Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

Τσιτλακίδης (Ξενοδόχοι Πιερίας) στο BN: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να «πιάσουμε» τα έσοδα του 2019»

Τσιτλακίδης (Ξενοδόχοι Πιερίας) στο BN: «Δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να «πιάσουμε» τα έσοδα του 2019»
«Δεν φτάνουν μόνο δύο μήνες για να αναπληρώσουν όλες τις απώλειες της σεζόν, είμαστε πίσω σε σχέση με την τελευταία χρονιά προ πανδημίας», υποστηρίζει ο πρόεδρος των ξενοδόχων
Σχετικά Άρθρα

Αλλαγές στο τουριστικό τοπίο της Πιερίας έχουν επιφέρει η πανδημία, ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειες της ενεργειακής κρίσης, σύμφωνα με τους επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή.
Εκτός από το μείγμα που διαφοροποιείται σημαντικά με την «είσοδο» περισσότερων Ελλήνων φέτος που μεταβάλλει υπέρ τους την αναλογία με τους ξένους τουρίστες, η απουσία guarantee συμφωνιών ταξιδιωτικών γραφείων από τα Βαλκάνια με μικρότερα ξενοδοχεία της περιοχής, φέρνει την Πιερία μπροστά σε μια νέα πρόκληση, η οποία θα μπορούσε πάντως να οδηγήσει ακόμα και σε αναβάθμιση του τουριστικού της προφίλ.

Μεταβατική περίοδος για ξενοδοχεία 1 & 2 αστέρων

«Το 70% των ξενοδοχειακών μονάδων στην Πιερία είναι κατηγορίας ενός και δύο αστέρων που δούλευαν με εγγυημένες παραδοσιακές συνεργασίες» διευκρινίζει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Πιερίας κ. Ηρακλής Τσιτλακίδης, ο οποίος ωστόσο εκτιμά, ότι το «ανακάτεμα της τράπουλας» στο μωσαϊκό των εθνικοτήτων που επισκέπτονται την περιοχή, θα αλλάξει προς το καλύτερο το τουριστικό της προϊόν. «Αυτές οι επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεταβατική περίοδο και δεν θα ήταν υπερβολή να σας έλεγα ότι «κακοπερνάνε».
Ο οργανωμένος τουρισμός με συμφωνίες ανάμεσα σε πρακτορεία από τα Βαλκάνια και μικρότερα ξενοδοχεία (κατά παράδοση πραγματοποιούσαν κράτηση για σχεδόν το σύνολο των δωματίων τους) έχουν στην ουσία «παγώσει» ίσως και να έχουν καταργηθεί.
Εκτιμώ ότι με τα μπρος πίσω που είχαμε τα προηγούμενα χρόνια στον οδικό τουρισμό λόγω πανδημίας, «χάσαμε» τους Ευζώνους, από όπου δεχόμαστε μεγάλο τμήμα της εισερχόμενης τουριστικής μας κίνησης», εξηγεί.

Ο Μάιος τραγικός, «χλιαρός» ο Ιούνιος

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι δύο πρώτοι μήνες της σεζόν, Μάιος και Ιούνιος, υστερούν σημαντικά σε αφίξεις και έσοδα του 2019 και για αυτό ο ίδιος εκτιμά, ότι μόνο δύο «εξαιρετικοί» μήνες Ιούλιος και Αύγουστος «δεν φτάνουν σε καμία περίπτωση για να αναπληρώσουν τις απώλειες άλλων μηνών μέσα στην καλοκαιρινή σεζόν».
Πόσο μάλλον όταν ο τουριστικός τομέας δυσκολεύεται να ορθοποδήσει, όταν έχει σημαντικά αυξημένα λειτουργικά έξοδα λόγω ανατιμήσεων σε αγαθά και πρώτες ύλες που επέβαλε η ενεργειακής κρίση – και όταν οι τιμές παραμένουν στην καλύτερη περίπτωση, τουλάχιστον για την πλειοψηφία, ελάχιστα πιο πάνω, συγκριτικά με αυτές της προ κρίσης εποχής.
«Ό,τι συμφωνίες έχουν γίνει μέσα στο 2021 εξακολουθούν να ισχύουν και όποιοι ξένοι επισκέπτονται την Πιερία, έρχονται με αυτές.
Το ίδιο ισχύει και για τους Έλληνες που κλείνουν μεμονωμένα τις διακοπές τους.
Δεν μπορούμε να διαφοροποιήσουμε σημαντικά τις τιμές που ίσχυαν μέσω booking προτού ξεσπάσει η κρίση, δεν θα είμαστε ανταγωνιστικοί.
Μεσοσταθμικά, δεν είναι μεγάλο το κομμάτι που έχει αυξήσει τις τιμές έως 8% - 10%.
Πρακτικά δουλεύουμε με τιμές του 2021», σημειώνει και τονίζει: «Το συνολικό τουριστικό πακέτο για οικογένειες που επισκέπτονται την Πιερία, δηλαδή μετακίνηση, διαμονή, διατροφή και διασκέδαση, είναι σήμερα εξαιρετικό».

Το comeback των Ρουμάνων, εξαφανίζονται Σέρβοι, Σκοπιανοί

Δεδομένων των συνθηκών, οι άνθρωποι του τουρισμού της Πιερίας δηλώνουν σε γενικές γραμμές ευχαριστημένοι από την τουριστική κινητικότητα του 2022.
«Δεν είναι το καταστροφικό 2020, ούτε το μέτριο 2021, τουλάχιστον ο Ιούλιος μας δίνει πολύ καλά νούμερα, ο Αύγουστος δεν έχει πολλές κρατήσεις αλλά πιστεύουμε ότι θα πάει καλά.
Είναι πιο συμφέρον για μια οικογένεια Ελλήνων να μετακινηθεί οδικώς στην Πιερία με τις τόσες επιλογές, από το να προτιμήσει τα νησιά, διότι το κόστος των ακτοπλοϊκών και αεροπορικών εισιτηρίων είναι απλησίαστο για τέσσερα άτομα.
Στην πλειοψηφία τους οι ξένοι αυτή την εποχή είναι Ρουμάνοι και λιγότεροι Σέρβοι, Βούλγαροι και Σκοπιανοί, ενώ έχουμε ακόμα Γερμανούς και Πολωνούς.
Είμαστε «νησιωτικός» προορισμός με τιμές ηπειρωτικής Ελλάδας», υποστηρίζει ο κ. Τσιτλακίδης.

Νένα Ουζουνίδου
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης