Τελευταία Νέα
Διεθνή

Moody’s - Credit negative για τις τράπεζες της Τουρκίας η αύξηση των επιτοκίων στο 12% από την κεντρική τράπεζα

Moody’s - Credit negative για τις τράπεζες της Τουρκίας η αύξηση των επιτοκίων στο 12% από την κεντρική τράπεζα
Μετά τις προειδοποιήσεις για τις επιπτώσεις στην ανάπτυξη της τουρκικής οικονομίας, ο οίκος κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες
Τον κώδωνα του κινδύνου για τις τράπεζες της Τουρκίας, κρούει ο οίκος αξιολόγησης Moody’s, στον απόηχο της απόφασης από την κεντρική τράπεζα να αυξήσει τα επιτόκια στο 12%, από 7,5%.
Σύμφωνα με τον αμερικανικό οίκο αξιολόγησης, η απόφαση για σύσφιξη της νομισματικής πολιτικής είναι Credit negative (πιστωτικά αρνητική) για τις τράπεζες της Τουρκίας, καθώς θα οδηγήσει σε συρρίκνωση των εσόδων και στην κερδοφορία τους.
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Moody’s, η αύξηση των επιτοκίων θα έχει ως αποτέλεσμα υψηλότερο εγχώριο κόστος χρηματοδότησης και στασιμότητα στην οικονομική ανάπτυξη της Τουρκίας.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής αναλυτή του οίκου, Irakli Pipia, το γεγονός αυτό θα ασκήσει πιέσεις στην κερδοφορία και την ποιότητα του ενεργητικού των τραπεζών το 2014, με πιστωτικά αρνητικές επιπτώσεις για τις τράπεζες.
Εν τω μεταξύ, ο οίκος αξιολόγησης είχε προειδοποιήσει την Παρασκευή, ότι η απόφαση της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας να αυξήσει το βασικό επιτόκιο στο 12%, θα ενισχύσει την επενδυτική εμπιστοσύνη, ωστόσο είναι απίθανο να ανακόψει το sell-off στην τουρκική λίρα και απειλεί την οικονομική ανάπτυξη.
Ειδικότερα, η Moody’s αναφέρει ότι η άνοδος των επιτοκίων στην Τουρκία μπορεί να φέρει μικρότερη από την προβλεπόμενη ανάπτυξη του 3% το 2014.
«Οι αποφάσεις της κεντρικής τράπεζας της Τουρκίας θα περιορίσουν τη συναλλαγματική αστάθεια, μειώνοντας την χρηματοοικονομική ένταση στην οικονομία και κατά συνέπεια την πιθανότητα κρίσης στο ισοζύγιο πληρωμών», υποστηρίζουν οι αναλυτές του οίκου.
Ωστόσο προειδοποιούν ότι το κόστος αποδυνάμωσης των προοπτικών οικονομικής ανάπτυξης της Τουρκίας, θα είναι σημαντικό.
Παράλληλα, η καθοδική πίεση στην τουρκική λίρα είναι πιθανό να επιμείνει, δεδομένης της περιορισμένης προοπτικής για μείωση του ελλείμματος στο ισοζύγιο πληρωμών», προειδοποιεί η Moody’s.
Σύμφωνα με τους αναλυτές, η Τουρκία βρέθηκε αντιμέτωπη με σημαντικές προκλήσεις, μετά την απόφαση της Federal Reserve των ΗΠΑ να περιορίσει σταδιακά το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων, γεγονός που προκάλεσε γενικευμένη αναταραχή στις αναδυόμενες και φυγή επενδυτών.
Η τουρκική λίρα έχει κερδίσει 1% από την Τρίτη, όταν ελήφθη η απόφαση αύξηση των επιτοκίων από την κεντρική τράπεζα, ανακάμπτοντας από τα χαμηλά έναντι του δολαρίου, στα 2.2675 ανά δολ.
Ο οίκος Moody’s αξιολογεί την πιστοληπτική ικανότητα της Τουρκίας στη βαθμίδα ΒΒΒ-, δηλαδή στην χαμηλότερη επενδυτική βαθμίδα

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης