Τελευταία Νέα
Διεθνή

FAZ: Ικανοποιημένη η γερμανική ελίτ από Schaeuble και Merkel – Η πλειονότητα επιθυμεί ένα Grexit

FAZ: Ικανοποιημένη η γερμανική ελίτ από Schaeuble και Merkel – Η πλειονότητα επιθυμεί ένα Grexit
Δημοσκόπηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του επιχειρηματικού και πολιτικού γερμανικού κόσμου
Ικανοποιημένη είναι η γερμανική ελίτ από την καγκελάριο της χώρας, Angela Merkel, αγαπημένος πολιτικός είναι ο υπουργός Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, ενώ η πλειονότητα εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, κάτι που θα παρουσίαζε πλεονεκτήματα τόσο για τους Έλληνες όσο και την Ευρωζώνη.
Τα παραπάνω εξάγονται από νέα δημοσκόπηση μεταξύ υψηλόβαθμων στελεχών του επιχειρηματικού και πολιτικού κόσμου της Γερμανίας, η οποία πραγματοποιήθηκε από το ινστιτούτο Allensbach για λογαριασμό του περιοδικού «Capital» και της εφημερίδας «Frankfurter Allgemeine» και η οποία παρουσιάστηκε σήμερα, Τετάρτη, στο Βερολίνο.
Τα επίπεδα αποδοχής της γερμανίδας καγκελάριου, Angela Merkel, σύμφωνα με τη διευθύντρια του ινστιτούτου Allensbach, Renate Kocher, είναι ανώτερα έναντι οποιουδήποτε άλλου προηγούμενου καγκελάριου και έχουν αυξηθεί έναντι αυτών της αντίστοιχης δημοσκόπησης που είχε λάβει χώρα το 2014.
Το 82% της αποδίδει υψηλή ικανότητα να επιβάλλει τις απόψεις της, το 76% σημειώνει ότι έχει μεγάλη πολιτική διακριτικότητα, το 69% την αξιολογεί ως έξυπνη στρατηγό και ένα 68% τη βλέπει ως ανταγωνιστική καγκελάριο με μεγάλη γνώση των προβλημάτων.
Όσον αφορά τον γερμανό υπουργό Οικονομικών, Wolfgang Schaeuble, το 92% των συμμετεχόντων στη δημοσκόπηση εκτιμά ότι κάνει πολύ καλά τη δουλειά του, κάτι που του αποδίδουν με βάση τη δουλειά που έχει κάνει σχετικά με την ελληνική κρίση και εν μέρει επειδή έχει καταφέρει να μηδενίσει το έλλειμμα στα δημόσια οικονομικά.
Η αποδοχή του Schaueble έχει αυξηθεί, ενώ ένα 46% δηλώνει ικανοποιημένο από τη δουλειά της κυβέρνησης, ποσοστό αυξημένο κατά τέσσερις μονάδες έναντι του 2014.
Ωστόσο, υπάρχει ένα 48% που δηλώνει «απογοητευμένο από τη δουλειά της κυβέρνησης».
Σε αυτό το σημείο υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του επιχειρηματικού και του πολιτικού κόσμου, καθώς το 52% των επιχειρηματιών που ρωτήθηκαν στη δημοσκόπηση, δηλώνει απογοητευμένο από τη γερμανική κυβέρνηση, ενώ ένα 52% των πολιτικών δηλώνει ικανοποιημένο.
Η Ελλάδα είναι ένα θέμα στο οποίο επίσης καταγράφονται διαφορές και μάλιστα, ακόμη μεγαλύτερες: ενώ το 60% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα έπρεπε να αποχωρήσει από τη ζώνη του ευρώ, το 62% των πολιτικών στελεχών πιστεύει ότι πρέπει να παραμείνει.
Αν ληφθεί υπόψη το σύνολο των ερωτηθέντων, το 55% των συμμετεχόντων είναι υπέρ ενός Grexit.
Το 57% των επιχειρηματιών εκτιμά ότι ένα Grexit θα παρουσιάζε πλεονεκτήματα για την Ευρωζώνη και ένα 54% εκτιμά ότι αυτή η επιλογή θα αποτελούσε μια καλή ευκαιρία και για την Ελλάδα.
«Εκτιμώ ότι οι πιθανότητες που θα παρουσιάζονταν για την Ελλάδα από μια αποχώρησή της από τη ζώνη του ευρώ δεν έχουν συζητηθεί επαρκώς», σημείωσε η Renate Kocher σχολιάζοντας τα σχετικά στοιχεία.
Αν και στη δημοσκόπηση δεν υπάρχουν αντίστοιχα στοιχεία, η διευθύντρια του ινστιτούτου Allensbach υποστηρίζει ότι η πλειονότητα των στελεχών εκτιμά ότι η Ελλάδα θα παραμείνει στο ευρώ, διότι τόσο η Ευρωζώνη όσο και η Αθήνα επιδεικνύουν τη σχετική πολιτική βούληση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης