Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η πόλωση συμφέρει και τους δύο – Έτοιμοι για σκληρή «κόντρα» στη Βουλή Τσίπρας, Μητσοτάκης

Η πόλωση συμφέρει και τους δύο – Έτοιμοι για σκληρή «κόντρα» στη Βουλή Τσίπρας, Μητσοτάκης
Στο προσκήνιο η Δικαιοσύνη, στο φόντο το κλείσιμο «πληγών»
Με μια εβδομάδα καθυστέρηση λόγω του τρομοκρατικού «χτυπήματος» στις Βρυξέλλες, το ενδιαφέρον στρέφεται στη σημερινή προ ημερησίας συζήτηση στη Βουλή για τη Δικαιοσύνη και τη διαφθορά.
Όπως έχουν προϊδεάσει κυβέρνηση και αξιωματική αντιπολίτευση αλλά και όπως διαφάνηκε από την «κόντρα» Γεροβασίλη – Κουμουτσάκου το Σαββατοκύριακο, η συζήτηση θα κινηθεί σε εξαιρετικά υψηλούς τόνους μέσα σε ένα έντονα πολωτικό κλίμα.
Αν και από το Μέγαρο Μαξίμου δεν διαρρέουν στοιχεία για το πώς θα κινηθεί στην ομιλία του ο πρωθυπουργός, επισημαίνεται πως ο Αλέξης Τσίπρας θα μιλήσει για συγκεκριμένες υποθέσεις, «στοχοποιώντας» συγκεκριμένα πρόσωπα της διακυβέρνησης Σαμαρά – Βενιζέλου.
Η βασική επιδίωξη του κ.Τσίπρα είναι διττή.
Αφενός να φέρει σε δύσκολη θέση τη νυν ηγεσία της ΝΔ (αλλά και της Δημοκρατικής Συμπαράταξης) αναγκάζοντας την είτε να καλύψει τους προκατόχους της είτε να έρθει σε αντιπαράθεση μαζί τους και αφετέρου να συσπειρώσει την κοινοβουλευτική του ομάδα (αλλά και την κυβέρνηση του) ενόψει των κρίσιμων νομοσχεδίων που πρόκειται να έρθουν σύντομα στη Βουλή.
Άλλωστε με ανοιχτά τα θέματα της αξιολόγησης και του προσφυγικού και δεδομένου ότι πληθαίνουν οι αντιδράσεις για την εφαρμοζόμενη πολιτική και τα νέα, επώδυνα μέτρα, κύριο μέλημα του πρωθυπουργού είναι να αναζητήσει διόδους εκτόνωσης και κυρίως να πείσει ότι δεν είναι ίδιος με τους προηγούμενους.
Για αυτό ποντάρει στο «χαρτί της διαπλοκής και της διαφθοράς», το οποίο και θεωρείται ως μια από τις ελάχιστες ευκαιρίες για να αντιστρέψει το εις βάρος της κυβέρνησης αρνητικό κλίμα.
Και όμως η τακτική της πόλωσης συμφέρει και τον Κ. Μητσοτάκη, ο οποίος και αυτός εκτιμάται πως θα κινηθεί σε υψηλούς τόνους.
Ο πρόεδρος της ΝΔ δεν θα περιορίσει την κριτική του στα θέματα της Δικαιοσύνης αλλά θα επιχειρήσει να αντεπιτεθεί και να ασκήσει σκληρή κριτική στην κυβέρνηση τόσο για τους χειρισμούς της απέναντι στη διαπραγμάτευση με τους δανειστές όσο και για την προσφυγική κρίση, φέρνοντας στο προσκήνιο το δίπτυχο «ασφάλεια – ελευθερία» με αφορμή και τα τρομοκρατικά χτυπήματα στις Βρυξέλλες.
Βέβαια ο κ.Μητσοτάκης δεν θα χάσει την παραμικρή ευκαιρία να αποδομήσει τα περί ηθικού πλεονεκτήματος της κυβέρνησης Τσίπρα, αναφέροντας τόσο την υπόθεση Παπαγγελόπουλου όσο και τα πόθεν έσχες υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και τους διορισμούς στο δημόσιο τομέα.
Σε κάθε περίπτωση η πόλωση συμφέρει και τους δύο.
Ο μεν Τσίπρας θέλει να συσπειρώσει τους βουλευτές του ενόψει των δύσκολων νομοσχεδίων που έρχονται στη Βουλή ο δε Μητσοτάκης θέλει με τη ρητορική του αφενός να ενισχύσει τον κεντροδεξιό λόγο του και αφετέρου να «κόψει» τυχόν ροές προς άλλα κόμματα και ρεύματα προς τα δεξιά του.
Άρα η σημερινή συζήτηση προσφέρεται ως μια καλή ευκαιρία και για τους δύο να ικανοποιήσουν τους βουλευτές, τα στελέχη και το ακροατήριο τους…

Σπύρος Χριστόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης