδείξεις ότι αυτές οι πολιτικές ήταν αποτελεσματικές:
Από το 2017, το ποσοστό συμμετοχής στην εργασία της Γαλλίας αυξήθηκε κατά 2 ποσοστιαίες μονάδες σε πάνω από 74%, το υψηλότερο ποσοστό από τότε που το INSEE άρχισε να δημοσιεύει αυτά τα στοιχεία -το 1975. Την ίδια περίοδο, η ανεργία μειώθηκε στο 7,4 %, από 9,6% το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Επίσης, από την πανδημία του 2020, η δημοσιονομική πολιτική της Γαλλίας έχει διαδραματίσει κρίσιμο ρόλο στην προστασία των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων από μια σειρά οικονομικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης.
Ως αποτέλεσμα, το δημόσιο χρέος έχει αυξηθεί σε επίπεδα που δεν έχουν καταγραφεί μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και αναμένεται να φθάσει το111% του ΑΕΠ στο τέλος του 2024, προβλέπει η S&P.
Βέβαια, παρά την επιδείνωση των προοπτικών για τα δημόσια οικονομικά, ο ιδιωτικός οικονομικός πλούτος της Γαλλίας είναι σημαντικός: το INSEE υπολογίζει τον εθνικό πλούτο σε 20,1 τρισ. ευρώ ή 686% του ΑΕΠ στο τέλος του 2022, με τον καθαρό πλούτο των νοικοκυριών να εκτιμάται στα 14,8 τρισ. ευρώ.
Σε ό,τι αφορά στην τρέχουσα κατάσταση της κυβέρνησης και τον προϋπολογισμό του 2025, η S&P σχολιάζει πως, δεδομένης της απουσίας λειτουργικής κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας, ο Γάλλος πρωθυπουργός Barnier πρέπει να λάβει δύσκολες αποφάσεις για να αποφύγει μία κατάρρευση της κυβέρνησης.
Έτσι, η δημοσιονομική πολιτική για το 2025 είναι ασαφής.
Αναλυτικά, οι προβλέψεις του οίκου για τη γαλλική οικονομία:
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών