Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Ο ΕΦΚΑ παρακρατούσε εισφορές από τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά αρνείται να τις επιστρέψει

Ο ΕΦΚΑ παρακρατούσε εισφορές από τους τραπεζοϋπαλλήλους αλλά αρνείται να τις επιστρέψει

Έτοιμα για μηνύσεις και αγωγές τα σωματεία τραπεζοϋπαλλήλων - Βροχή τα εξώδικα

Σε βαρέλι δίχως πάτο που αυθαιρετεί σε βάρος των ασφαλισμένων αποδεικνύεται ο ΕΦΚΑ καθώς επί τρία και πλέον χρόνια παρακρατούσε υπερδιπλάσιες εισφορές από τους Τραπεζουπαλλήλους αλλά αρνείται να τις επιστρέψει.
Ειδικότερα ο ΕΦΚΑ από 1.1.2017 παρακρατούσε ασφαλιστικές εισφορές υπέρ του κλάδου Υγείας (πρώην ΤΑΥΤΕΚΩ και πρώην ΤΑΠΕΤΕ) σε ποσοστό 0,85% μηνιαίως αντί 0,40%.
Και αυτό παρά το γεγονός ότι ο νόμος Κατρούγκαλου προέβλεπε από 1-1-2017 η ασφαλιστική εισφορά υπέρ παροχών υγείας σε χρήμα των μισθωτών έχει οριστεί σε συγκεκριμένα ποσοστά (παροχές σε χρήμα 0,40%).

Παρακράτηση με το ζόρι

Η διοίκηση του ΕΦΚΑ επί ΣΥΡΙΖΑ αγνόησε τις αντιδράσεις των τραπεζοϋπαλλήλων και συνέχισε να προβαίνει σε παράνομη παρακράτηση με το ζόρι καθώς δεν μπορούσαν να υποβληθούν ΑΠΔ αν δεν καταβαλλόταν εισφορά 0,85% αντί 0,4% επί του μεικτού μισθού όπως προέβλεπε ο νόμος.
Επί Υπουργίας Γιάννη Βρούτση σταμάτησε η παράνομη παρακράτηση και συγκεκριμένα τον Ιανουάριο του 2020 ενώ τον Μάρτιο εκδόθηκε εγκύκλιος που καθόριζε νέο τύπο ΑΠΔ. Όμως έκτοτε δεν έγινε απολύτως τίποτα για την επιστροφή των χρημάτων που είχαν παρακρατηθεί ούτε καν με την μορφή συμψηφισμού μελλοντικών εισφορών.
Ο νυν Υπουργός Ανάπτυξης κ. Κωστής Χατζηδάκης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια να αποκατασταθεί η νομιμότητα ενώ και ο νυν διοικητής του ΕΦΚΑ κ. Παναγιώτης Δουφεξής που γνωρίζει το ζήτημα δεδομένου ότι στο παρελθόν έχει διατελέσει Διευθυντής του Γραφείου Υπουργού επί θητείας Βρούτση αλλά και τους πρώτους μήνες της θητείας Χατζηδάκη επίσης δεν έχει προβεί σε καμία ενέργεια.

Οι νομικές ενέργειες

Οι εργαζόμενοι των τραπεζών δηλώνουν εξοργισμένοι για τη συγκεκριμένη πρακτική που εκτιμάται ότι από ένα μέσο μισθό της τάξεως των 2000 ευρώ μηνιαίως έχουν παρακρατηθεί παράνομα πάνω από 350 ευρώ από κάθε εργαζόμενο.
Χαρακτηριστικό των αντιδράσεων είναι το γεγονός ότι ο Σύλλογος εργαζομένων της Alpha απέστειλε εξώδικο στο ΕΦΚΑ με το οποίο ζητεί έως το τέλος Σεπτεμβρίου να επιστραφούν οι μη νομίμως παρακρατηθείσες εισφορές καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υποβληθούν αγωγές και μηνύσεις για υπεξαίρεση στη διοίκηση του e ΕΦΚΑ

Νίκος Καρούτζος
nkaroutzos@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης