Τελευταία Νέα
Διεθνή

Ανίερες μεθοδεύσεις Biden για να «δέσει» τις ΗΠΑ στην Ουκρανία – Προωθείται σχέδιο 10ετούς συμφωνίας ασφαλείας

Ανίερες μεθοδεύσεις Biden για να «δέσει» τις ΗΠΑ στην Ουκρανία – Προωθείται σχέδιο 10ετούς συμφωνίας ασφαλείας
Βασικός σκοπός για το «κλείδωμα» μιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας θα ήταν να παραμείνει απρόσβλητη από πιθανή παρέμβαση μιας μελλοντικής κυβέρνησης Donald Trump
Σε ανίερες μεθοδεύσεις προκειμένου να εγκλωβίσει τις ΗΠΑ στην Ουκρανία επιδίδεται τελευταία ο Αμερικανός πρόεδρος Joe Biden, σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτονται από το γραφείο του Volodymyr Zelensky.
Μετά από το πακέτο βοήθειας ύψους 61 δισ. δολαρίων για την άμυνα της Ουκρανίας, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky συνεργάζεται με την Ουάσιγκτον για μια διμερή συμφωνία ασφαλείας που θα διαρκέσει δέκα χρόνια.
«Εργαζόμαστε ήδη σε ένα συγκεκριμένο κείμενο», είπε ο Zelensky σε μια βιντεοσκοπημένη ομιλία.
«Στόχος μας είναι να κάνουμε αυτή τη συμφωνία την ισχυρότερη από όλες».
"Συζητάμε τα συγκεκριμένα θεμέλια της ασφάλειας και της συνεργασίας μας.
Εργαζόμαστε επίσης για τον καθορισμό συγκεκριμένων επιπέδων υποστήριξης για φέτος και τα επόμενα 10 χρόνια."
Ανέφερε ότι πιθανότατα θα περιλαμβάνει συμφωνίες για μακροπρόθεσμη υποστήριξη με επίκεντρο τον στρατιωτικό εξοπλισμό και την κοινή παραγωγή όπλων, καθώς και τη συνέχιση της βοήθειας για την ανοικοδόμηση της χώρας.
«Η συμφωνία θα πρέπει να είναι πραγματικά υποδειγματική και να αντικατοπτρίζει τη δύναμη της αμερικανικής ηγεσίας», πρόσθεσε ο Zelensky.

Στόχος να «κλειδώσει» μια μακροπρόθεσμη συμφωνία

Αλλά τελικά ένας βασικός σκοπός για το «κλείδωμα» μιας τέτοιας μακροπρόθεσμης συμφωνίας θα ήταν να παραμείνει απρόσβλητη από πιθανή παρέμβαση μιας μελλοντικής κυβέρνησης Donald Trump.
Όπως εξήγησε πρόσφατα η Wall Street Journal, στόχος του Λευκού Οίκου είναι να διασφαλίσει ότι η Ουκρανία θα είναι αρκετά ισχυρή στο μέλλον για να αποτρέψει τη Ρωσία από το να της επιτεθεί ξανά.
Πιο άμεσα, οι δυτικοί σύμμαχοι της Ουκρανίας ελπίζουν να αποθαρρύνουν το Κρεμλίνο να πιστεύει ότι μπορεί να περιμένει να φύγει η κυβέρνηση Biden.

Η περίπτωση Trump

Έτσι, αναζητούνται τρόποι να «κλειδώσουν» τις υποσχέσεις υποστήριξης και να περιορίσουν τις δυνατότητες των μελλοντικών κυβερνήσεων να κάνουν πίσω, εν μέσω φόβων στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες ότι ο Donald Trump, εάν ανακτήσει τον Λευκό Οίκο, θα επιδιώξει να περιορίσει τη βοήθεια.
Ο Trump έχει ένα μεγάλο προβάδισμα στο προκριματικό πεδίο των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές, αλλά έχασε τις εκλογές του 2020 από τον Πρόεδρο Biden και έχει κατηγορηθεί σε τέσσερις ποινικές υποθέσεις σε πολιτειακά και ομοσπονδιακά δικαστήρια.
Όσον αφορά το πρώτο της νέο πακέτο όπλων μετά την έγκριση των 61 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η κυβέρνηση Biden ανακοίνωσε νέα πακέτα όπλων συνολικού ύψους 7 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Οι ΗΠΑ έχουν δεσμευθεί να μεταφέρουν όπλα στο Κίεβο, δεδομένου ότι από όλους τους δείκτες οι δυνάμεις τους δεν τα πάνε καλά στην πρώτη γραμμή.
Αλλά όλα αυτά σημαίνουν ότι ο πόλεμος θα παραταθεί και αυτό θέτει τις διαπραγματεύσεις πολύ πιο μακριά στον ορίζοντα, παρά τις καθημερινές παραδοχές ότι οι δυνάμεις της Ουκρανίας νικήθηκαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης