Τελευταία Νέα
Απόψεις - Άρθρα

H επενδυτική βαθμίδα μοιάζει με το εξιτήριο - Όμως το «νοσοκομείο» παραμένει ανοιχτό και σε περιμένει για τις επόμενες εξετάσεις

H επενδυτική βαθμίδα μοιάζει με το εξιτήριο - Όμως το «νοσοκομείο»  παραμένει ανοιχτό και σε περιμένει για τις επόμενες εξετάσεις
Να στηθεί γλέντι όταν οι ισχυροί οίκοι αξιολόγησης μας δώσουν την πολυπόθητη επενδυτική βαθμίδα αλλά το ζητούμενο είναι να τη διατηρήσουμε.
Σχετικά Άρθρα
Η πολιτική κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας μετά τις πρόσφατες εθνικές εκλογές δεν αποτελεί εγγύηση ότι θα πετύχει τους υψηλούς οικονομικούς στόχους που έχει θέσει η νέα κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Την ίδια στιγμή η καρατόμηση του πρώην υπουργού Νότη Μηταράκη όπως και αυτή του Περιφερειάρχη Γιώργου Πατούλη ως υποψηφίου στις επερχόμενες περιφερειακές εκλογές του Οκτωβρίου στέλνουν σαφές μήνυμα προς το κυβερνητικό και πολιτικό προσωπικό δεν υπάρχει χρόνος για χαλάρωση.
Το βαρύ φορτίο της πορείας της οικονομίας πέφτει στις πλάτες του νέου υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη, ο οποίος πρέπει σε σύντομο χρόνο να βρει τα πατήματά του.

Το κίνημα της πετσέτας!

Στο χρόνο που βρίσκεται ήδη στην καρέκλα ο νέος Υπουργός Οικονομικών σήκωσε το θέμα της φοροδιαφυγής, που σημειώνεται ότι είναι ο ένας εκ των των δύο στόχων αλλά του προέκυψε το «κίνημα της πετσέτας» και τους επόμενους μήνες πιθανόν να κληθεί να γιορτάσει την αναβάθμιση της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας από τους διεθνείς οίκους αξιολόγησης.
Η αγορά των κρατικών ομολόγων έχει προεξοφλήσει την αναβάθμιση της χώρας σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος η οποία αναφέρει ότι παρά τη σημαντική αύξηση των αναμενόμενων επιτοκίων σε ορίζοντα δεκαετίας κατά 200 μ.β., οι αποδόσεις των ελληνικών 10ετών κρατικών ομολόγων βρίσκονται σήμερα σε επίπεδα 170 μ.β. χαμηλότερα από εκείνα στα οποία (υποθετικά) θα ήταν αν δεν είχαν πραγματοποιηθεί οι αναβαθμίσεις της πιστοληπτικής αξιολόγησης του Ελληνικού Δημοσίου.
Πρακτικά η ελληνική οικονομία έχει πετύχει το στόχο της αλλά θέλει και τις επίσημες ανακοινώσεις των διεθνών οίκων αξιολογήσεις για τον διεθνή προβιβασμό της χώρας.
Τι θα συμβεί όμως αν οι οικονομικοί δείκτες δεν τρέξουν για τον επόμενο χρόνο σύμφωνα με τις προβλέψεις όταν οι αστερίσκοι κάνουν ….πάρτι.
Το δημόσιο χρέος το 2022 μειώθηκε στο 171,3% του ΑΕΠ, από 194,6% του ΑΕΠ το 2021, καταγράφοντας τη μεγαλύτερη μείωση μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και επιστρέφοντας στο χαμηλότερο λόγο ως ποσοστό του ΑΕΠ που έχει επιτευχθεί μετά την αναδιάρθρωση του χρέους μέσω του PSI το 2012.
Σύμφωνα με πιο πρόσφατες εκτιμήσεις της Τράπεζας της Ελλάδος, η οικονομική δραστηριότητα προβλέπεται να αυξηθεί κατά 2,2% το 2023 και 3,0% το 2024.

Οι αστερίσκοι και η παραμονή της Ελλάδας στην επενδυτική βαθμίδα

Οι κίνδυνοι που περιβάλλουν τις προβλέψεις της Τράπεζας της Ελλάδος για την ανάπτυξη είναι κυρίως καθοδικοί.
Αναλυτικότερα, ο ρυθμός ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας μπορεί να επιβραδυνθεί περαιτέρω σε περίπτωση:
(α) επιδείνωσης του εξωτερικού περιβάλλοντος λόγω δυσμενών γεωπολιτικών εξελίξεων,
(β) υψηλότερου πληθωρισμού,
(γ) χαμηλότερου του αναμενομένου ρυθμού απορρόφησης των κονδυλίων του NGEU,
(δ) αναβολής της υλοποίησης μεταρρυθμίσεων ή/και αντιστροφής παλαιότερων μεταρρυθμιστικών αλλαγών και
(ε) εμφάνισης μιας νέας γενιάς μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ), λόγω της αύξησης των επιτοκίων και των επιπτώσεων της ενεργειακής κρίσης, μετά τη σταδιακή κατάργηση των μέτρων κρατικής στήριξης.
Αντίστροφα, ταχύτερη αποκλιμάκωση του πληθωρισμού και καλύτερη του αναμενομένου επίδοση του τουρισμού μπορούν να οδηγήσουν σε επιτάχυνση του ρυθμού ανάπτυξης.

Το βασικό επιτόκιο υψηλότερο των ρυθμών ανάπτυξης

Όταν το βασικό επιτόκιο της ΕΚΤ είναι στο 4,25% και η ανάπτυξη είναι χαμηλότερη τι συμβαίνει σε μία οικονομία που οι εισαγωγές αυξάνονται;
Επιπλέον οι ποσοστιαίοι ρυθμοί των εσόδων από ΦΠΑ από ισχυρό διψήφιο ποσοστό έχουν πέσει σε μονοψήφιο αλλά κινούνται υψηλότερα του στόχου.
Αν μειωθεί η ιδιωτική κατανάλωση λόγω των υψηλών τιμών θα ανακατέψει τα έσοδα ενώ οι πρόσφατες πυρκαγιές σε Ρόδο και Κέρκυρα σου μειώνουν τα τουριστικά έσοδα και σου αυξάνουν τις δαπάνες.
Να στηθεί γλέντι όταν οι ισχυροί οίκοι αξιολόγησης μας δώσουν την πολυπόθητη βαθμίδα αλλά το ζητούμενο είναι να τη διατηρήσουμε.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης