Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bean (πρώην υποδιοικητής BΟΕ): Αλίμονο αν η ECB απωλέσει τον έλεγχο των πληθωριστικών προσδοκιών

tags :
Bean (πρώην υποδιοικητής BΟΕ): Αλίμονο αν η ECB απωλέσει τον έλεγχο των πληθωριστικών προσδοκιών
«Από τη στιγμή που οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχωρήσουν σε χαμηλό επίπεδο, είναι πολύ δύσκολο να τις κάνεις να αυξηθούν εκ νέου»
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ECB) δεν πρέπει να χάσει τον έλεγχο διαχείρισης των πληθωριστικών προσδοκιών, ιδιαίτερα τώρα που χρησιμοποιεί μέσα νομισματικής πολιτικής των οποίων η αποτελεσματικότητα δεν έχει αποδειχθεί.
Την ενδιαφέρουσα αυτή προσέγγιση υιοθετεί ο Charlie Bean, πρώην υποδιοικητής (έως τον Ιούνιο 2014) αρμόδιος για την νομισματική πολιτική και πρώην επικεφαλής οικονομολόγος της κεντρικής τραπέζης Αγγλίας (BoE).
Όπως αναφέρεται σε άρθρο του ειδησεογραφικού πρακτορείου Bloomberg, ο Charlie Bean θέλει την ECB να διασφαλίσει ότι το ευρύ κοινό θα συνεχίσει να πείθεται για την ετοιμότητά της κεντρικής τραπέζης του ευρώ να αντιμετωπίσει τους πληθωριστικούς κινδύνους, ακόμα και αν τα μέσα που χρησιμοποιήσει απωλέσουν την ισχύ τους.
«Από τη στιγμή που οι πληθωριστικές προσδοκίες υποχωρήσουν σε χαμηλό επίπεδο, είναι πολύ δύσκολο να τις κάνεις να αυξηθούν εκ νέου», τόνισε ο πολύπειρος σε νομισματικά ζητήματα Bean.
Ο πληθωρισμός στις 19 χώρες-μέλη της ευρωζώνης διαμορφώθηκε οριακά θετικός (0,1%) τον Νοέμβριο 2015, έναντι του στόχου της ECB για πληθωρισμό περί του επιπέδου 2%.
Παρά το γεγονός ότι ο ισχνός πληθωρισμός εν μέρει εξηγείται από την προσωρινή επίδραση των ασθενών τιμών του μαύρου χρυσού, ο πυρήνας του πληθωρισμού της ευρωζώνης παραμένει κατώτερος του στόχου.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης