Τελευταία Νέα
Διεθνή

Sky News: Η A. Foster πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας – Είχε επιβιώσει το 1988 από επίθεση του ΙRA

Sky News: Η A. Foster πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας – Είχε επιβιώσει το 1988 από επίθεση του ΙRA
Το Δημοκρατικό Ενωτικό Κόμμα και το Sinn Fein θα συγκυβερνήσουν
Η αρχηγός του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Arlene Foster, είναι η πρωθυπουργός της Β. Ιρλανδίας από τη στιγμή που το κόμμα της κέρδισε 38 από τις 108 έδρες στην Εθνοσυνέλευση του Stormont.
Η Foster που είχε επιβιώσει από βομβιστική επίθεση του IRA το 1988, θα συνεχίσει να μοιράζεται την πολιτική εξουσία με τον Martin McGuiness του Sinn Fein και πρώην διοικητή του IRA.
Το Sinn Fein κέρδισε 28 έδρες, έναντι 16 εδρών των Ενωτικών (UUP), 12 του SDPL, 8 της Συμμαχίας, 2 της Συμμαχίας των Ανθρώπων Μπροστά από το Κέρδος, 2 των Πρασίνων, ενώ από μία έδρα πήραν η Παραδοσιακή Φωνή των Ενωτικών και η ανεξάρτητη Claire Sugden.
Το όριο των 30 εδρών που ξεπέρασε το DUP είναι σημαντικό γιατί δίνει στα κόμματα που το ξεπερνούν τη δυνατότητα να καταθέτουν «αίτηση ανησυχίας», που μπορεί να μπλοκάρει μία επίμαχη νομοθεσία.
Το Sinn Fein δεν φαίνεται να καταφέρνει από την πλευρά του να ξεπεράσει αυτό το όριο.
Η επικεφαλής του Δημοκρατικού Ενωτικού Κόμματος (DUP), Arlene Foster δήλωσε «ενθουσιασμένη γιατί πρόκειται για μία προσυπογραφή της καμπάνιας μας».
Η καταμέτρηση των ψήφων ολοκληρώθηκε αργά το απόγευμα του Σαββάτου 7 Μαΐου  εξαιτίας του εκλογικού συστήματος της χώρας.
Μεταξύ άλλων οι ψηφοφόροι μπορούν να ψηφίζουν αρκετούς υποψηφίους με σειρά προτίμησης γράφοντας 1, 2, 3 δίπλα από τα ονόματά τους και κάθε υποψήφιος χρειάζεται ένα μίνιμουμ ψήφων για να εκλεγεί (σύστημα ποσοστώσεων.
Αν δεν τα καταφέρει ή, συγκεντρώσει περισσότερες ψήφους, τότε αυτές μεταφέρονται στους υπόλοιπους υποψήφιους.
Συνολικά ψήφισαν 703.744 άνθρωποι με τη συμμετοχή να φτάνει στο 54,91% και να είναι ελαφρώς μειωμένη από το 55,64% στις εκλογές του 2011.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης