Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Η Κυβέρνηση χάνει την παρτίδα με την οικονομία

Η Κυβέρνηση χάνει την παρτίδα με την οικονομία
Το κυβερνητικό επιτελείο του Μαξίμου έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών που είχαν σχεδιάσει πριν το 2019 ενώ η εμφάνιση του covid και η διάθεση των 40 δισ ευρώ για την προστασία της οικονομίας δεν αφύπνισε το επιτελείο του Μαξίμου που συνέχισε να διαμορφώνει οικονομική πολιτική με όρους αντιΣΥΡΙΖΑ...

Το επιτελείο στο Μέγαρο Μαξίμου πολύ σύντομα θα διαπιστώσει ότι έκαναν τραγικά λάθη ως σύμβουλοι του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον οικονομικό τομέα σε βαθμό που θα πουν ας έρθει ο ΣΥΡΙΖΑ να βάλει φόρους.
Ας ελπίσουμε να το πουν δημόσια διότι σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις ήδη θα ψιθυρίζεται .
Για να σας βάλουμε στην …υπόθεση θα θυμίσουμε ότι πέρυσι στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός στην προσπάθεια του να αντιμετωπίσει το ενεργειακό κόστος των νοικοκυριών ανέφερε ότι με τη γενναία επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος θα προκύπτει μια μικρή επιβάρυνση στα επίπεδα των 2 ευρώ.
Η δήλωση του πρωθυπουργού χάθηκε στη συνέχεια από τον ορυμαγδό των επιδοτήσεων και των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ για να συμπληρωθεί με ένα ακόμη πακέτο ενίσχυσης αυτό των 280 εκατ. ευρώ το οποίο θα αποδειχθεί το βατερλό της κυβερνητικής πολιτικής ως μέτρο προστασίας των νοικοκυριών από τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

To σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών

Το κυβερνητικό επιτελείο του Μαξίμου έβαλε σε εφαρμογή το σχέδιο μείωσης των φορολογικών συντελεστών που είχαν σχεδιάσει πριν το 2019 ενώ η εμφάνιση του covid και η διάθεση των 40 δισ ευρώ για την προστασία της οικονομίας δεν αφύπνισε το επιτελείο του Μαξίμου που συνέχισε να διαμορφώνει οικονομική πολιτική με όρους αντιΣΥΡΙΖΑ , λες και η Οικονομία της χώρας θα λειτουργεί όπως αυτή της Μυκόνου που πληρώνεις όσα σου ζητάει ο σερβιτόρος.
Οι πληθωριστικές πιέσεις πριν την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία δεν άλλαξαν την οικονομική πολιτική διότι το επιτελείο έχει στη φαρέτρα του το πιο ισχυρό όπλο που ήταν η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας σε ρυθμούς που θα σκεπάσει ως δια μαγείας όλα θέματα.
Προς έκπληξη όλων η αύξηση του ΑΕΠ στα επίπεδα του 3,5% ακόμη και 4% το 2022 θα αποδεχθεί άνευ σημασίας διότι οι επιχειρήσεις θα βουλιάξουν στις ζημιές εξαιτίας του ενεργειακού κόστους καθώς θα αφανίσει και το τελευταίο ευρώ από τον πίνακα της καθαρής κερδοφορίας των εταιρειών.
Ισχυρή βιομηχανία τροφίμων διαπιστώνει ότι η κερδοφορία του 2020 μειώθηκε στο μισό το 2021 εξαιτίας της ενέργειας κα για το 2022 αναμένει ζημιές διότι οι πληθωριστικές πιέσεις ρίχνουν τον όγκο των πωλήσεων που συμβάλλουν στην παραγωγή της κερδοφορίας.

Ο μόνος κλάδος που θα έχει φέτος κέρδη θα είναι αυτός της διύλισης καυσίμων ενώ οι υπόλοιποι κλάδοι θα «ματώσουν» παρότι οι φορολογικοί συντελεστές μειώθηκαν σημαντικά.

Η Τουριστική βιομηχανία και η ελπίδα για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας θα μετρήσει τις πληγές της αφού θα καταγράψει ζημιές σε επίπεδα ρεκόρ εξαιτίας της ενέργειας και της ανόδου των πρώτων υλών. Τα τουριστικά πακέτα που είχαν κλείσει οι μονάδες ήταν στα επίπεδα του 2021.
Το παζλ για τις επιχειρήσεις θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο με την άνοδο επιτοκίων όταν οι τράπεζες θα κληθούν να χρηματοδοτήσουν τον επιχειρηματικό κόσμο.
Το επιτελείο του Μαξίμου καλό θα ήταν πριν αποφασίσει το χρόνο των εθνικών εκλογών να έχει διαμορφώσει τη νέα κυβερνητική ατζέντα διακυβέρνησης της χώρας .
Με απλά λόγια θα επιβληθούν νέοι φόροι οι συντελεστές φορολόγησης των επιχειρήσεων θα επανέλθουν στα επίπεδα του ΣΥΡΙΖΑ;
Οι έμμεσοι φόροι θα πάρουν μεγαλύτερο μερίδιο από τους άμεσους φόρους την επόμενη τετραετία ;

Οι κρατικές δαπάνες θα περιοριστούν και σε πιο βαθμό!

Οι επόμενοι 10 ή 11 μήνες της κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη θα είναι οι πιο επώδυνοι από το 1974 μέχρι σήμερα.
Τα αρμόδια κυβερνητικά στελέχη πολύ σύντομα θα εντάξουν στην πολιτική τους επιχειρηματολογία …
Φέρτε τον Αλέξη Τσίπρα και την παρέα του να σας βάλει φορτώσει με φόρους όπως έκανε στη πρώτη του θητεία του.
Στην θεωρητική μας υπόθεση μπορούμε να εντάξουμε και επικείμενα κανόνια εταιρειών εξαιτίας της ενέργειας.
Ο χρόνος διεξαγωγής των εθνικών εκλογών δεν είναι το μείζον θέμα της ελληνικής οικονομίας αλλά πως θα κυβερνηθεί η χώρα τα επόμενα τέσσερα χρόνια.
Τα κυβερνητικά πολιτικά σχήματα είναι ήσσονος σημασίας για τους πολλούς. Το ζητούμενο είναι α η οικονομία μπορεί να συντηρηθεί με επιδόματα ή οι φόροι γίνουν το βασικό εργαλείο άσκησης οικονομικής πολιτικής ;
Να κλείσουμε με ένα ευτυχώς που έχει ρυθμιστεί η αποπληρωμή του δημόσιου χρέους επί ΣΥΡΙΖΑ και δεν ήταν και νοικοκυραίοι !!!

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης