Τελευταία Νέα
Διεθνή

WSJ: Ταχεία η οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την τρομοκρατία

WSJ: Ταχεία η οικονομική ανάπτυξη στην Τουρκία, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και την τρομοκρατία
Το ΑΕΠ της Τουρκίας αυξήθηκε κατά 4% το γ’ τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2014
Με ταχύ ρυθμό αναπτύχθηκε η οικονομία της Τουρκίας το γ’ τρίμηνο του 2015, παρά την πολιτική αβεβαιότητα και τις αυξημένες τρομοκρατικές επιθέσεις που έπληξαν τη χώρα.
Η αμερικανική Wall Street Journal σημειώνει πως η τουρκική οικονομία ενισχύθηκε με τον ταχύτερο ρυθμό του τελευταίου έτους, λαμβάνοντας ώθηση από την ισχυρή εγχώρια ζήτηση.
Πιο συγκεκριμένα, το ΑΕΠ της χώρας αυξήθηκε κατά 4% το γ’ τρίμηνο του 2015, σε σύγκριση με το γ’ τρίμηνο του 2014, ενώ κατά 3,8% σε σύγκριση με το β’ τρίμηνο του 2015.
Παράλληλα, η οικονομική ανάπτυξη έλαβε ώθηση από τις αυξημένες κυβερνητικές δαπάνες πριν τις εκλογές του Νοεμβρίου, την αύξηση – ρεκόρ 11% της αγροτικής παραγωγής και την ενίσχυση των δημόσιων ταμείων.
Ισχυρές διατηρήθηκαν και οι δαπάνες των νοικοκυριών της Τουρκίας, παρότι η καταναλωτική εμπιστοσύνη βρέθηκε στο ναδίρ τον Ιούνιο του 2015, όταν οι εκλογές δεν είχαν σαφές αποτέλεσμα.
Σύμφωνα με τον Tim Ash, αναλυτή της Nomura, «εφόσον η οικονομία της Τουρκίας αναπτυχθεί με ρυθμό κοντά στο 4% το 2015 θα θεωρείται επιτυχία για το κόμμα του Erdogan AKP, δεδομένων των δυσμενών συνθηκών στην Τουρκία».
Η WSJ σημειώνει πως η τουρκική λίρα σημείωσε άνοδο 0,4% έναντι του δολαρίου, μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων.
Επιπλέον, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός, Mehmet Simsek, ο οποίος είχε διατελέσει και υπουργός Οικονομικών της χώρας, υπογράμμισε πως η ανάπτυξη του γ’ τριμήνου ήταν «εξαιρετική επιτυχία».
Ο ίδιος διατύπωσε την εκτίμηση πως το ΑΕΠ της Τουρκίας θα αναπτυχθεί με ρυθμό 3,5-4% το 2015, παρά τις γεωπολιτικές εντάσεις, λόγω του πολέμου στη Συρία, τις επαναληπτικές εκλογές μέσα σε διάστημα έξι μηνών και τα οικονομικά προβλήματα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της Τουρκίας.
Επιπλέον, η τουρκική οικονομία καλείται να αντιμετωπίσει το δυσμενές παγκόσμιο περιβάλλον, με την επιβράδυνση της οικονομίας της Κίνας και την επικείμενη αύξηση των επιτοκίων της Fed.
Σημειώνεται, εντούτοις, ότι οι οικονομικοί αναλυτές υπογραμμίζουν ότι δύσκολα η τουρκική οικονομία θα συνεχίσει να καταγράφει εκπληκτικά ισχυρή οικονομική πορεία, προειδοποιώντας ότι θα υπάρξει επιβράδυνση το τελευταίο τρίμηνο του 2015.
«Ο διάβολος κρύβεται στις λεπτομέρειες, και όταν κοιτά τις λεπτομέρειες στην Τουρκία, η εικόνα δεν είναι ενθαρρυντική», σχολίασε ο Gulay Elif Girgin, επικεφαλής αναλυτής της Seker Invest στην Κωνσταντινούπολη, προσθέτοντας πως «η θετική έκπληξη του γ’ τριμήνου προέκυψε από τη βελτίωση σε μη βιώσιμους παράγοντες».
«Δεν έχουμε, ωστόσο, ανάπτυξη που ωθείται από τις εξαγωγές και δεν έχουμε επίσης επενδύσεις», πρόσθεσε χαρακτηριστικά.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης