Τελευταία Νέα
Διεθνή

Επανασχεδιασμό της ενιαίας τραπεζικής αγοράς συστήνει ο Coeure (ΕΚΤ) - Έτσι θα περιοριστεί η υπερχρέωση στις τράπεζες

tags :
Επανασχεδιασμό της ενιαίας τραπεζικής αγοράς συστήνει ο Coeure (ΕΚΤ) - Έτσι θα περιοριστεί η υπερχρέωση στις τράπεζες
Εκτός από την καλύτερη ενσωμάτωση των αρχών της διακυβέρνησης, η διαδικασία πρέπει να στηρίζεται στη βελτίωση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής και διαχείρισης των κεφαλαίων λιανικής
Να επανασχεδιαστεί η ενιαία αγορά ροής κεφαλαίων στην Ευρωζώνη προτείνει το μέλος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Benoit Coeure, ώστε να αντιμετωπιστεί το ζήτημα της αποτελεσματικής διαχείρισης ενός υπερμεγέθους τραπεζικού κλάδου.
Μιλώντας σε συνέδριο της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη, ο Coeure διαπίστωσε ότι η πρόσφατη παγκόσμια οικονομική κρίση μας έχει κάνει να ξανασκεφτούμε τη συμβολή του χρηματοπιστωτικού τομέα στην πραγματική οικονομία.
Η παγκόσμια οικονομική κρίση οδηγήθηκε, σε μεγάλο βαθμό, από έναν υπερμεγέθη και υπεμοχλευμένο χρηματοπιστωτικό τομέα, του οποίου ο κίνδυνος ήταν να αφεθεί ανεξέλεγκτο από τις ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές.
"Πιστεύουμε ότι έχουμε μάθει το μάθημά μας και η πρόσφατη σύγχυση πολιτικών πρωτοβουλιών αντανακλά, σε μεγάλο βαθμό, μία νέα αντίληψη για το αποσταθεροποιητικό ρόλο ενός υπερμεγέθους χρηματοπιστωτικού τομέα".
Η μέχρι τώρα εμπειρία δείχνει ότι το μέγεθος του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να επιδεινώσει το trade-off μεταξύ οικονομικής αποτελεσματικότητας και χρηματοπιστωτικής σταθερότητας.
Οι κανονιστικές μεταρρυθμίσεις που είναι τώρα σε ισχύ και οι πρόσφατες αλλαγές στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική εποπτείας, σε συνδυασμό με την ανανεωμένη ενιαία αγορά για το κεφάλαιο στην Ευρώπη, θα αντιμετωπίσει το πρόβλημα του trade-off.
Επίσης, ο Coeure απέδωσε την επίδραση της χρηματοδότησης στην ανάπτυξη σε τουλάχιστον πέντε πιθανές εξηγήσεις.
Πρώτον, ο χρηματοπιστωτικός τομέας έχει σταδιακά επεκτείνει το πεδίο εφαρμογής του, πέρα από την παραδοσιακή δραστηριότητα της διαμεσολάβησης.
Δεύτερον, το χρηματοπιστωτικό σύστημα μπορεί να αυξηθεί πάρα πολύ σε σχέση με την πραγματική οικονομία.
Τρίτον, η επέκταση του χρηματοπιστωτικού τομέα μπορεί να σηματοδοτήσει μια κακή κατανομή των πιστώσεων σε λιγότερο παραγωγικές οικονομικές δραστηριότητες.
Τέταρτον, ένας τεράστιος οικονομικός τομέας μπορεί να αντανακλά την αυξημένη ανάληψη κινδύνων.
Πέμπτον, υπάρχει μια σύνδεση μεταξύ του μεγέθους του χρηματοπιστωτικού τομέα και την πολυπλοκότητά του.

Η πολιτική απάντηση

Τώρα που έχουμε εντοπίσει το πρόβλημα, ποια είναι η λύση;, αναρωτιέται ο Coeure.
Η Ευρώπη πρέπει να κινηθεί εκ νέου προς τη δημιουργία μιας πραγματικής ενιαίας αγοράς για το κεφάλαιο.
Ο Coeure ξεκαθαρίζει ότι δεν εννοεί τη σύγκλιση των τιμών των χρηματοοικονομικών περιουσιακών στοιχείων.
Η κρίση παρείχε μια οδυνηρή υπενθύμιση των ορίων αυτών των μέτρων της οικονομικής ολοκλήρωσης.
Ο Coeure εννοεί μια «γνήσια» σύγκλιση, σύμφωνα με την οποία οι οικονομικοί πόροι που διατίθενται στη σχέση κινδύνου-απόδοσης και όχι στην τοποθεσία.
Με αυτόν τον τρόπο θα μειωθούν με φυσικό τρόπο οι αρνητικές επιπτώσεις ενός υπερχρεωμένου χρηματοπιστωτικού τομέα, μειώνοντας την πιθανότητα για αναποτελεσματικά όρια.
Πώς μπορεί να επιτευχθεί μια ενιαία αγορά για το κεφάλαιο;
Εκτός από την καλύτερη ενσωμάτωση των αρχών της διακυβέρνησης, η διαδικασία στηρίζεται στη βελτίωση της ολοκλήρωσης της τραπεζικής και διαχείρισης των κεφαλαίων λιανικής.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης