Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διέλυσαν τη «Ζούγκλα» στο Καλαί και στήθηκε μια «μικρή Ειδομένη» κοντά στο κέντρο του Παρισιού

Διέλυσαν τη «Ζούγκλα» στο Καλαί και στήθηκε μια «μικρή Ειδομένη» κοντά στο κέντρο του Παρισιού
Εκατοντάδες πρόσφυγες - μετανάστες περιμένουν να κριθούν οι αιτήσεις ασύλου στη Γαλλία που έχουν καταθέσει 
Έναν νέο, πολύ πιο πρόχειρο, καταυλισμό κοντά στο κέντρο του Παρισιού έχουν στήσει περίπου 500 πρόσφυγες - μετανάστες από την Αιθιοπία, την Σομαλία και το Αφγανιστάν οι οποίοι μέχρι πρότινος ζούσαν στον καταυλισμό γνωστό και ως «ζούγκλα του Καλαί», στην ομώνυμη δυτική περιοχή της Γαλλίας, ο οποίος εν μέρει διαλύθηκε από τις γαλλικές αρχές.
Ο νέος καταυλισμός έχει στηθεί κάτω από μια εναέρια γραμμή του γαλλικού μετρό στο σταθμό που είναι κοντά στην πλατεία «Μάχη του Στάλινγκραντ» και η πλειοψηφία των προσφύγων είναι άνδρες, αν και μεταξύ αυτών ζουν και γυναικόπαιδα.
Κάτοικοι της γειτονιάς που συνέστησαν ομάδες εθελοντικής βοήθειας προς τους πρόσφυγες, μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο υποστηρίζουν ότι αρχικώς γίνονταν περίπου 50 αφίξεις την ημέρα αλλά μετά τη διάλυση της «ζούγκλας» ο αριθμός αυξήθηκε κατακόρυφα.
Ο Fatih, ένας 25χρονος Αφγανός, έζησε πολλούς μήνες «ως άστεγος σε κήπους ή στην άκρη του πεζοδρομίου» στο Μπομπινί (βόρειο Παρίσι) ή στις λαϊκές συνοικίες βόρεια της πρωτεύουσας και όπως λέει δεν το περίμενε γιατί «κανονικά ένας πρόσφυγας δεν κοιμάται όπως ένας άστεγος, δέχεται φροντίδα επειδή έχει φύγει από μια εμπόλεμη χώρα».
Η αίτησή του για άδεια παραμονής είναι ακόμη υπό εξέταση.
Όμως το πιο σκληρό για αυτόν τον νέο άνδρα, που έμαθε να μιλά γαλλικά «ακούγοντας τους ανθρώπους στον δρόμο», είναι, όπως μεταφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ δια του Γαλλικού Πρακτορείου, πως «διώχνουν τους αφγανούς από παντού, και συχνά αναρωτιέμαι αν είμαι η Αλ-Κάιντα ή ο Osama bin Laden, αν είμαι τρομοκράτης... Αυτό πονάει".
«Οι συνθήκες… δεν είναι αυτές που πρέπει», λέει ο γείτονάς του στο διπλανό στρώμα, ο 19χρονος Zakariah από το Τσαντ ο οποίος ελπίζει ακόμη ότι θα μπορέσει τελικά να γίνει δεκτή η αίτηση ασύλου που θα κάνει στη Γαλλία και να μείνει και ο ίδιος και ο αδελφός του ο οποίος απέτυχε να διασχίσει την Μάγχη και να φτάσει στη Βρετανία, κανονικά και νόμιμα στη Γαλλία.
Οι κάτοικοι - εθελοντές που έχουν στήσει τις ομάδες υποστήριξης τονίζουν ότι η αποδοχή εκ μέρους των προσφύγων ότι θα μείνουν τελικά στη Γαλλία δεν αποτελεί λύση καθώς έτσι κι αλλιώς θα πρέπει να περιμένουν περί τους τρεις μήνες για να υποβάλουν αίτηση για χορήγση ασύλου και στη συνέχεια σημαντικό χρονικό δια΄στημα μέχρι να γίνει γνωστό το αποτέλεσμα της αίτησής τους.
«Πολλοί από αυτούς πάσχουν από προβλήματα των πνευμόνων και, σύμφωνα με τους γιατρούς που ήρθαν να τους δουν, μεταξύ των μεταναστών υπάρχει θλίψη ή ακόμη και κατάθλιψη», υπογραμμίζουν.
Προς το παρόν, όσο αυξάνεται το μέγεθος του πρόχειρου καταυλισμού και ο αριθμός των ανθρώπων που φιλοξενεί τόσο περισσότερο ελλοχεύει ο κίνδυνος οι αρχές να προχωρήσει σε εκκένωση της περιοχής με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες - μετανάστες να μην έχουν τελικα΄που αλλού να πάνε.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης