Τελευταία Νέα
Διεθνή

Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές – Επανεξελέγη πρόεδρος ο M. Schulz

Συνεδριάζει σήμερα η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές – Επανεξελέγη πρόεδρος ο M. Schulz
Διχασμένοι και οι «ευρωφοβικοί»
Συνεδριάζει σήμερα, για πρώτη φορά μετά τις Ευρωεκλογές, η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με τις πολιτικές ισορροπίες και συσχετισμούς να παρουσιάζουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.
Πρόεδρος του Σώματος επανεξελέγη, όπως αναμενόταν, ο γερμανός Σοσιαλδημοκράτης Martin Schulz με 409 ψήφους σε σύνολο 612 έγκυρων ψηφοδελτίων, μετά και τη συμφωνία που επήλθε ανάμεσα στους Σοσιαλδημοκράτες, το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα και τους Φιλελεύθερους.
Από τους 751 ευρωβουλευτές, ψήφισαν οι 723, ενώ καταγράφηκαν 111 λευκά και άκυρα ψηφοδέλτια, τα οποία δεν προσμετρήθηκαν στη διαμόρφωση του αποτελέσματος.
Σημειώνεται ότι η θητεία του κ. Schulz είναι διετής.
Ο υποψήφιος Βρετανός Σαγιάντ Καρίμ από την Ομάδα των Ευρωπαίων Μεταρρυθμιστών έλαβε 101 ψήφους, ενώ ο Ισπανός Πάμπλο Ιγκλέσιας από την Ομάδα της Ενωτικής Αριστεράς και η υποψήφια των Πρασίνων Ουλρίκε Λούνατσεκ έλαβαν από 51 ψήφους.
Βάσει της κατανομής των εδρών, είναι προφανές πως οι τέσσερις φιλευρωπαϊκές δυνάμεις (Λαϊκό Κόμμα, Σοσιαλιστές, Φιλελεύθεροι και Πράσινοι) θα πρέπει στο εξής να συμμαχούν ολοένα και περισσότερο προκειμένου να ξεπεράσουν το «σκόπελο» των ευρωσκεπτικιστικών και ευρωφοβικών πολιτικών δυνάμεων.
Είναι χαρακτηριστικό πως το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα μετρά 221 ευρωβουλευτές και οι Σοσιαλιστές 191, δυνάμεις που τους δίνουν μια οριακή πλειοψηφία 412 βουλευτών επί συνόλου 751.
Συνεπώς για μια σειρά θεμάτων θα απαιτηθεί η συνδρομή των 67 ευρωβουλευτών των Φιλελευθέρων, ενδεχομένως και των 50 βουλευτών των Πρασίνων.
Τους νέους συσχετισμούς και τις εύθραυστες ισορροπίες στο νέο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο παραδέχθηκε και ο πρόεδρος του ΕΛΚ Τζόζεφ Ντολ
«Είναι ένα άλλο Κοινοβούλιο. Εάν το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θέλει να διατηρήσει τον χαρακτήρα του, χρειάζεται ενότητα όλων των δημοκρατικών δυνάμεων» τόνισε ο Ντολ.
Ωστόσο, οι ευρωσκεπτικιστές εμφανίζονται και αυτοί διχασμένοι.
Η Ευρώπη της Ελευθερίας του Βρετανού Νάιτζελ Φάρατζ (από το UKIP) αριθμεί 48 βουλευτές και αποτελεί τον άξονα της πολιτικής ομάδας των Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών, που κατόρθωσε να αναδειχθεί σε τρίτη δύναμη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου με 70 βουλευτές με τη συνδρομή του Ιταλού Μπέπε Γκρίλο και την προσχώρηση της Γαλλίδας Ζοέλ Μπερζερόν, η οποία εξελέγη με το Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν αλλά στη συνέχεια ανεξαρτητοποιήθηκε.
Αντιθέτως η Μαρίν Λε Πεν δεν κατόρθωσε να συγκροτήσει πολιτική ομάδα.
Σημειώνεται ότι η Ευρωπαϊκή Ενωτική Αριστερά θα εκπροσωπηθεί από 52 βουλευτές.

(Πρώτη ενημέρωση 09:00, 1η Ιουλίου 2014)

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης