Τελευταία Νέα
Διεθνή

Rajoy: Στις 20/12 οριστικά οι γενικές εκλογές στην Ισπανία – Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αστάθεια με την Καταλονία

Rajoy: Στις 20/12 οριστικά οι γενικές εκλογές στην Ισπανία – Δεν μπορεί να συνεχιστεί η αστάθεια με την Καταλονία
Διατεθειμένος να συζητήσει πιθανές αλλαγές στο Σύνταγμα εμφανίστηκε ο ισπανός πρωθυπουργός, όμως τόνισε ότι «κόκκινη γραμμή» αποτελεί η ενότητα της Ισπανίας
Να ξεκαθαρίσει το τοπίο όσον αφορά τη διεξαγωγή των γενικών εκλογών στην Ισπανία προσπάθησε ο πρωθυπουργός της χώρας, Mariano Rajoy, ανακοινώνοντας στο πλαίσιο τηλεοπτικής του συνέντευξης το βράδυ της Πέμπτης, ότι αυτές θα διενεργηθούν στις 20 Δεκεμβρίου και όχι στις 13 του μήνα, που κάποιοι ανέφεραν ως πιθανή ημερομηνία.
Όπως ανέφερε ο ισπανός πρωθυπουργός, επελέγη η ημερομηνία της 20ής Δεκεμβρίου προκειμένου η κυβέρνηση να μπορέσει να εγκρίνει τους προϋπολογισμούς του κράτους, ενώ παράλληλα πρόσθεσε ότι με την ημερομηνία αυτή θα επιτραπεί ο σχηματισμός του νέου Κοινοβουλίου τον Ιανουάριο, αντί για μέσα στις εορτές των Χριστουγέννων, όπως θα συνέβαινε αν οι εκλογές διεξάγοντας στις 13/12.
«Ο λόγος είναι πως αν οι εκλογές γίνονταν στις 13 Δεκεμβρίου, θα έπρεπε να σχηματίσουμε το Κοινοβούλιο εν μέσω των εορτών των Χριστουγέννων, έτσι υπάρχει ένα μεγαλύτερο περιθώριο, μέχρι τις 14 Ιανουαρίου», σημείωσε σχετικά ο Mariano Rajoy και συμπλήρωσε ότι «έτσι μπορούμε να εγκρίνουμε τους προϋπολογισμούς, να κάνουμε τις εκλογές και αργότερα να έχουμε ένα περιθώριο, ώστε μετά τις γιορτές, να συστήσουμε το Κοινοβούλιο».

Καταλονία: Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την αστάθεια

Αναφερόμενος στο περίπλοκο πολιτικό σκηνικό στην Καταλονία, ο Mariano Rajoy υπογράμμισε ότι, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα της Κυριακής, 27 Σεπτεμβρίου, στην Καταλονία, είναι μικρότερος ο κίνδυνος να υπάρξει μονομερής ανακήρυξη της ανεξαρτησίας της περιοχής.
Ωστόσο, αναγνώρισε ότι «δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με αυτή την αστάθεια για πολύ διάστημα».
Υπό αυτή την έννοια, εμφανίστηκε διατεθειμένος να συζητήσει πιθανές μεταρρυθμίσεις του Συντάγματος, αν και τόνισε ότι η «κόκκινη γραμμή» αυτής της συζήτησης είναι ο σεβασμός στην ενότητα της Ισπανίας.
«Πρέπει να μιλήσουμε, όμως δεν μπορούν να μου ζητήσουν να "σκοτώσουμε" το Σύνταγμα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
«Ποτέ δεν έχω αρνηθεί τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος υπό την προϋπόθεση ότι θα γίνει σεβαστή η ενότητα της Ισπανίας», πρόσθεσε ο ισπανός πρωθυπουργός, επισημαίνοντας παράλληλα ότι «θα διατηρήσουμε την ισότητα όλων των Ισπανών, την ενότητα της Ισπανίας και την εθνική κυριαρχία».
Ο Rajoy απέρριψε τις κατηγορίες των υπέρμαχων της ανεξαρτησίας ότι η Ισπανία «κλέβει» την Καταλονίας και ότι δεν θέλουν τους Καταλανούς, υπογραμμίζοντας ότι «η Ισπανία δεν κλέβει την Καταλονία και ναι, θέλει τους Καταλανούς», παραδεχόμενος ωστόσο ότι η «Καταλονία υπήρξε αλληλέγγυα στην υπόλοιπη Ισπανία, όπως και η υπόλοιπη Ισπανία υπήρξε αλληλέγγυα στην Καταλονία».

Μεταφραστική επιμέλεια: Ελένη Κάτσουρα
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης