Τελευταία Νέα
Διεθνή

Bloomberg: Αντεγκλήσεις ελληνικής κυβέρνησης και Eldorado – Σκουρλέτης: «Αποικιοκράτες και όχι επενδυτές»

Bloomberg: Αντεγκλήσεις ελληνικής κυβέρνησης και Eldorado – Σκουρλέτης: «Αποικιοκράτες και όχι επενδυτές»
Για «απόλυτες ανοησίες» κάνει λόγο από την πλευρά της η καναδική εταιρεία
Εντείνεται ο λεκτικός πόλεμος μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και της καναδικής εταιρείας Eldorado, με τον έλληνα υπουργό Ενέργειας, Πάνο Σκουρλέτη, να καταγγέλλει παιχνίδια με τη μετοχή της Eldorado από τον διευθύνοντα σύμβουλό της, Paul Wright, όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg.
Όπως επισημαίνεται, ο υπουργός Ενέργειας, Πάνος Σκουρλέτης, ανέφερε ότι ο διευθύνων σύμβουλος της Eldorado, Paul Wright, σόρταρε τις μετοχές της ίδιας του της εταιρείας, για να λάβει την απάντηση ότι αυτά είναι «απόλυτες ανοησίες».
Οι μετοχές της Eldorado υποχώρησαν κατά 19%, στα 3,53 δολάρια Καναδά στις 12 Ιανουαρίου στο Τορόντο, τη μεγαλύτερη πτώση από τον Δεκέμβριο του 2008, μετά την ανακοίνωση από τον Paul Wright σε συνέντευξη Τύπου, στην Αθήνα, ότι η επιχείρηση αναστέλλει τα επενδυτικά της σχέδια στα ελληνικά ορυχεία, ασκώντας έντονη κριτική στη στάση της ελληνικής κυβέρνησης.
«Ο Wright είναι διευθύνων σύμβουλος, είναι έξυπνος και είναι πεπειραμένος. Έδωσε συνέντευξη Τύπου γνωρίζοντας ότι η τιμή της μετοχής της εταιρείας θα ταλαντευόταν», ανέφερε ο Π. Σκουρλέτης ερωτηθείς για τις συνομιλίες της χώρας με την Eldorado Gold την Πέμπτη, προσθέτοντας ότι είπε στου φίλους του ότι θα πει αυτά τα πράγματα στη συνέντευξη Τύπου, ώστε να μπορέσουν να πωλήσουν τη μετοχή πριν και αργότερα να αγοράσουν σε χαμηλότερες τιμές.
Τα σχόλια του έλληνα υπουργού Ενέργειας, σημειώνεται στο δημοσίευμα, είναι το τελευταίο επεισόδιο στη λεκτική μάχη μεταξύ των δύο πλευρών, οι οποίες έχουν αποτύχει να συμφωνήσουν στα σχέδια της Eldorado για την ανάπτυξη των ορυχείων στην Ελλάδα, με την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ να υποστηρίζει ότι οι δραστηριότητες της εταιρείας μολύνουν το περιβάλλον.
«Είμαι πεπεισμένος ότι σορτάρει τις μετοχές της εταιρείας», επέμεινε ο Π. Σκουρλέτης για τον Paul Wright, προσθέτοντας ότι η αποζημιώσή του είναι συνδεδεμένη, μεταξύ άλλων, με τις μετοχές της εταιρείας και παίζει παιχνίδια».
Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις Σκουρλέτη, ο αντιπρόεδρος της Eldorado και γενικός διευθυντής για την Ελλάδα, Eduardo Moura, σημειώνει ότι οι κατηγορίες είναι αβάσιμες και προσβλητικές, ενώ η εκπρόσωπος της εταιρείας στο Βανκούβερ, Krista Muhr, μιλώντας εκ μέρους του διευθύνοντα συμβούλου έκανε λόγο για απόλυτες ανοησίες.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, οι μετοχές της Eldorado δεν έχουν σορταριστεί πολύ εν συγκρίσει με μετοχές άλλων χρυσωρυχείων.
Την εβδομάδα πριν από τα σχόλια του Wright στην Αθήνα, οι θέσεις short στην Eldorado αυξήθηκαν στο 1,9% του free float της εταιρείας, σύμφωνα με στοιχεία της Markit, ελαφρώς υψηλότερα από τις θέσεις short 1,7% στις 31 Δεκεμβρίου, που ήταν χαμηλό 52 εβδομάδων.
Πρόσφατα ο Wright προχώρησε σε αγορές μετοχών της Eldorado και συγκεκριμένα 18.569 μετοχές στα 3,83 δολάρια Καναδά ανά μετοχή, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg, με τις συνολικές μετοχές του να φθάνουν το 1,17 εκατομμύριο.
Χθες, Δευτέρα, η μετοχή της Eldorado ολοκλήρωσε τη συνεδρίαση στο Χρηματιστήριο του Τορόντο στα 3,94 δολ. Καναδά.
Το 2015, σημειώνεται, οι μετοχές της καναδικής εταιρείας υποχώρησαν κατά 39%, το μεγαλύτερο ποσοστό πτώσης μεταξύ των 19 εταιρειών ορυχείων που παρακολουθεί το Bloomberg, εξαιτίας των πισωγυρισμάτων με την ελληνική κυβέρνηση για την ανάπτυξη των ορυχείων στην Ελλάδα.



Οι ελληνικές πληγές

Σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της καναδικής εταιρείας, Moura, «η ενασχόληση της εταιρείας στην Ελλάδα είχε ως αποτέλεσμα επενδύσεις άνω των 700 εκατ. δολαρίων στη χώρα από το 2012».
Προσθέτει δε, ότι η αποτυχία του υπουργείου σε μια σειρά μετώπων έχει αναγκάσει την εταιρεία να αναθεωρήσει τα επενδυτικά της σχέδια, ωστόσο επισημαίνει ότι η εταιρεία παραμένει προσηλωμένη στα σχέδιά της στην Ελλάδα και τη δημιουργία θέσεων εργασίας και για μακροπρόθεσμη ανάπτυξη προς όφελος των μετόχων της.
Σύμφωνα με τον έλληνα υπουργό Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη, η εταιρεία εκβιάζει την ελληνική κυβέρνηση και την αρχή περιβάλλοντος ώστε να εγκριθούν οι άδειες για περαιτέρω ανάπτυξη των ορυχείων, τονίζοντας μάλιστα ότι πρόκειται για «αποικιοκράτες και όχι επενδυτές».
Μάλιστα, σημειώνει ότι ενδεχομένως η καναδική εταιρεία θέλει να σταματήσει την επένδυσή της στην Ελλάδα και να ρίχνει το φταίξιμο στην ελληνική κυβέρνηση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης