Τελευταία Νέα
Διεθνή

Carney (BoE): Σε περίπτωση λάθους να ανακαλείται ο μισθός των τραπεζιτών

Carney (BoE): Σε περίπτωση λάθους να ανακαλείται ο μισθός των τραπεζιτών
Η πρόταση του διοικητή της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας αφορά τόσο τα bonus και τα επιμίσθια, όσο και τον σταθερό μισθό
«Πρέπει να υπάρξει ένα νομοθετικό πλαίσιο που να θέτει τους μισθούς και τα επιμίσθια των τραπεζιτών σε κίνδυνο», ανέφερε ο διοικητής της BoE, Mark Carney, στα πλαίσια ομιλίας του στην Σιγκαπούρη.
Ο Carney θεωρεί ότι σε περίπτωση λάθους ο τραπεζίτης οφείλει να πληρώσει, δίνοντας πίσω μέρος των απολαβών του.
Σε πολλές χώρες δημιουργήθηκαν νέοι κανόνες για τις αποζημιώσεις των τραπεζιτών, σύμφωνα με τους οποίους μπαίνει πλαφόν στα επιμίσθια τους, καθώς αυτά είχαν αρχίσει να ξεπερνούν τα λογικά όρια.
Σύμφωνα, μάλιστα με μεταρρυθμίσεις της ΕΕ, το επιμίσθιο ενός τραπεζίτη δεν μπορεί να ξεπερνά τον βασικό μισθό, ή αν τον ξεπερνά, μόνο με την σύμφωνη γνώμη του διοικητικού συμβουλίου, δεν γίνεται να είναι διπλάσιος του βασικού μισθού.
Ωστόσο, τα στοιχεία δείχνουν, ότι πολλές τράπεζες προέβησαν, αντισταθμίζοντας τον κανόνα για τα bonus, σε αυξήσεις των βασικών μισθών.
Το μεγάλο πρόβλημα, που προκύπτει ως παράπλευρη απώλεια, είναι ότι αυτόματα μειώνεται το ποσό που δύναται να ανακληθεί, το οποίο περιορίζεται αυτή την στιγμή στα επιμίσθια.
Ως εκ τούτου, ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Αγγλίας θεωρεί ότι και οι βασικοί μισθοί πρέπει να τεθούν σε κίνδυνο.
«Με αυτό τον τρόπο, θα υπάρξει ξανά εμπιστοσύνη στο πρόσωπο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων», σχολίασε ο Carney στην Σιγκαπούρη.
Η πρότασή του έρχεται λίγο μόλις καιρό αφότου επιβλήθηκαν τα πρόστιμα για το σκάνδαλο Forex, σε 5 μεγάλες διεθνείς τράπεζες, συνολικού ύψους 4,3 δισ. δολαρίων.
«Εκτιμούμε ότι οι διοικητές και τα υψηλόβαθμα στελέχη πρέπει να είναι υπεύθυνα για την θεσμοθέτηση των κανόνων στα ιδρύματά τους», πρόσθεσε ο Carney, ο οποίος χαρακτήρισε «άξια συζήτησης» την πρόταση του προέδρου της Fed NY, William Dudley, για «ομόλογα απόδοσης» στους μεγαλοτραπεζίτες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης