Τελευταία Νέα
Ασφαλιστικά Νέα

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 η αναγνώριση πλασματικών χρόνων για πλήρη σύνταξη

Μέχρι 31 Δεκεμβρίου 2022 η αναγνώριση πλασματικών χρόνων για πλήρη σύνταξη
Ανοιχτό μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2022 είναι το πεδίο αναγνώρισης πλασματικών χρόνων ασφάλισης μέχρι 6 μήνες για όσους είναι κοντά στο 67ο έτος της ηλικίας, με σκοπό να λάβουν πλήρη σύνταξη γήρατος.

Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη.
Δικαιούχοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι σε πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ), που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

Σωρευτικά θα πρέπει για τους δικαιούχους να ισχύουν τα εξής:

  1. Να έχουν συμπληρώσει το 67 έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.
  2. Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους π. Φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ
  3. Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.
  4. Να μην έχουν υποβάλλει αίτηση συνταξιοδότησης.
  5. Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.
  6. Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.
  7. Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης

Αναγνώριση μέχρι 7 πλασματικά χρόνια

Στο Δημόσιο επιτρέπεται η εξαγορά 7 πλασματικών ετών από Στρατό, σπουδές, κ.ά., και επιπλέον έως 5 έτη λόγω τέκνων (για 3 παιδιά), ενώ στον ιδιωτικό τομέα συνολικά αναγνωρίζονται έως 7 πλασματικά έτη.
Στο δημόσιο, το κόστος εξαγοράς για όσους υποβάλλουν σήμερα αίτημα, ισούται με το 20% του μισθού τους. Βέβαια, όσοι είχαν υποβάλλει αίτημα πριν το 2021, θα ολοκληρώσουν την εξαγορά με το κόστος που ίσχυε την χρονιά υποβολής της αίτησης. Στο δημόσιο, τα πλασματικά έτη είναι χρήσιμα κυρίως σε όσους είναι μεταξύ 55 κι 62 και επιθυμούν να θεμελιώσουν δικαίωμα, με τις διατάξεις περί 35ετίας στο Δημόσιο.
Να σημειωθεί εδώ όμως, ότι στον ιδιωτικό τομέα, η χρήση των πλασματικών ετών δεν μπορεί να γίνει μόνο για προσαύξηση της σύνταξης.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως εάν ο ασφαλισμένος δεν εξαγοράσει πλασματικά έτη για να θεμελιώσει και χρόνο ασφάλισης, τα χρήματα που έχουν καταβληθεί για αναγνώριση πλασματικών και δεν μπορούν να χρησιμοποιηθούν, και δεν επιστρέφονται.
Η εξαγορά μπορεί να γίνει εφάπαξ, μέσα σε τρεις μήνες από την κοινοποίηση της απόφασης αναγνώρισης, με έκπτωση 2% για κάθε έτος εξαγοράς. Σε περίπτωση που ο ασφαλισμένος επιλέξει τη λύση των δόσεων, αυτές θα καθοριστούν ανάλογα με τον αριθμό των μηνών που αναγνωρίζονται. Τέλος, ο ασφαλισμένος μπορεί να ζητήσει την εξόφληση των εξαγορασμένων ετών, με παρακράτηση από την σύνταξη, σε ποσοστό 25% αυτής και έως ότου εξοφληθεί το οφειλόμενο ποσό.
Στον ιδιωτικό τομέα, η συνηθέστερη περίπτωση εξαγοράς, αφορά όσους έχουν πολλά έτη ασφάλισης και θέλουν 2-4 πλασματικά έτη για να συμπληρώσουν τα 40 και να βγουν στη σύνταξη στα 62.

Μηδενίστηκε το «στοκ» των εκκρεμών συντάξεων

Τις 30.200 έφτασαν οι εκδόσεις κύριων συντάξεων από τον ΕΦΚΑ τον Ιούλιο, ενώ παράλληλα, μηδενίστηκαν οι εκκρεμείς κύριες συντάξεις που υποβλήθηκαν το έτος 2019.
Υπενθυμίζεται πως έχουν ήδη μηδενιστεί οι εκκρεμότητες για τα έτη 2016-2018. Αντιστοίχως προς μηδενισμό βαίνουν και οι εκκρεμείς συντάξεις του 2020 καθώς στα τέλη Ιουλίου είχε εκκαθαριστεί το 95,6% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν, ενώ για το 2021 το αντίστοιχο ποσοστό αγγίζει το 85,2%. Μάλιστα για το 2022, το 82% των αιτήσεων που υποβλήθηκαν κατά το πρώτο 5μηνο του έτους έχουν ήδη εκδοθεί, στοιχείο που αποδεικνύει την σημαντική επιτάχυνση ως προς την διεκπεραίωση των νέων αιτήσεων, επιτάχυνση που σε πολλές περιπτώσεις επιτρέπει την έκδοση μιας σύνταξης ακόμη και εντός 60 ημερών.
Με βάση επομένως τα στοιχεία του Ιουλίου, οι ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις περιορίστηκαν στις 56.000. Ωστόσο ο αριθμός των συντάξεων που εκκρεμούν και που μπορούν να εκδοθούν είναι πολύ μικρότερος και υπολογίζεται στις 36.000. Και αυτό γιατί υπάρχουν περίπου 20.000 συνταξιοδοτικές περιπτώσεις που κρίνονται ως εν δυνάμει ανελαστικές ή αναμένεται να εκδοθούν για αυτές απορριπτικές αποφάσεις. Οι περιπτώσεις αυτές αφορούν περι τις 11.000 αιτήσεις όπου δεν θεμελιώνεται εκ του νόμου συνταξιοδοτικό δικαίωμα, 2.000 αιτήσεις με οφειλές άνω των ορίων που δεν έχουν διευθετηθεί, 1.000 περιπτώσεις με ανοικτές δικαστικές εκκρεμότητες με τον ΕΦΚΑ και 6.000 αιτήσεις που στερούνται ιατρικής γνωμάτευσης.
Ένα μεγάλο μέρος από αυτές τις 36.000 ληξιπρόθεσμες κύριες συντάξεις έχουν ήδη εκδοθεί εντός Αυγούστου και αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί στα επίσημα στοιχεία περι τα μέσα Σεπτεμβρίου

Αντώνης Βασιλόπουλος
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης