Τελευταία Νέα
Διεθνή

CNN: Χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα - Αδιέξοδος υπερπληθωρισμός με ανεργία και ελλείψεις

CNN: Χειροτερεύει η οικονομική κατάσταση στη Βενεζουέλα - Αδιέξοδος υπερπληθωρισμός με ανεργία και ελλείψεις
Η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει το φάσμα επικείμενης χρεοκοπίας στο τέταρτο τρίμηνο του 2016
Σε επικίνδυνη οικονομική τροχιά περιδινίζεται η Βενεζουέλα, ο πληθωρισμός της οποίας αναμένεται να ανέλθει σε 481% το 2016 και σε 1.642% το 2017, σύμφωνα με προβλέψεις του ΔΝΤ.
Όπως αναφέρει το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN, η λατινο-αμερικανική χώρα βρίσκεται στα πρόθυρα υπερπληθωρισμού, με την ανεργία της να προβλέπεται ότι θα αυξηθεί σε 17% εφέτος και σε σχεδόν 21% το 2017.
Η οξύτατη οικονομική ύφεση που βιώνει η Βενεζουέλα οφείλεται στο γεγονός, ότι ο Σοσιαλιστής πρόεδρός της, Nicolas Maduro επιμένει να διατηρεί τα γενναιόδωρα κοινωνικά προγράμματα και τις μεγάλες δημοσιονομικές δαπάνες, τα οποία εισήγαγε ο προκάτοχός του, Hugo Chavez.
Όμως, η καθίζηση των διεθνών τιμών του πετρελαίου έχει προκαλέσει τεράστια απώλεια εσόδων για τον κρατικό προϋπολογισμό της χώρας, που βασίζεται στη συντριπτική του πλειονότητα στην οικονομία του «μαύρου χρυσού», αγαθό που συνιστά το 95% των εξαγωγών της Βενεζουέλας.
Η χώρα δυστυχώς έχει φτάσει στο σημείο να μην μπορεί να εισάγει βασικά είδη διατροφής και κύριες κατηγορίες φαρμάκων, με αποτέλεσμα ένα μέρος του πληθυσμού ήδη να μην μπορεί να τραφεί σωστά και να μην έχει πρόσβαση σε επαρκή φαρμακευτική περίθαλψη.
Απέναντι στη δυσοίωνη επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της χώρας, οι πολίτες της Βενεζουέλας αντέδρασαν αναδεικνύοντας ένα Κογκρέσο με πλειοψηφία της αντιπολίτευσης, η οποία επιχειρεί να αποκαθηλώσει τον Maduro, χωρίς μεγάλες πιθανότητες επιτυχίας.
Όμως, οι πολιτικές τριβές και η αντιπαλότητα έχουν εξουδετερώσει κάθε πιθανότητα εφαρμογής αναγκαίων οικονομικών μεταρρυθμίσεων.
Επιπλέον όλων των άλλων προβλημάτων της, η Βενεζουέλα αντιμετωπίζει το φάσμα επικείμενης χρεοκοπίας - εκτός συγκλονιστικού απροόπτου - καθώς τον Οκτώβριο και τον Νοέμβριο του 2016 καλείται να αποπληρώσει ομόλογα συνολικής αξίας περίπου 5 δισ. δολαρίων ΗΠΑ, με τα συναλλαγματικά της διαθέσιμα να έχουν μειωθεί στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων 12 ετών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης