Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι εκλογές στην Ιρλανδία στις 26/02 μέσα από 4 γραφήματα – Πιθανή ήττα του πρωθυπουργού Kenny, παρά τις οικονομικές επιτυχίες

Οι εκλογές στην Ιρλανδία στις 26/02 μέσα από 4 γραφήματα – Πιθανή ήττα του πρωθυπουργού Kenny, παρά τις οικονομικές επιτυχίες
H κυβέρνησh Kenny θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία, όπως δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις, διότι «οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται για τους οικονομικούς αριθμούς, αλλά για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς»
Στις κάλπες προσέρχονται την προσεχή Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου, οι Ιρλανδοί, τις πρώτες εκλογές μετά την αναρρίχηση στην εξουσία το 2011 της συμμαχίας του Enda Kenny, με την υπόσχεση της αναβίωσης της οικονομίας και της αποκατάστασης της εθνικής κυριαρχίας της χώρας με την έξοδό της από το διεθνές πρόγραμμα διάσωσης που κληρονόμησε.
Μέχρις ενός σημείου, ο πρωθυπουργός Kenny πέτυχε, σημειώνεται σε δημοσίευμα του Bloomberg: η Ιρλανδία εξήλθε του προγράμματος διάσωσης το 2013, ενώ η οικονομία της θεωρείται ότι έχει τις καλύτερες επιδόσεις στη ζώνη του ευρώ.
Ωστόσο, η κυβέρνησή του θα μπορούσε να χάσει την πλειοψηφία, όπως άλλωστε δείχνουν και οι δημοσκοπήσεις και αυτό, διότι όπως σημειώνει ο πρώην υπουργός Pat Rabbitte, οι ψηφοφόροι δεν ενδιαφέρονται πολύ για τους οικονομικούς αριθμούς, αλλά για τις θέσεις εργασίας και τους μισθούς.
Ακολουθούν τέσσερα γραφήματα που δείχνουν τι είναι αυτό που βοηθά ώστε να διαμορφωθεί η προεκλογική εκστρατεία.

Αποδόσεις ομολόγων

Όλοι στην Ιρλανδία αντιλαμβάνονται τις αποδόσεις των ομολόγων αυτές τις ημέρες, σημείωσε την περασμένη εβδομάδα ο υπουργός Δαπανών, Brendan Howlin.
Από αυτή την άποψη, σημειώνεται στο άρθρο, η Ιρλανδία είναι ένα αστέρι, καθώς το κόστος δανεισμού είναι κατώτερο περιλαμβανομένων χωρών όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ισπανία και η Ιταλία.



Οικονομική ανάπτυξη

Η ιρλανδική οικονομία αναπτύχθηκε το 2015 κατά το θαυματουργό ποσοστό του 7,5%, ενώ το 2016, σύμφωνα με τις προβλέψεις της Κομισιόν, θα αναπτυχθεί κατά 4,5%, που αποτελεί την ταχύτερη ανάπτυξη στη ζώνη του ευρώ.



Μισθολογικές αυξήσεις

Όπως ανέφερε ο Rabbitte, οι ψηφοφόροι ενδιαφέρονται για τις θέσεις εργασίας, την απασχόληση δηλαδή και τους μισθούς.
Οι μισθολογικές αυξήσεις ήταν υποτονικές τα τελευταία χρόνια, καθώς η ανεργία διαμορφώνεται πάνω από το 10% μέχρι πρόσφατα και οι μισθοί στον δημόσιο τομέα δεν έχουν αποκατασταθεί.



Κυβέρνηση άνω των δύο κομμάτων;

Η εικόνα του εκλογικού τοπίου είναι μεικτή. Το κόμμα του Enda Kenny, Fine Gael, πιθανόν να έρθει πρώτο στις εκλογές, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, όμως η κυβερνητική συμμαχία του ενδεχομένως να χάσει την πλειοψηφία της.
Η συμμαχία φαίνεται να λαμβάνει 37% σε δημοσκόπηση της Red C για το Paddy Power Betfair, που δημοσιεύθηκε στο Δουβλίνο την Τρίτη, σε μια έρευνα που πιθανόν να αποτελέσει τον τελευταίο δείκτη της κοινής γνώμης πριν από τις εκλογές.
Έτσι, η Ιρλανδία θα μπορούσε να έρθει αντιμέτωπη με έναν αποκαλούμενο συνασπισμό «ουράνιο τόξο», ή μια κυβέρνηση με περισσότερα από δύο κόμματα, όπως συνέβη την περίοδο 1994-1997 με τη συμμαχία των Fine Gael – Εργατικού Κόμματος – Δημοκρατικής Αριστεράς.



www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης