Τελευταία Νέα
Διεθνή

Coeure (EKT): Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls

tags :
Coeure (EKT): Μετά την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, η άρση των capital controls
«Οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από νευρικότητα»
Η πιθανότητα «χαλάρωσης» των capital controls πριν την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών παραμένει εξαιρετικά μικρή, υποστήριξε ο Benoit Coeure, μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ.
Μιλώντας στην εφημερίδα «Boersen Zeitung», ο κ. Coeure υποστήριξε ότι η πλήρης άρση των κεφαλαιακών περιορισμών δεν μπορεί να καταστεί δυνατή πριν την ολοκλήρωση της διαδικασίας ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η οποία θα λάβει χώρα το συντομότερο δυνατό.
«Χρειαζόμαστε λίγες εβδομάδες προκειμένου να αποτιμήσουν την κατάσταση» διευκρίνισε εν συνεχεία.
Παράλληλα, αποκάλυψε ότι η ΕΚΤ δεν έχει συζητήσει εκ νέου το ζήτημα αποδοχής των ελληνικών κρατικών ομολόγων ως εγγυήσεις για την παροχή ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, γνωστό και ως «waiver».
Σημειώνεται ότι η άρση του waiver είχε πραγματοποιηθεί στα τέλη Φεβρουαρίου, αναγκάζοντας τις τράπεζες να προσφύγουν στον Έκτακτο Μηχανισμό Ρευστότητας (ELA).
Όσον αφορά το νέο πακέτο βοήθειας, υποστήριξε ότι χαρακτηρίζεται από το σωστό μείγμα δημοσιονομικών μέτρων, ενώ κάλεσε την κυβέρνηση να φέρει εις πέρας όλο το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων
Επίσης, χαιρέτισε το πνεύμα συνεργασίας που διακατέχει τον Έλληνα υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.
Αναφερόμενος στην ευρωπαϊκή οικονομία, ο κ. Coeure διαβεβαίωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα συνεχίσει τη σταθερή εφαρμογή της νομισματικής πολιτικής
Όπως υποστήριξε, το πρόγραμμα αγοράς κρατικών ομολόγων θα εφαρμοστεί όπως αρχικά είχε προγραμματιστεί, δηλαδή έως τον Σεπτέμβριο του 2016.
Πάντως, διαβεβαίωσε ότι τα μη συμβατικά μέτρα συνιστούν μία προσωρινή λύση.
«Οι παγκόσμιες αγορές εξακολουθούν να χαρακτηρίζονται από νευρικότητα» συνέχισε ο Ευρωπαίος τραπεζίτης, δικαιολογώντας την αναγκαιότητα δράσης της ΕΚΤ.
«Η Κεντρική Τράπεζα θα αναγκαστεί να δράσει εκ νέου, μόνο εφόσον η οικονομική ή νομισματική κατάσταση επιδεινωθεί δραματικά» κατέληξε ο κ. Coeure.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης