Τελευταία Νέα
Διεθνή

El Mundo: Σε απομόνωση η Ελλάδα στο Eurogroup - Ο Τσίπρας αναζητά συμμάχους σε όλο τον κόσμο

El Mundo: Σε απομόνωση η Ελλάδα στο Eurogroup - Ο Τσίπρας αναζητά συμμάχους σε όλο τον κόσμο
Αναζητά στήριξη στη Ουάσιγκτον και τους συμμάχους του σε Γαλλία και Ιταλία
Σε απόλυτη μειοψηφία και απομόνωση βρίσκεται η Ελλάδα έναντι των ευρωπαίων εταίρων της, που ζητούν από τη χώρα την τήρηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί από τις προηγούμενες κυβερνήσεις, σημειώνεται σε δημοσίευμα της ισπανικής εφημερίδας El Mundo.
Η μοναδική στήριξη που έχει η Ελλάδα είναι αυτή από την Κύπρο, που επίσης έχει διασωθεί και αντιμετωπίζει μεγάλες οικονομικές δυσκολίες.
Ο έλληνας πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, σημειώνεται, έχει προσπαθήσει να βρει νέους συμμάχους τις τελευταίες εβδομάδες και δεν τα έχει πάει άσχημα.
Τα πρώτα του ταξίδια μετά την ανάληψη της εξουσίας αποκάλυψαν τη στρατηγική του.
Ο Αλ. Τσίπρας επισκέφθηκε τη Γαλλία και την Ιταλία σε αναζήτηση στήριξης, όμως τόσο το Παρίσι όσο και η Ρώμη έχουν ξεκαθαρίσει ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις υποσχέσεις της.
Βεβαίως και οι δύο χώρες προσέφεραν μια ελαφρά στήριξη στον έλληνα πρωθυπουργό τονίζοντας την ανάγκη αλλαγής πορείας στην Ευρώπη.
Ανάλογη θέση έχει τηρήσει και η Αυστρία, ενώ δεν είναι ασήμαντη και η προσπάθεια στήριξης από την Ουάσιγκτον.
Αν και δεν στηρίζει ανοιχτά τα σχέδια του Αλ. Τσίπρα, έχει επιδείξει το ενδιαφέρον της για την ύπαρξη μιας συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, υπενθυμίζοντας τις θυσίες που έχουν κάνει οι Έλληνες.
Παράλληλα, και ο πρόεδρος Obama έφθασε να ρωτήσει την περασμένη εβδομάδα τη γερμανίδα καγκελάριο Merkel πώς η Ευρώπη και το ΔΝΤ θα μπορούσαν να εργαστούν με την ελληνική κυβέρνηση προκειμένου να βρουν έναν δρόμο ώστε η Ελλάδα να επιστρέψει στη βιώσιμη ανάπτυξη μέσα στη ζώνη του ευρώ.
Επίσης, αξιωματούχοι του αμερικανικού υπουργείου Οικονομικών είχαν συναντήσεις στην Αθήνα με τους έλληνες ομολόγους τους.
Αυτή η στήριξη θα μπορούσε να έχει και γεωπολιτικό ενδιαφέρον εξαιτίας της προσέγγισης της νέας ελληνικής κυβέρνησης με τη Ρωσία.
Πάντως, ο έλληνας πρωθυπουργός δεν αναζητά στήριξη μόνο από κράτη, αλλά και από σημαντικούς διεθνείς οργανισμούς, όπως ο ΟΟΣΑ, που φαίνεται να αποτελεί έναν ακόμη σύμμαχό του, ενώ έχει δεχθεί συμβουλευτικό έργο από τη μεγάλη νεοϋορκέζικη εταιρεία Lazard, η οποία ειδικεύεται στο να βοηθά χώρες που έχουν προβλήματα χρέους.
Ο έλληνας πρωθυπουργός δεν φείδεται προσπαθειών για να βρει συμμάχους υπέρ των στόχων του, καταλήγει το άρθρο.

www.bankingnews.gr


Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης