Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Το Τάβλι της Δύσης και το Σκάκι της Ρωσίας

Το Τάβλι της Δύσης και το Σκάκι της Ρωσίας
Ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει και η Δύση παίζει τάβλι

Η Ουκρανική κρίση είναι μια παρτίδα σκάκι σε γεωπολιτικό επίπεδο και στην πρώτη κίνηση χάνεται η Βασίλισσα του αντίπαλου από ένα… Πιόνι.
Οι ΗΠΑ υπόσχονται στην Ευρώπη ότι η παρτίδα θα κερδηθεί παρότι θυσιάστηκε η Βασίλισσα. Η αναμέτρηση γίνεται ακόμη πιο δύσκολη για την πλευρά που έχασε το ισχυρό κομμάτι της στην νέα γεωπολιτική παρτίδα.
Ο νικητής κέρδισε την παρτίδα στην Ουκρανία και δεν είναι άλλος από το Putin.
Η Βασίλισσα αντιπροσωπεύει τη Δυτική Ευρώπη.
Ο βασικός εμπορικός εταίρος της ΕΕ η Ρωσία πλέον είναι απέναντι και προβάλει με αξιώσεις όταν η εισβολή της στην Ουκρανία σηματοδοτεί την αλλαγή συνόρων.
Η Ουκρανία έμεινε μόνη σε αυτή την πολεμική αναμέτρηση αφού η Δύση αρκέστηκε μόνο σε οικονομικές κυρώσεις οι οποίες είναι αμφίβολο αν αποδώσουν στο μέλλον.
Μέχρι σήμερα οι κυρώσεις είναι ένα αναποτελεσματικό μέτρο όπως έχει δείξει η ιστορία.
Η Δύση έναντι της Ουκρανίας δεν τήρησε τις υποσχέσεις της.
Η κυβέρνηση Zelensky ένοιωσε από πρώτο χέρι τι σημαίνει συμμαχία με τη Δύση. Ο κωμικός ηθοποιός Zelensky χωρίς να καταλάβει συνέβαλε στον αφανισμό της χώρας του δίνοντας εμπιστοσύνη στους ισχυρούς της Δύσης.
Η Ελλάδα πήρε διδάγματα από τη συμπεριφορά των συμμάχων. Πλέον είναι δεδομένο ότι θα είναι μόνη της στην περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής με την Τουρκία.
Ο γεωπολιτικός χάρτης αλλάζει και η Δύση παίζει τάβλι. Ας ελπίζουμε να μη ξυπνήσει η Κίνα και θυμηθεί τη Ταϊβάν.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης