Τελευταία Νέα
Διεθνή

Telegraph: Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η σημασία της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες

Telegraph: Η χρεοκοπία της Ελλάδας και η σημασία της για τις ευρωπαϊκές οικονομίες
Καθώς η Ελλάδα οδεύει στη χρεοκοπία, τι σημαίνει αυτό για τις άλλες οικονομίες της Ευρώπης
Η Ελλάδα χρεοκόπησε το βράδυ της Τρίτης, καθώς δεν κατέστη δυνατό να πληρώσει στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο το ποσό του 1,6 δισ. ευρώ, σημειώνει η βρετανική εφημερίδα «Telegraph».
Οι μακρές, αδιέξοδες συζητήσεις με τους πιστωτές της, επισημαίνεται στο δημοσίευμα, απέτυχαν να καταλήξουν στην εκταμίευση έκτακτης χρηματοδότησης, που ήταν απαραίτητη για να επιβιώσει η χώρα και ο χρόνος εξαντλείται για την Ελλάδα ώστε να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της.
Η χώρα πλέον είναι αντιμέτωπη με την έξοδο από το ευρώ και την επιστροφή σε εθνικό νόμισμα.

Πόσο σημαντική είναι η Ελλάδα

Με βάση οικονομικούς όρους, η χώρα είναι σχετικά μικρή.
Η ελληνική οικονομία αντιστοιχεί σε λιγότερο από το 2% του συνόλου της Ε.Ε., ενώ συγκρινόμενη με τις χώρες εκτός της Ε.Ε., η Ελλάδα είναι ακόμη μικρότερη, αντιπροσωπεύοντας περί το 0,4% της παγκόσμιας οικονομίας.
Το Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν είναι περίπου στα 241 δισ. δολάρια, ποσό πολύ μικρότερο από αρκετές πόλεις των ΗΠΑ.
Ως μέτρο σύγκρισης, η οικονομική παραγωγή της Βρετανίας είναι 2,5 τρισ. δολάρια.

piiiiiiiiiiiiiiiiiiiiii.jpg

Γιατί έχει τόσο μεγάλη σημασία η Ελλάδα

Η Ελλάδα δεν είναι η μόνη χώρα που σύρεται από το χρέος.
Ενώ το δημόσιο χρέος της Ελλάδας είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., φθάνοντας στο 177% του ΑΕΠ της, το χρέος της Ιταλίας και της Πορτογαλίας δεν είναι πολύ μικρότερα, ήτοι στο 132% και 130% αντίστοιχα.
Αν η Ελλάδα αποφασίσει να αποχωρήσει από το ευρώ, ορισμένου ανησυχούν ότι αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει σε μετάδοση της κρίσης.
Επενδυτές θα μπορούσαν να πανικοβληθούν και να αρχίσουν να αποσύρουν τα χρήματά τους από άλλες εύθραυστες οικονομίες.

Embedded image permalink

Ένα Grexit θα είχε περαιτέρω σημασία, καθώς θα σήμαινε ότι ένας δανειζόμενος, παρά ένας δανειστής, είναι αυτός που ελέγχει την κατάσταση και αυτό θα μπορούσε να οδηγήσει ώστε και άλλες χρεωμένες οικονομίες να επανεξετάσουν πώς θα διαχειριστούν τα χρέη τους.
Ωστόσο, η γενική αίσθηση μεταξύ των αναλυτών είναι ότι ένα Grexit θα είχε περιορισμένο αντίκτυπο στις άλλες χώρες, κυρίως σε οικονομικούς όρους.
«Η μετάδοση δεν είναι συστημική, είναι καθαρά πολιτικός ο φόβος μετάδοσης», σημειώνει ο Jason Ambrose της Vanda Securities και προσθέτει ότι «δεν θα μετατραπεί σε "λιώσιμο" των χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας (Ιταλία και Ισπανία έχουν κάνει μεγάλα βήματα μπροστά)».

Η επίπτωση στις άλλες οικονομίες

Οι αγορές είναι ο κύριος δείκτης του πώς οι μεγάλοι επενδυτές αντιδρούν προς το παρόν στην ελληνική κρίση.
Ενώ το ευρώ υποχώρησε περισσότερο από 1,5% έναντι του δολαρίου την Τρίτη, καθώς οι αγορές αντέδρασαν στην πιθανότητα μιας ελληνικής χρεοκοπίας, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν έκτοτε σταθεροποιηθεί, ενώ τα σημάδια πανικού στις αγορές είναι λίγα.
Οι μετοχές στην Ευρωζώνη ανέκαμψαν την Τρίτη, καθώς οι επενδυτές εμπιστεύονται την Ευρώπη ότι θα μπορέσει να αντιπαλέψει τη μετάδοση της κρίσης έναντι της κορύφωσης της κρίσης το 2011.

Τι συμβαίνει με τη Βρετανία

Η άμεση έκθεση της Βρετανίας στην Ελλάδα είναι περιορισμένη, αν και υπάρχουν έμμεσοι κίνδυνοι αν ένα Grexit διαταράξει τις οικονομίες της Ευρωζώνης, που αποτελούν τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Βρετανίας.
Μάλιστα, ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, George Osborne, προειδοποίησε ότι η Βρετανία δεν πρέπει να υποτιμήσει τον αντίκτυπο μιας εξόδου της Ελλάδας από τη ζώνη του ευρώ.
«Η ελληνική κρίση είναι μαζί μας εδώ και πέντε χρόνια και είναι μια από τους μεγαλύτερους εξωτερικούς οικονομικούς κινδύνους για τη βρετανική οικονομία», δήλωσε χθες, Τρίτη.
Οι τέσσερις μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες, Alpha, Eurobank, Εθνική και Πειραιώς, έχουν όλες υποκαταστήματα στη Βρετανία.
Ωστόσο, οι ισολογισμοί τους είναι μικροί, με συνολικές καταθέσεις λιγότερες των 225 εκατ. στερλινών.

Άλλοι κίνδυνοι

Η πολιτική μετάδοση της κρίσης είναι ένα εν δυνάμει επικίνδυνο θέμα που πρέπει να συζητηθεί.
Ορισμένοι σημειώνουν ότι δεν θα έπρεπε ποτέ να επιτραπεί στην Ελλάδα να εισέλθει στην Ευρωζώνη, καθώς δεν έχει επιδείξει ενδιαφέρον σχετικά με τους κανόνες για τα επίπεδα χρέους που πρέπει να τηρούν τα κράτη μέλη.

Embedded image permalink

Οι ευρωπαίοι ηγέτες θα πρέπει τώρα να σκεφτούν πώς οι θεσμοί θα μπορέσουν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον διασώσεις.
Ο κίνδυνος του ελληνικού παραδείγματος θα μπορούσε να οδηγήσει και άλλες χώρες να πέσουν σε έναν φαύλο κύκλο χρέους δανειζόμενες προκειμένου να ηρεμήσουν μέχρι αυτό να ξανασυμβεί.
Αυτό αποτελεί ήδη πηγή εντάσεων μέσα στην Ευρωζώνη, με τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη πιστώτρια της Ελλάδας, να απαιτεί επανειλημμένως λιτότητα προκειμένου να μειωθεί το χρέος και με τον έλληνα πρωθυπουργό να απαντά ότι δεν ακολουθήσει τη λιτότητα εις το διηνεκές.

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης