Τελευταία Νέα
Διεθνή

Capital Economics: Ελάχιστες οι εμπορικές επιπτώσεις ενός Brexit στην Ασία – Μεγάλος ο αντίκτυπος στις αγορές

Capital Economics: Ελάχιστες οι εμπορικές επιπτώσεις ενός Brexit στην Ασία – Μεγάλος ο αντίκτυπος στις αγορές
Το ποσοστό των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο για όλη την Ασία, διαμορφώνεται μόλις στο 0,7 του περιφερειακού της ΑΕΠ
Ελάχιστες θα είναι οι επιπτώσεις ενός Brexit σε ότι αφορά το εμπόριο στην Ασία, εκτιμά η Capital Economics, λόγω του όχι και τόσο μεγάλου όγκου εξαγωγών της ηπείρου προς το Ηνωμένο Βασίλειο.
Όπως φαίνεται και από τον παρακάτω πίνακα, οι ασιατικές χώρες, με εξαίρεση την Καμπότζη, εξάγουν ετησίως εμπορεύματα συνολικής αξίας κάτω από το 3% του ΑΕΠ τους, προς τη Μ. Βρετανία, κάτι που μπορεί εύκολα να αντισταθμιστεί από τις υπόλοιπες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αν τελικά το νησί αποφασίσει να αποσχιστεί από αυτήν.
Το ποσοστό των εξαγωγών προς το Ηνωμένο Βασίλειο για όλη την Ασία, διαμορφώνεται μόλις στο 0,7 του περιφερειακού της ΑΕΠ.


Ωστόσο, οι αναλυτές της Capital Economics τονίζουν μία επικράτηση του Brexit ενδέχεται να επηρεάσει τις ασιατικές αγορές, καθώς θα υπάρξει άμεσα μία πτώση της στερλίνας, ενώ τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια θα περάσουν μία περίοδο συνεχόμενων αναταράξεων.
Από την προβλεπόμενη κατρακύλα της αγγλικής λίρας κινδυνεύουν τα εγχώρια νομίσματα Μαλαισίας και Ινδονησίας, τα οποία έχουν αποδειχτεί στο παρελθόν πιο ευάλωτα στα σοκ.
Το μεγαλύτερο πρόβλημα όμως θα το αντιμετωπίζουν οι ασιατικές εταιρείες οι οποίες διατηρούν ισχυρούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο, όπως οι Nissan και Toyota, με τον λογαριασμό να τον πληρώνουν μάλλον οι εργαζόμενοι, καθώς η απότομη μείωση των δραστηριοτήτων που ενδέχεται να επέλθει, θα οδηγήσει σε αναγκαστική περικοπή των δαπανών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης