Basket Talk

Μπιλμπάο: Οι Έλληνες που έγιναν... Βάσκοι (video)

Μπιλμπάο: Οι Έλληνες που έγιναν... Βάσκοι (video)
Η Μπιλμπάο έχει αποδειχθεί η μπασκετική... Ιθάκη για αρκετούς Έλληνες αθλητές και ο Γιάννης Αθηναίου είναι ο τελευταίος στη μεγάλη λίστα.
Σχετικά Άρθρα

Μία μέρα του 2000 πήρε... σάρκα και οστά η δημιουργία της Μπιλμπάο στον κόσμο του μπάσκετ, αντικαθιστώντας ουσιαστικά τις Cajabilbao και SD Patronato. Η υποστήριξη μίας ολόκληρης πόλης και η ώθηση από διάφορους χορηγούς και παράγοντες της τοπικής κοινωνίας, ήταν αρκετά για να την ωθήσουν μέσα σε τέσσερα χρόνια στην μεγάλη κατηγορία του ισπανικού πρωταθλήματος.

Σε αυτά τα 21 χρόνια παρουσίας της στον μπασκετικό χάρτη της Ευρώπης μπορεί να θεωρηθεί ως η ομάδα εκτός ελληνικών συνόρων που έχει εμπιστευτεί και έχει δώσει ευκαιρίες σε αθλητές και τεχνικούς μας. Για κάποιους η απόφαση να μεταβούν στο Μπιλμπάο ήταν ως σκέψη «αγροτικού», ώστε να μπουν τα απαραίτητα θεμέλια για μία λαμπρή καριέρα και για άλλους να αποδείξουν ότι ανήκουν να βρίσκονται και να συμμετέχουν στο πιο ανταγωνιστικό πρωτάθλημα της Ευρώπης.

Η μεταγραφή του Γιάννη Αθηναίου στους Βάσκους μπορεί να αποτελεί μία αξιέπαινη ευκαιρία για τον ίδιο αλλά σίγουρα είναι μία δοκιμασμένη λύση ενός Έλληνα παίκτη, καθώς δεν είναι ούτε ο πρώτος, ούτε ο δεύτερος ,ούτε ο τρίτος που θα προσφέρει τις υπηρεσίες του αλλά ο έβδομος συνολικά. Αριθμός που σίγουρα προκαλεί εντύπωση, καθώς μιλάμε για έναν σύλλογο που δεν έχει ιδιαίτερη σύνδεση με την χώρας μας. Πάντως αν συνυπολογίσουμε την πορεία των προκατόχων του στον σύλλογο, τότε η Μπιλμπάο έχει κάθε λόγο να... τρίβει τα χέρια της για την επιλογή του Αθηναίου.

Γιάννης Αθηναίου (γκαρντ)

Ο Γιάννης Αθηναίου την φετινή σεζόν δεν έχει προλάβει να καθίσει στον σύλλογο που έχει υπογράψει πάνω από τέσσερις μήνες. Ξεκίνησε την τρέχουσα αγωνιστική περίοδο με την φανέλα του Περιστερίου και μεσούσης της σεζόν πραγματοποιήθηκε μία... άτυπη ανταλλαγή με τον Βαγγέλη Μάντζαρη και κατέληξε στο "Δημήτρης Τόφαλος" για λογαριασμό του Προμηθέα Πάτρας. Οπότε άλλαξε για τρίτη φορά μέσα σε ένα χρόνο μπασκετική «στέγη» και παρά την 15ετη του καριέρα στα παρκέ αυτή αναμένεται να είναι η πρώτη του φορά στην χώρα της Ιβηρικής Χερσονήσου. Το συμβόλαιο του διεθνή γκαρντ έχει ισχύ μέχρι το τέλος της σεζόν και εφόσον γλιτώσει την ομάδα του Άλεξ Μουμπρού από τον υποβιβασμό πολύ πιθανόν να τον δούμε και την επόμενη σεζόν στα ίδια λημέρια.

Νίκος Παππάς (γκαρντ) 2008-2011

Ο πρώτος που άνοιξε τον.... χορό για το δρομολόγιο Ελλάδα προς Μπιλμπάο ήταν ο Νίκος Παππάς. Αν και ο άλλοτε παίκτης του Παναθηναϊκού μπορεί να χαρακτηριστεί καινοτόμος στην συγκεκριμένη λίστα, δεν πρόλαβε να αγωνιστεί με την φανέλα της Μπιλμπάο, καθώς δεν πήρε την ευκαιρία που πάντα περίμενε. Θεωρούνταν ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά ελπιδοφόρα project της χρυσής γενιάς του 2009 και μόλις ενηλικιώθηκε υπέγραψε πενταετές συμβόλαιο με τους Βάσκους. Τα πρώτα διαπιστευτήριά του τα είχε δώσει με τον Πανελλήνιο, όπου πραγματοποίησε και το ευρωπαϊκού του ντεμπούτο στο Εurocup. Η Μπιλμπάο πίστευε αρκετά στις δυνατότητές του και γι' αυτό το λόγο του δόθηκε ένα πολυετές συμβόλαιο και παράλληλα τον έστειλε δανεικό στην δεύτερη ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης και στον Κολοσσό Ρόδου, αφήνοντας εξαιρετικές εντυπώσεις. Εν τέλει ο Παππάς «έσπασε» το συμβόλαιό του με την ισπανική ομάδα και το 2011 συμφώνησε με τον ΠΑΟΚ.

Κώστας Βασιλειάδης (φόργουορντ) 2010-2013

Εκείνος που πήρε την... σκυτάλη από τον Νίκο Παππά ήταν ο Κώστας Βασιλείαδης και οποίος σίγουρα είναι ο πιο πετυχημένος αθλητής της κατηγορίας μας με την φανέλα της Μπιλμπάο. Το όνομα του Θεσσαλονικιού αθλητή αναγράφεται με χρυσά γράμματα στα βιβλία του συλλόγου, καθώς βοήθησε τα μέγιστα για τις επιτυχίες της Μπιλμπάο την τελευταία δεκαετία τόσο εντός όσο και εκτός συνόρων. Αν και έχει αγωνιστεί σε πέντε διαφορετικές ισπανικές ομάδες αυτή ήταν η τριετία που «σημάδεψε» την καριέρα του και του άνοιξαν ακόμη περισσότερες πόρτες για τα επόμενη βήματα.

Την πρώτη του σεζόν οδήγησε την Μπιλμπάο για πρώτη φορά στην ιστορία της στους τελικούς της ACB, όμως δεν αντιστάθηκε στην ανωτερότητα της Μπαρτσελόνα και ηττήθηκε με 3-0 στη σειρά. Αποτέλεσε κομμάτι της ιστορίας της, καθώς συμμετείχε μαζί της στην Εuroleague την περίοδο 2011-12 και έφτασε μέχρι τα προημιτελικά, όπου την σταμάτησε η πανίσχυρη ΤΣΣΚΑ. Και αν νόμιζαν ότι τα είχαν δει όλα από τον Κώστα Βασιλειάδη οι Βάσκοι έκαναν λάθος, καθώς στην τελευταία του σεζόν την οδήγησε μέχρι τον τελικό του Εurocup, όπου ηττήθηκε στις λεπτομέρειες από την Λοκομοτίβ Κουμπάν του Νικ Καλάθη και ψηφίστηκε στην καλύτερη πεντάδα της διοργάνωσης.



Δημήτρης Μαυροειδής (σέντερ) 2010-2012


Ο Κώστας Βασιλειάδης στις πρώτες του δύο σεζόν είχε ελληνική παρέα, καθώς ο Δημήτρης Μαυροειδής ήταν συμπαίκτης του και διέθετε αρκετή ευρωπαϊκή εμπειρία, προερχόμενος από την παρουσία του στη Εuroleague με το Μαρούσι. Ο Έλληνας σέντερ έδινε το παρών για αρκετές συνεχόμενες χρονιές στην κορυφαία διασυλλογική Ευρώπη και η Μπιλμπάο έβλεπε να πιάνει... τόπο το ελληνικό δίδυμο. Η πορεία του στην χώρα των Βάσκων αποτέλεσε το «εισιτήριο» για την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό και την κατάκτηση της Εuroleague.

Νίκος Ζήσης (γκαρντ) 2012-2013

Ο Νίκος Ζήσης ήταν το μεγαλύτερο ελληνικό όνομα που είχε φέρει μέχρι εκείνη την περίοδο η Μπιλμπάο, με την αξία του διεθνή γκαρντ να είναι αναγνωρισμένη τόσο σε συλλογικό όσο και εθνικό επίπεδο. Το «μοντέλο» και το πλάνο που είχε καταστρωθεί γύρω από Έλληνες παίκτες είχε στεφθεί με επιτυχία και το οικείο περιβάλλον που είχε δημιουργηθεί στον σύλλογο ήταν αρκετό για να τον σπρώξουν προς την... αγκαλιά τους. Προτίμησε να αφήσει την Εuroleague και την Σιένα, δείχνοντας εμπιστοσύνη στο όραμα και το σύνολο της Μπιλμπάο, όπου έφτασε μέχρι τον τελικό του Εurocup. Τελικά δεν ολοκλήρωσε το διετές συμβόλαιό του και προτίμησε την Ούνικς Καζάν, όπου εκεί προέκυψε να συνεργαστεί με τον Αργύρη Πεδουλάκη.

Γιώργος Μπόγρης (σέντερ) 2015-2016

Ο τελευταίος Έλληνας παίκτης που πάτησε το παρκέ της Bilbao Arena ήταν ο Γιώργος Μπόγρης πριν από περίπου έξι χρόνια και η επιλογή του να ταξιδέψει προς την Ισπανία προκάλεσε θετικό αντίκτυπο στην καριέρα του. Στην Μπιλμπάο πήρε χρόνο συμμετοχής σε υψηλό επίπεδο και βελτίωσε αρκετά το σώμα του και τον τρόπο παιχνιδιού του. Η αξιέπαινη σεζόν του στην ομάδα ήταν η «γέφυρα» για να τον καθοδηγήσει στην Τενερίφη και να πανηγυρίσει εκεί τον πρώτο τίτλο στην νεοσύστατη τότε διοργάνωση, το BCL.



Φώτης Κατσικάρης (προπονητής) 2010-2014


Εκτός από παίκτες η Μπιλμπάο έδειξε ιδιαίτερη εκτίμηση και στους Έλληνες προπονητές, δίνοντας την ευκαιρία στον Φώτη Κατσικάρη να αναλάβει ένα αρκετά ελπιδοφόρο ρόστερ και να έχει τον πρώτο και τον τελευταίο λόγο στις αποφάσεις. Ο Κατσικάρης είναι ο άνθρωπος που αποτελεί τον συνδετικό κρίκο στις περιπτώσεις των Βασιλειάδη, Μαυροειδή και Ζήση, καθώς η παρουσία του στον πάγκο ήταν ένα επιπλέον κίνητρο γι' αυτούς.

Οι πετυχημένες περιόδους του συλλόγου όπως προαναφέραμε δεν είναι τυχαίο ότι συμπίπτουν χρονολογικά με την θητεία του Έλληνα προπονητή, ο οποίος μέσω της σκληρής δουλειάς είχε δημιουργήσει ένα άκρως ανταγωνιστικό σύνολο με υψηλές βλέψεις. Κατά την διάρκεια της παρουσίας του στην ομάδα ανέλαβε χρέη ομοσπονδιακού τεχνικού στην Ρωσία και μετά την αποχώρησή του πήρε τα «κλειδιά» της Εθνικής Ελλάδας, αποδεικνύοντας περίτρανα ότι η Μπιλμπάο ξέρει να «χτίζει» καριέρες.

Νίκος Τσώτας

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης