Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dijsselbloem (Eurogroup): Να μην επαναπαύεται η Γερμανία - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - «Όχι» στη χρήση κεφαλαίων από τον ESM

Dijsselbloem (Eurogroup): Να μην επαναπαύεται η Γερμανία - Απαραίτητες οι μεταρρυθμίσεις - «Όχι» στη χρήση κεφαλαίων από τον ESM
Η Γερμανία πρέπει να τονώσει τις δημόσιες επενδύσεις, σύμφωνα με τον πρόεδρο του Eurogroup
Να μην επαναπαύεται στις δάφνες της καλεί τη Γερμανία ο πρόεδρος του Eurogroup, J. Dijsselbloem.
Λίγο πριν την έναρξη των εργασιών του άτυπου συμβουλίου των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης ο επικεφαλής του Eurogroup και υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας, κάλεσε τη Γερμανία να μην επαναπαύεται στις δάφνες των μεταρρυθμίσεων που έκανε πριν από χρόνια στον τομέα εργασίας.
«Μεταρρυθμίσεις δεν είναι κάτι που κάνει κάποιος πριν δέκα ή είκοσι χρόνια», δήλωσε ο Dijsselbloem στην εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung στο περιθώριο της ετήσιας συνόδου του ΔΝΤ και της Παγκόσμιας Τράπεζας, όπως μεταδίδει η Deutsche Welle.
«Η Γερμανία πρέπει να επαγρυπνά για να παραμείνει ανταγωνιστική, δεν μπορεί κανείς να είναι ικανοποιημένος με μεταρρυθμίσεις που έκανε τα προηγούμενα χρόνια», τόνισε, υπονοώντας τη δέσμη μεταρρυθμίσεων που έγιναν στην αγορά εργασίας επί καγκελαρίας του σοσιαλδημοκράτη Γκέρχαρντ Σρέντερ, γνωστές ως Hartz IV.
Οι προειδοποιήσεις προς τη Γερμανία γίνονται υπό το πρίσμα των συζητήσεων περί ανάπτυξης και μεταρρυθμίσεων που θα συνεχιστούν στη διάρκεια του σημερινού Eurogroup, όπως σημειώνει η Deutsche Welle.
O πρόεδρος του Eurogroup επαίνεσε τις μικρές χώρες, όπως αυτές της Βαλτικής, αλλά και χώρες σε κρίση, όπως την Ισπανία, την Πορτογαλία και την Ιρλανδία, για το ότι μετά από χρόνια ριζικών μεταρρυθμίσεων επέστρεψαν σε θετικά ποσοστά ανάπτυξης.
Δεν συμβαίνει το ίδιο όμως με τις μεγάλες χώρες, όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, ακόμη και τη Γερμανία, οι οποίες θα πρέπει κατά τον επικεφαλής του Eurogroup να διατηρήσουν την ανταγωνιστικότητά τους.
Ο Dijsselbloem. αναφέρθηκε πιο συγκεκριμένα στη μείωση του ορίου συνταξιοδότησης που αποφάσισε η κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού στη Γερμανία, «ως μέτρο που πηγαίνει σε εντελώς διαφορετική κατεύθυνση από ό,τι σε άλλες χώρες».
Επικρίσεις έκανε και σε ό,τι αφορά τις μειωμένες επενδύσεις της Γερμανίας σε τομείς, όπως την έρευνα, την τεχνολογία, την παιδεία, τις υποδομές.
«Η Γερμανία θα μπορούσε να μεταφέρει τα κονδύλια για δημόσιες επενδύσεις σε άλλον προϋπολογισμό ή να εκμεταλλευτεί τα δημοσιονομικά περιθώρια, οι Βρυξέλλες δεν απαιτούν έναν πλήρως ισοσκελισμένο προϋπολογισμό», τόνισε εμφατικά.
Παράλληλα, ωστόσο, προειδοποίησε να μην υπερτονίζεται η σημασία των δημοσίων επενδύσεων.
«Η απελευθέρωση της αγοράς παροχής υπηρεσιών για επενδυτές, για νέους ανθρώπους, η επιτάχυνση της διαδικασίας του επιχειρείν και η μείωση της γραφειοκρατίας είναι πολύ πιο σημαντικές παράμετροι για να φέρουν πίσω ιδιώτες επενδυτές», υπογράμμισε ο Ντάισελμπλουμ.

Αρνητικός στη χρήση κεφαλαίων από τον ESM
Αρνητικός εμφανίστηκε στην πρόταση για χρήση κεφαλαίων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την τόνωση των επενδύσεων.
«O ESM δεν δημιουργήθηκε ως επενδυτικό ταμείο, αλλά ως εργαλείο διαχείρισης των κρίσεων. Και έτσι θα πρέπει να παραμείνει».
Εν όψει της συζήτησης στο σημερινό Eurogroup για τα δημοσιονομικά ελλείμματα και τους περιοριστικούς όρους που προβλέπει το Σύμφωνο Σταθερότητας ο Dijsselbloem.έστειλε μέσω της γερμανικής εφημερίδας μήνυμα σε όλες τις χώρες να μην αγνοούν το Σύμφωνο Σταθερότητας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης