Basket Talk

Μουντομπάσκετ 2006: Τα 14 δαχτυλίδια των 12 «αποτυχημένων» superstars της Team USA

Μουντομπάσκετ 2006: Τα 14 δαχτυλίδια των 12 «αποτυχημένων» superstars της Team USA

Μόλις τέσσερις παίκτες της τότε εκδοχής της Team USA βρίσκονται ακόμα στην ενεργό δράση.

Σχετικά Άρθρα

Έχουν περάσει 15 ολόκληρα χρόνια από τα θαύμα της Σαϊτάμα, όταν οι… άσημοι Έλληνες σόκαραν τον μπασκετικό πλανήτη μετά την επιβλητική επικράτηση τους κόντρα στους λαμπερούς αστέρες των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής. Με σκορ 101-95, η ομάδα του Παναγιώτη Γιαννάκη άφησε εκτός τελικού ένα σύνολο παικτών που στη συνέχεια της καριέρας του κατέκτησε 14 πρωταθλήματα ΝΒΑ.

Εκείνο το βράδυ, την μεγαλύτερη αντίσταση είχε προβάλει η τριάδα των Καρμέλο Άντονι (25 πόντους), Ντουέιν Γουέιντ (22 πόντους) και ΛεΜπρόν Τζέιμς (15 πόντοι). Για τον τελευταίο δεν χρειάζονται ιδιαίτερες συστάσεις, καθώς ο… βασιλιάς είναι κατά πολλούς ο μόνος αντίζηλος που μπορεί να εκθρονίσει τον Μάικλ Τζόρνταν από την All-Time κορυφή. Ο ΛεΜπρόν βαδίζει πρόσω ολοταχώς για τη 19η σεζόν του στο ΝΒΑ, αριθμώντας -μεταξύ άλλων- 4 πρωταθλήματα, 17 παρουσίες σε All-Star Game και αναρίθμητα ρεκόρ.

Ο Άντονι φέτος θα αγωνιστεί στους Λέικερς, στο πλευρό του Τζέιμς, σε μια απόπειρα να μην κλείσει χωρίς δαχτυλίδι μια πολλά υποσχόμενη καριέρα. Τα χρόνια της νιότης έχουν περάσει και ο πάλαι ποτέ υπερ-σκόρερ των αμερικανικών γηπέδων βολεύεται πλέον με έναν πιο συμπληρωματικό ρόλο. Όσον αφορά τον Γουέιντ, που πριν λίγους μήνες είχε πανηγυρίσει το πρωτάθλημα κόντρα στους Μάβερικς, φρόντισε να φτάσει σε άλλες δύο κατακτήσεις με τους Μαϊάμι Χιτ και έχοντας πλέον αποσυρθεί, θεωρείται ένας εκ των καλύτερων σούτινγκ γκαρντς της ιστορίας.

Από την τότε ομάδα του Μάικ Σιζέφσκι, στα παρκέ του ΝΒΑ συνεχίζουν να βρίσκονται δύο ακόμα παίκτες, οι Κρις Πολ και Ντουάιτ Χάουαρντ. Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο στέρησε φέτος τη μεγάλη ευκαιρία του «Cp3» για το πρώτο πρωτάθλημα της καριέρας του, που παρά τα 36 του χρόνια συνεχίζει να διδάσκει τη θέση του πλέι μέικερ. Στην αντίπερα όχθη, ο Χάουαρντ έχει φθαρεί ηλικιακά, δεν θυμίζει με τίποτα τον «superman» του παρελθόντος, ωστόσο, όπως και το 2020 που κατέκτησε το πρωτάθλημα, συνεχίζει να βρίσκει συμβόλαια σε καλές ομάδες όντας ένας πολύπειρος βετεράνος.

Οι Κρις Μπος, Σέιν Μπατίρ και Μάικ Μίλερ κατέκτησαν μαζί δύο τίτλους το 2012 και 2013. Ο πρώτος ήταν ένας τρομερά σύγχρονος ψηλός, που μετά από επτά εξαιρετικές σεζόν στους Ράπτορς, αποτέλεσε τον τρίτο super star της big-3 του Μαϊάμι. Ο Μπατίρ ήταν ένας παίκτης που είχε ανάγκη κάθε προπονητής, αφού ξεχώριζε για την αμυντική του προσήλωση, ενώ ο Μίλερ ήταν διαρκώς περιζήτητος λόγω των εξαιρετικών ποσοστών του πίσω από τη γραμμή του τριπόντου.

Στην Team USA υπήρχε επίσης και το πρώτο pick του 1999, Έλτον Μπραντ, που παρά την ηχηρή είσοδο του στη λίγκα ως ένας δυναμικός πάουερ φόργουορντ, είδε την καριέρα του να φθίνει πριν καν «πατήσει» τα 30. Οι Τζο Τζόνσον και Αντουάν Τζέιμισον ήταν ικανοί σκόρερς, αλλά δεν μπόρεσαν να κατακτήσουν κάποιο πρωτάθλημα και τέλος, ο Κιρκ Χάινριχ αν και δεν ξεχώρισε ποτέ για το ταλέντο του, κατάφερε να «επιβιώσει» στο ΝΒΑ για 13 χρόνια.

Ειδική μνεία χρειάζεται και στον Σιζέφσκι, που εκτός των 5 πρωταθλημάτων στο NCAA με το αγαπημένο του Duke, κατάφερε να κατακτήσει με τους Αμερικανούς 5 χρυσά ολυμπιακά μετάλλια, 2 χρυσά σε Παγκόσμιο Κύπελλο και 2 χάλκινα, είτε ως head coach, είτε ως βοηθός.

Πάνος Σταμούλης
www.bnsports.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης