Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

BNP Paribas: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός - Ακόμη και με το ευρωομόλογο η επίλυση της κρίσης δεν είναι δεδομένη - Η αυστηρή λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί - Προσοχή, κανείς δεν επιθυμεί μια χαμένη 10ετία...

BNP Paribas: Ό,τι λάμπει δεν είναι χρυσός - Ακόμη και με το ευρωομόλογο η επίλυση της κρίσης δεν είναι δεδομένη - Η αυστηρή λιτότητα δεν μπορεί να αποφευχθεί - Προσοχή, κανείς δεν επιθυμεί μια χαμένη 10ετία...
"Ό,τι λάμπει, δεν είναι χρυσός" προειδοποιεί στην τελευταία έκθεσή της με τίτλο "All That Glisters Is Not Gold" η ΒΝP Paribas, εστιάζοντας στο μείζον θέμα του ευρωομολόγου.
Κατά τον οίκο, ακόμη και αν καμφθούν οι σθεναρές αντιστάσεις του Βερολίνου, ώστε να πει το πολυπόθητο "ναι" στην έκδοση ευρωομολόγου, αυτό δεν σημαίνει αυτόματα πως μπει "φρένο" στην αναγκαία και υπερβολικά αυστηρή δημοσιονομική προσαρμογή των ευρωπαϊκών κρατών.
"Tα ευρωομόλογα είναι πασιφανές πως διαθέτουν μια σειρά από εμφανή πλεονεκτήματα: Σε αυτά συγκαταλέγεται πρωτίστως η διευκόλυνση στην πρόσβαση στις αγορές κρατών μελών που δέχονται ασφυκτικές πιέσεις λόγω της δεινής δημοσιονομικής τους κατάστασης", εξηγεί ο οίκος.
Ο δρόμος προς την επίλυση της κρίσης, συνεχίζει η ΒΝP Paribas, μπορεί ωστόσο να είναι γεμάτος εμπόδια και προκλήσεις, ακόμη και μετά την έκδοση ευρωομολόγου.
Το ευρωομόλογο είναι αναγκαία, αλλά όχι ικανή συνθήκη για την ανάσχεση της ευρωπαϊκής κρίσης χρέους, προειδοποιεί ο οίκος.
Γιατί; Γιατί το ευρωομόλογο, ως εργαλείο οικονομικής πολιτικής, δεν είναι σε θέση να αντιμετωπίσει ένα από τα σοβαρότερα προβλήματα των ευρωπαϊκών κρατών. Ποιο; Εκείνο της χαμηλής παραγωγικότητας, που με τη σειρά του αποτελεί βαρίδι στις όποιες προσπάθειες για τόνωση της ανάπτυξης της ευρωπαϊκής οικονομίας.
Κατά τον οίκο, δεδομένων των ραγδαίων και εξαιρετικά επικίνδυνων εξελίξεων που σημειώνονται επί ευρωπαϊκού εδάφους είναι αναγκαία η άμεση ανάσχεση της κρίσης.
Πως θα επιτευχθεί; Η BNP Paribas εξηγεί: Απαιτείται ένας συνδυασμός δράσεων... από τη λήψη μέτρων για την τόνωση της ανάπτυξης μέχρι το ευρωομόλογο.
"Η Ευρωζώνη πρέπει να αποφύγει με κάθε τρόπο μια... χαμένη δεκαετία. Αυτή πρέπει να είναι η βασική της προτεραιότητα", συνιστά ο οίκος.
Η θέση της BNP Paribas για τη στάση της ΕΚΤ είναι σαφής:  Η νομισματική της πολιτική δεν μπορεί να δουλέψει. Κατά τους αναλυτές του οίκου, το ευρωσύστημα απέτυχε παταγωδώς να μεταφέρει τη ρευστότητά του στην πραγματική οικονομία, στηρίζοντας επιχειρήσεις και νοικοκυριά.  
Η μείωση των επιτοκίων της ΕΚΤ είναι αναγκαίο βήμα, αλλά όχι επαρκές από μόνο του, για την ανάκτηση του ελέγχου της οικονομίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης